Kriz yoksa bu tedbirler niye alınıyor?
Abone olMerkez Bankası'nın açıklamaları ve alınan kararlar CHP'nin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısının kafasını karıştırdı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ekonomi yönetiminde bir süredir devam eden ''dağınıklık ve kafa karışıklığına'' her geçen gün yeni bir örnek eklendiğini ileri sürerek, ''Daha geçtiğimiz hafta Türkiye ekonomisinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu söyleyen Merkez Bankası, ne oldu da birden bire kriz tedbirleri almaya başladı'' diye sordu.
Öztrak, yazılı bir açıklama yaparak Merkez Bankasının (MB) aldığı son kararları değerlendirdi.
Ekonomi yönetiminde bir süredir dağınıklık ve kafa karışıklığı olduğunu, bu duruma da her geçen gün yeni bir örnek eklendiğini savunan Öztrak, şunları kaydetti:
''İktidar partisi ve ekonomi yönetimi, ekonominin durumu konusunda bir türlü uzlaşamıyor. Sayın Başbakan alıştığımız geometrik yaklaşımı ile 'bu seferkinin teğet bile geçmeyeceğini' söylerken, ekonomiden sorumlu yardımcıları kriz tellallığı yapıyor. 'Bağımsız' Merkez Bankası Başkanı da geçtiğimiz hafta Başbakanının arkasına takılıp Türkiye ekonomisinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu, ekonomide sert iniş ve aşırı ısınma gibi risklerin olmadığını söylüyordu. Daha geçtiğimiz hafta Türkiye ekonomisinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu söyleyen Merkez Bankası, ne oldu da birden bire kriz tedbirleri almaya başladı. Böylece bir hafta içinde kendi kendini inkâr eden bir Merkez Bankası Yönetimi ile Türkiye ilk kez tanışmış oluyor. Dünya ekonomisindeki risk ve kırılganlıklar son bir haftada birden bire ortaya çıkmadığına göre Merkez Bankası'nın pozisyonundaki bu ani değişimin gerekçesi nedir? Bu sorunun tatmin edici bir şekilde cevaplandırılması Türk kamuoyunun hakkıdır.''
HÜKÜMET KAFALARI KARIŞTIRIYOR
Dünya ekonomisinde birikmeye başlayan stres ve Avrupa ekonomilerinin borç dinamiklerine ilişkin kaygıların uzunca bir süredir dünyanın gündeminde olduğunu, kendilerinin de bu riskler konusunda Hükümeti uyardıklarını anımsatan Öztark, ''Belirsizlikleri en aza indirecek bir uyum paketinin ve bu paketin sosyal maliyetlerinin tüm toplum kesimleri arasında adil paylaşımını sağlayacak kararların alınması yönünde Hükümete çağrıda bulunuyoruz. Ancak Hükümet ve 'bağımsız' kurumlar belirsizlikleri azaltmak bir yana aldıkları kararlar ile mevcut belirsizliği ve kafa karışıklığını daha da artırıyorlar'' ifadelerini kullandı.