Kriz gerçekten kapıda mı?

Abone ol

Yeni yılda Türk ekonomisinin zorlanacağı öngürülüyor. Peki ekonomi uzmanları bu konuda ne diyor? Krizden kaçmak mümkün mü?

Ekonomik fırtınalarla dolu bir yıl daha geride kalırken 2012'ye yönelik tahminler de daha şimdiden gelmeye başladı. Ancak kolayca tahmin edilebileceği gibi yeni yılda da küresel ekonominin ağzının tadı pek yerine gelmeyeceği iddia ediliyor.

Ünlü kâhin Roubini, "Kemerleri bağlayın, 2012 çok daha zor geçecek" dedi. Ekonomi yazarları 2012'ye ilişkin yorumlarda bulundu.

Ekonomiyi güncel olarak, yakından takip eden Akşam gazetesi yazarı Deniz Gökçe, başlıklı yazısında farklı kişilerin ekonomik öngörülerine yer verdi.

Deniz Gökçe gibi ekonomiyi yakından takip eden Dr. Seyfettin Gürsel'e göre 2012'de küçülme yaşanabilir. Ancak Türkiye krizden kaçmayı da başarabilir. Peki bunun için neler yapılmalı?

İşte Deniz Gökçe'ye 'amin' dedirten, Dr. Seyfettin Gürsel'in 2012 ekonomisi hakkındaki izlenimleri;

CİTİBANK YANGINA KÖRÜKLE GİTTİ

'İniş sert mi yoksa yumuşak mı olacak?' tartışması son günlerde 'kriz geliyor mu?' tartışmasına yöneldi. Wall Street Journal'ın 'Avrasya kaplanı' benzetmesine, büyümemize 'takmış' görünen Financial Times 'Ne kaplanı? Türkiye kediciktir' yanıtıyla tartışmayı kızıştırırken, Rubini'den 'kemerleri bağlayın' uyarısı geldi. Yangına körükle giden ise Citibank oldu: 16 Aralık tarihli 'Turkey Macro View' başlıklı notunda bankanın ekonomistleri küçülmenin kaçınılmaz olduğunu iddia ettiler.

2012'DE KÜÇÜLME YAŞANABİLİR

Citibank Türkiye ekonomisinin 2008 sonbaharında yaşanan büyük çaplı sermaye çıkışının bir benzerinin eşiğinde olduğunu söylüyor. Bir süredir yabancı yatırımcı kurumlar 'Türk varlıklarını sat' modundalar. Sermaye çıkışları şimdilik sınırlı ölçüde devam ediyor ve kur üzerinde belirgin bir baskı hissediliyor. Sermaye çıkışları, özellikle Türk bankalarının uluslararası kredi portföyünde hızlı bir daralmaya neden olursa, şikayet ettiğimiz kredi genişlemesi, kredi çöküşüne dönüşebilir ve 2012'de küçülme yaşanabilir. Peki bu senaryo ne kadar gerçekçi? Bir başka deyişle kriz gerçekten kapıda mı?

TÜRKİYE KRİZDEN KAÇABİLİR Mİ? 

(...) Avrupa'da bunalım olmazsa Türkiye krizden kaçınabilir mi? Bence evet. Kriz tellallığına iki itirazım var: Birincisi, kur düzeltmesi enflasyonda sınırlı hasarla da olsa gerçekleşti. Cari açık halen düşmekte. Yine de gelecek yıl büyük ölçüde dış kaynağa ihtiyaç var. İkinci itirazım bu kaynağın bulanabileceği. Bu iddianın en büyük dayanağı kamu maliyesinin ve banka sisteminin sağlamlığı. Göstergeler yumuşak inişin gerçekleşmekte olduğunu doğruladıkça Türkiye'nin kreditörlerinin endişelerinden sıyrılacaklarını bekliyorum.

Günün Önemli Haberleri