Küçük Ahmet'in derdi 'başından' aşkın!

Abone ol

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Aslan ailesinin en küçük ferdi 10 yaşındaki Ahmet'in kafası, su toplanması nedeniyle sürekli büyüyor.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Aslan ailesinin en küçük ferdi 10 yaşındaki Ahmet'in kafası, su toplanması nedeniyle sürekli büyüyor.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Aslan ailesinin en küçük ferdi 10 yaşındaki Ahmet'in kafası, su toplanması nedeniyle sürekli büyüyor. Kendi imkanlarıyla kiraladıkları tek odalı evde hayatlarına devam eden anne Feva Aslan, ülkelerinde can güvenliği kalmadığı için 3 yıl önce Reyhanlı'ya geldiklerini anlattı.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Aslan ailesinin en küçük ferdi 10 yaşındaki Ahmet'in kafası, su toplanması nedeniyle sürekli büyüyor. Suriye'de "hidrosefali" teşhisi konan ve ailesiyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan çocuk, sığınmak zorunda kaldığı Türkiye'de imkansızlık nedeniyle tedavi olamıyor. İdlib'ten 3 yıl önce Reyhanlı ilçesine gelen 6 çocuklu Aslan ailesi, maddi imkansızlıklar nedeniyle çeşitli zorluklar da yaşıyor. Kendi imkanlarıyla kiraladıkları tek odalı evde hayatlarına devam eden anne Feva Aslan (25), AA muhabirine ülkelerinde can güvenliği kalmadığı için 3 yıl önce Reyhanlı'ya geldiklerini anlattı. En küçük oğlu Ahmet'in başının Suriye'de doğduktan 4 ay sonra büyümeye başladığını anlatan Aslan, "Ahmet'in haricinde 5 evladım daha var fakat onların hiçbir sağlık sıkıntısı yok. Ahmet 10 yaşında, oturamıyor, sürekli yatmak zorunda ve bir bakıcıya ihtiyaç duyuyor" diye konuştu.

Teşhis Suriye'de konuldu

Suriye'de doktorların oğluna hidrosefali tanısı koyduğunu dile getiren Aslan, haberi duyduğunda adeta yıkıldığını ifade etti. Suriye'de tedavi için bazı hastanelere gittiğini ancak olumlu sonuç alamadıklarını kaydeden Aslan, şunları söyledi: "Doğduktan 4 ay sonra kafası büyümeye başladı. Tedavi ettirecek imkanımız yok. Oğlumun vücut bölümü 11, başı ise 9 kilo geliyor. Tedavi olması gerekiyor ancak 3 yıldır doktora gidemedik. Durumumuz da iyi değil. Türkiye'de bu hastalığın tedavi olduğunu duyduk. Bakımı ve tedavisi için yardım istiyoruz. Yoksa çocuğum gözümün önünde ölüme gidiyor." Yardım kuruluşlarının desteğiyle hayatlarına devam ettiklerini aktaran Aslan, uzun süreden beri Suriye'deki kocasından haber alamadığını kaydetti.

Hidrosefali

Halk arasında "Beyinde su toplanması" olarak da adlandırılan, beyin boşluğuna normalin üzerinde beyin omurilik sıvısı birikmesi durumu. Sıvı birikimiyle kafatasının içindeki boşlukta basıncın artmasına ve kafanın artan ölçüde büyümesine, kasılmalara ve zihinsel engelli olma sonuçlarına yol açabiliyor. Hidro (su) ve sefali (kafa) terimlerinden türemiştir. Cerrahi yöntemle tedavi şansı bulunan hastalıkta erken müdahale önem kazanıyor.

Günün Önemli Haberleri