Krizden en hızlı çıkacak ülke

Abone ol

Dünya Bankası ekibi tarafından gerçekleştirilen anket kapsamında bir çok ülkenin verileri toplandı. İşte sonuç.

Dünya Bankası, en son yaptığı ankete göre Türkiye’nin, Doğu Avrupa’da küresel mali krizden en hızlı çıkabilecek ülke olduğunu açıkladı.

Dünya Bankası ekibi tarafından gerçekleştirilen anket kapsamında, Haziran ve Temmuz 2009’da Doğu Avrupa’da Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Türkiye’yi içeren 1.686 işletmeden veriler toplandı. Anket, küresel mali krizin, Doğu Avrupa’daki ekonomik büyüme üzerinde uzun süreli etkide bulunacağı sonucuna vardı.

Dünya Bankası anketine göre, Türkiye yüzde 7 ile bölgede en yüksek krizden çıkış oranına sahip bulunuyor. Türkiye aynı zamanda, en fazla istihdam değişikliği oranına da sahip durumda. Ankete göre, Aralık 2007 ile Haziran 2009 arasında sürekli istihdamda yüzde 8’in üzerinde azalma oldu. Ayrıca, aynı dönemde, ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 65’ten yüzde 51’e düştü ve satışlarda yüzde 22’lik bir azalma oldu.

Türk şirketlerinin, gerek borçluluk düzeylerinin düşük olması, gerekse mali sistemin nispi sağlam yapısının olumlu avantajları olduğu belirtiliyor. Küresel krizin etkilerine rağmen, Türkiye’deki beklentiler “nispeten iyimser” olarak belirlendi. Şirketlerin yüzde 50’sinden fazlası gelecek 6 ayda satışlarının artmasını beklediğini ifade ederken, sadece yüzde 14’ü gelecek 6 ay içinde sürekli istihdamlarını düşürmeyi beklediklerini ifade etti.

Krizden en hızlı çıkacak ülkeler sıralamasında Türkiye’yi Macaristan ve Romanya takip ediyor.

Vergi ödemelerini geciktirerek dayandılar

* Doğu Avrupa’da gerçekleştirilen anket, krizin boyutlarını ve şirketlerin buna nasıl cevap verdiğini ilk kez ortaya koyuyor.

* Anket, nitelikli işgücünün büyük bir kısmını istihdam eden genç, yenilikçi şirketlerin satışlarında ciddi düşüşler meydana geldiğini ortaya koydu.

* Yurtiçi piyasaya yönelik olarak faaliyet gösteren ve ticaret dışı sektörlerdeki önemli sayıdaki şirketin büyüme kaydettiği, bunun yapısal değişikliklere yol açtığı vurgulandı.

* Şirketler, iç kaynaklara dayanarak, vergi ödemelerini geciktirerek ve borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışarak krize cevap verebildiler.

KEMAL DERVİŞ, FT’YE YAZDI:

Çıkışın anahtarı olacak gelişen ülkeler IMF kredisi kullanmalı

Türkiye’nİn ekonomiden sorumlu eski bakanı ve Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, gelişmekte olan ülkelerin, küresel dengesizlikleri iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Derviş, İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin dünkü sayısında yer alan makalesinde, ABD ve Çin’den tamamen medet ummanın doğru olmadığını yazan Derviş, şunları kaydetti:

“Dünya ekonomisini yeniden dengelemek için gereken net talepteki artış nereden gelecek? Bariz cevap, Çin’in dışındaki, yeni gelişen ve gelişmekte olan ekonomiler. Ancak bunların çoğu, harcamak yerine sigorta olarak döviz rezervi stoklamaya yöneldi ve bunlar yatırım için hala yüksek riskli bulunan ülkeler. Dolayısıyla gerekli olan, Çin ve Körfez ülkelerinden bu ülkelere daha fazla yatırım çekilmesi, bankalardan bu ülkelere daha fazla kredi, rezerv ihtiyacını azaltacak IMF finansmanı ve bu ülkelerin kendilerinin sağlam ekonomik politikalar uygulamasıdır.” (Vatan)

Günün Önemli Haberleri