Kretschmer askeri eleştirdi

Abone ol

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretschmer, Türkiye’de askerin rolünü şu sözlerle eleştirdi:

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV’in çıkardığı “Türkiye Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” konulu almanaĞın tanıtım toplantısında konuşan Kretschmer, Silahlı Kuvvetlerin yasal ve kurumsal düzene saygı göstermediğini söyledi. 

TSK'nın hesap verme yükümlülükleri açısından üzerine düşenleri yerine getirmediğini, demokratik olarak sivil kuruluşlarının isteklerini yerine getirmesi gerektiğini belirten Kretschmer, TSK'nın kendisini Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak tanımladığını ve ulusal güvenlik, eğitim, dini eğitim, kültür ve sosyal alanda askerin kendisini sorumlu hissettiğini ifade etti. Bunun vatandaş üzerinde ciddi bir etki yaptığını vurgulayan Kretschmer, kendisinden başka potansiyel güç olmadığı için TSK'nın bu gücü kullanma yetkisini kendisinde meşru gördüğünü ifade etti. TSK'nın bu yapısı ile demokratik bir kurum olmadığını ifade eden Kretschmer, ancak bu alanda kurumsal yapıdaki zayıflığın bir sivil kaosa neden olabileceğini söyledi. Kretschmer konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de insanlar politik güçlere inanıyorlar ama Türkiye'de var olan koşulların demokratik prensiplerle ilerlemeyecek kadar olgunlaşamayacağını düşünüyorlar. Bunun aksini gösterecek kurumlara ihtiyaç var."

Günün Önemli Haberleri