Kulak çınlaması ne anlama geliyor?
Abone olKulak çınlamasının birbirinden farklı sağlıksal nedeni var
Op. Dr. Ünver, fiziksel nedenlere bağlı olanlar dışındaki kulak çınlamalarına sübjektif tinitus adı verildiğini söylüyor. Kulak çınlamasının nedenleri arasında kan hastalıkları, demir eksikliği ve tiroide bağlı sorunlar sayılabilir.
Kulak neden çınlar?
Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında kulak çınlaması vardır. İki kulak arasında ani gürültü farklılıkları ve işitme kaybı nedeniyle çınlama meydana gelebilir.
Kulak çınlamaları doğumsal nedenlere bağlı olabilir. Strese bağlı olarak kulak çınlaması ve denge kayıpları yaşayabilirsiniz. Alkol ve sigara tüketimi kulak çınlamasına neden olabilir.
Kulak çınlaması şikayeti ile gelen hastada öncelikle organik nedenler kontrol edilir. Kulak çınlaması tedavisinde kolesterol ve üre seviyelerine mutlaka bakılır.
Kulak çınlaması tedavi edilebilir mi?
Kulak çınlaması şikayeti ile gelen hastalara öncelikle bir işitme testi yapılır. İşitme testlerinde hastalardan test sırasında verilen seslerin frekansı ve desibeli ile kendi duyduğu sesleri karşılaştırması istenir.
İşitme testi ile hangi şiddette ve frekansta bir çınlama duyulduğu anlaşılır. Çınlamasına çözüm bulunamayan hastalarda bu çınlamayı unutturucu tedavi yöntemleri denenir.
Kulak çınlaması için kullanılan tedavilerden biri maskeleme yöntemidir. Maskeleme yönteminde hastaya kendi işittiği ses frekansına yakın bir frekansta sesler dinletilir.
Sesleri dinlerken kişi beyninin limbik sisteminde bir zaman sonra kendi çınlamalarını unutur ve duymamaya başlar. Maske adı verilen ve kendinden ses üreten bu cihazlar günde 8 saat olmak üzere 1,5 sene boyunca kullanılır.
Kişi 1,5 senenin sonunda cihazı çıkardığında çınlamaları artık duymadığını fark etmeye başlar.