Kulak akıntısı neden olur tedavisi nedir

Abone ol

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Uluğ kulak akıntısına karşı uyardı. Kolesteatomu nedir? Kolesteatomu belirtisi ve tedavisi nelerdir?

Kötü kokulu kulak akıntısının ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Uluğ, "Akıntının kötü kokulu olması, müzmin orta kulak iltihaplarının tehlikeli formuna işaret edebilir ve ameliyatla kontrol altına alınması gerekebilirir. O nedenle kulak akıntıları ihmal edilmemelidir." dedi.

Prof.Dr. Tuncay Uluğ, kulak akıntısı ve sonuçları hakkında bilgi verdi. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen, işitme kaybının eşlik ettiği, sürekli veya tekrarlayan kulak akıntılarının kalıcı orta-büyük zar deliğiyle seyreden müzmin orta kulak iltihaplarının işareti olabileceğine söyleyen Uluğ, "Bu tip kulak akıntılarının kötü kokulu olması, müzmin orta kulak iltihablarının iki tipinden tehlikeli formu olan kolesteatomu işaret edebilir" ifadelerini kullandı.

KOLESTEATOMU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kolesteatomu, 'cild dokusunun olmaması gereken orta kulak ve ilişiklerinde yerleşip büyümesi sonucu oluşan tehlikeli yapı' olarak tanımlayan Uluğ, "Bu hapsolmuş cilt ve onun ürünü olan keratin giderek büyür, büyüdükçe özellikleri değişir, daha hızlı çoğalmaya başlar, kolesteatom dokusu ve döküntüsü denilen kompleks bir yapı oluşturur. Oluşan kolesteatom yapısı ise kemikte erimeye yol açar. Böylece bir yandan kötü kokulu akıntı, bir yandan zar deliği ve kulak kemikçiklerinin harabiyeti ile iletim tipi ciddi işitme kayıpları, bir yandan da kolesteatom-kemik harabiyeti-enfeksiyon-iltihap sarmali ile yüz felcinden beyin absesine kadar hayati komplikasyonlar gelişir" şeklinde konuştu.

"YÜZ FELCİNE, MENENJİTE, BEYİN ABSESİNE YOL AÇAR"

"Kolesteatomlu müzmin otit, hayati veya fonksiyonel tehlikeli komplikasyonların gelişimine yol açabilir" diyen Uluğ, "Kolesteatom komplikasyonları; temporal kemik içindeki farklı dokuları, komşu alanlardaki yumuşak dokuları ve kafa içindeki beyin ilintili dokuları tutar. Temporal kemik içinde gelişen komplikasyonlar; mastoidit, petrozit, yüz felci, labirentit ve labirent fistülüdür. Komşu yumuşak dokularda gelişen komplikasyonlar; mastoid absesi, elmacık kemik kökü absesi ve boyun absesidir. Kafa içinde gelişen komplikasyonlar; menenjit, epidural abse, subdural abse, beyin absesi, sinüs trombozu ve hidrosefalusdur. Ayrıca kalıcı kulak zarı deliği veya perforasyonu, istisnalar dışında, müzmin orta kulak iltihablarının bulgusudur. Zar perforasyonu kuru-akıntısız veya akıntılı olabilir. Öte yandan zar perforasyonu basit müzmin otitlerde zarın merkezinde, kolesteatomlu müzmin otitlerde ise zarın kenarında yerleşir. Bu kenarda yerleşen zar delikleri, kolesteatoma ve kötü kokulu akıntı oluşumuna yol açarlar. Müzmin orta kulak iltihablarının bir başka önemli belirtisi işitme kaybıdır. Ayrıca bu hastalarda çınlama, baş dönmesi-dengesizlik şikayetleri oluşabilir" açıklamasında bulundu.

"KOLESTEATOMDAN AMELİYATLA KURTULMAK MÜMKÜNDÜR"

Uluğ, kolesteatomlu müzmin orta kulak iltihabında ve komplikasyonlarında tedavi yönteminin istisnai durumlar dışında, cerrahi operasyon olduğunu kaydetti. Uluğ, "Kolesteatomlu müzmin otit vakalarında, kulak kemikleri kompleksine müdahalenin çeşitli tiplerinden biri, zar ve kemikcik tamiri ile kombine edilerek, uygulanır. Timpanomastoidektomi tekniklerinin en sık uygulanan 4 ana tipi; korunan dış kulak yolu arka duvarının önünden ve arkasından çalışarak kulak kemikleri kompleksine sınırlı müdahale, dış kulak yolu arka duvarını tamamen alarak kulak kemikleri kompleksine geniş müdahale, dış kulak yolu duvarlarını daha ötede yeniden oluşturarak kulak kemikleri kompleksine kontrollü müdahale ve içerden dışarı doğru çalışıp ameliyatı adım adım genişleterek kulak kemikleri kompleksine ihtiyaca göre müdahaledir. Bu dört ana tip ameliyat tekniğinin herbiri kulak önü veya kulak arkası kesisi ile uygulanabilir" dedi.

Günün Önemli Haberleri