Kudüs'e Gazze'den ilk roket saldırısı
Abone olHamas militanları Kudüs'e roket saldırısı düzenledi. Kudüs on yıllardır ilk kez böylesi bir saldırıya hedef oluyor. Hamas, aslında Knesset'i vurmak istediğini ancak roketlerin kent dışına düştüğünü; can kaybı ya da yaralanan olmadığını bildirdi.
Hamas militanları Kudüs'e roket saldırısı düzenledi. Kudüs on
yıllardır ilk kez böylesi bir saldırıya hedef oluyor.
Hamas, aslında İsrail parlamentosunu vurmak istediğini ancak roketlerin kent dışına düştüğünü; can kaybı ya da yaralanan olmadığını bildirdi.
Çarşamba gününden bu yanaki çatışmalarda 20 Filistinli ve 3 İsrailli öldü. Filistin yetkilileri ölenler arasında en az 5 çocuk bulunduğunu söylüyorlar.
Kudüs'ü hedef alan roketin, dün gece olduğu gibi bugün de Tel Aviv'e atılan İran yapımı Fecr-5 tipi roketlerden olup olmadığı açıklık kazanmadı.
Fecr-5 roketlerinin 75 kilometrelik menzili var.
Haaretz gazetesi, roketin Kudüs'ün güneyindeki Gush Etzion'a isabet ettiğini kaydetti. Gazete, yöreye 1970'den beri ilk kez bir roket atılmış olduğunu bildirdi. Güvenlik birimleri Kudüs bölgesine ikinci bir roket daha isabet edip etmediğini araştırıyor.
Gözlemciler Gazze'deki militanların ilk kez bu denli güçlü roketler kullandığını belirtiyor.
Bir İsrail askeri sözcüsü Çarşamba gününden bu yana İsrail topraklarına 550 roket atıldığını, bunlardan 184'ünün Demir Kubbe roket-savar sistemiyle engellendiğini açıkaldı. Sözcü İsrail'in de Gazze topraklarında 600'den fazla hedefe isabet kaydettiğini söyledi. İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarda roket fırlatma tesislerini etkisiz bırakmayı amaçladıklarını söylüyor.
Bir kara saldırısına işaret eden haberler artarken, İsrail 30 bin yedek askerini göreve çağırdı.
Tel Aviv'de bugün öğle saatlerinde duyulan patlama paniğe yol açtı, kentte yine sirenler çaldı.
Konuyla ilgili farklı açıklamalar yapan İsrailli yetkililer füzenin denize ya da boş bir alana isabet ettiğini söylüyor.
Filistinli militanlar, Tel Aviv'e dün akşam da iki roket atmış, bunlar da boş bir alana ve denize düşmüştü.
1991'den bu yana ilk kez böyle bir saldırı yaşayan kente düzenlenen eylemi İslami Cihad Örgütü'nün silahlı kanadı üstlenmişti.
İran yapımı Fecr-5 füzeleri kullandıklarını duyuran örgütün yaptığı açıklamada, "Savaşın menzilini Tel Aviv'e doğru genişlettik ve daha da genişleteceğiz" denildi.
Gazzelilere destek
Gazze krizinin üçüncü gününde Mısırlı liderler, İsrail’in saldırılarına karşı Gazze’nin yanında olacaklarını taahhüt ettiler.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Gazze’yi kendi başına bırakmayacaklarını söyledi ve ‘bariz bir şekilde gerilimi tırmandırdığı’ için İsrail'i kınadı.
Mursi'den önce Mısır Başbakanı Hişam Kandil de, Gazze'yi ziyaret ederek destek açıklamasında bulunmuştu.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da, İsrail'i 'katliam yürütmekle' suçladı.
Sabah saatlerinde Hamas yönetimine destek olarak nitelenen bir ziyaret için Gazze'ye giden Mısır Başbakanı Hişam Kandil, düzenlediği basın toplantısında İsrail'in eylemlerini "saldırganlık" olarak niteledi.
Kandil "Gazze'de tanık olduklarım tam bir felaket ve ben sessiz kalamam. İsrail'in saldırganlığı son bulmalı." dedi.
Mısır başbakanının ateşkes girişiminde bulunacağı bildiriliyordu ancak bu konuda herhangi bir açıklama gelmedi.
Kandil, Gazze'deki bir hastaneyi de ziyaret ettikten sonra Mısır'a döndü.
AB'den İsrail'e uyarı: Orantılı karşılık verin
Avrupa Birliği, İsrail'e, halkını saldırılardan koruma hakkının bulunduğunu, ama orantılı karşılık vermesi gerektiği uyarısı yaptı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un yaptığı yazılı açıklamada, "Mevcut krizi başlatan Hamas ve Gazze'deki diğer örgütlerin roket saldırıları hiçbir hükümet tarafından kabul edilemez ve son bulmalıdır. İsrail'in halkını bu tür saldırılardan koruma hakkı vardır. İsrail'e orantılı karşılık vermesi gerektiği konusunda şiddetle tavsiyede bulunuyorum" denildi.
Ashton, Mısır Cumhurbaşkanlığı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dahil olmak üzere, bölge liderleri ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmeler yaparak gerginliğin daha fazla tırmanmasının ve can kayıplarının engellenmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.
Temsilci, Mısır Başbakanı Hişam Kandil'in bugünkü Gazze ziyaretinin durumun sakinleşmesini sağlamasını umduğunu ifade etti.
Kara saldırısı işaretleri
İsrail Ordusu, sabahın erken saatlerinde Gazze'deki bazı noktalarda bildiriler dağıtıldığını kaydetti.
Bildirilerde Gazze sakinlerine "Hamas'tan ve diğer terör örgütlerinden uzak durun" uyarısı yapıldı.
İsrail Ordusu'nun yayımladığı Twitter mesajında, "İsrail Ordusu operasyondan önce sivillerin bölgeyi terk etmesi için uyarıda bulundu" denildi.
Daha sonra da, İsrail askerlerinin otobüslerle taşındığı ve tanklarla, zırhlı personel taşıcıyıcılarla yüklü tırların Gazze'ye doğru harekete geçtiği bildirildi.
İsrail televizyonu, bu yığınağın bir kara saldırısına işaret ettiğini belirtti. Ancak askeri yetkililer, henüz bir karar verilmediğini söylüyor.
Türkiye ve Mısır'a çağrı
İsrail'in en önemli müttefiki ABD ise, Hamas'la ilişkileri olan
ülkelere, Gazze'den yönelen roket saldırılarının durdurulması için
baskı yapma çağrısında bulundu.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, "Hamas
nezdinde bir derece nüfuzu olan Türkiye, Mısır ve bazı Avrupalı
ortaklarımıza, bu nüfuzu Hamas'ın çatışmaları tırmandırmaması için
kullanılması çağrısında bulunduk" diye konuştu.
İsrail'in, geçtiğimiz günlerde düzenlenen roket saldırılarının
ardından, havadan ve denizden Gazze'ye yönelik başlattığı
bombardıman, dört yıl önceki topyekun işgalden bu yanaki en
şiddetli saldırı niteliğinde.