Kredi kartı taksit sınırlaması kaldırılacak mı?
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarında getirilen taksit sınırlamasının kaldırılacağı yönündeki iddiaları yalanladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taksit sınırında gevşeme
alanı olmadığını, makro ihtiyati çerçevenin devam etmesi
gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Zirvesi'nde sorularını yanıtladı.
Gündeme ilişkin konuşan Şimşek, "Çözüm süreci istismar edilmeseydi çok önemli bir adımdı. Terör ile mücadelede ülkemiz başarılı olacaktır. Türkiye mutlaka teröristleri dize getirecektir. Amaç bölücük ise asla ve asla Türkiye'ye uygulanamaz" dedi.
Mehmet Şimşek büyüme konusunda ise "Yılın ilk dokuz ayındaki öncü verilere göre Türkiye 2015'te yüzde 3 civarında büyür" değerlendirmesinde bulundu.
Maliye Bakanı "Gelişmekte olan ülkelerin hızlı büyüme
dönemi en azından yakın gelecek için sona erdi. Sadece Türkiye'de
değil gelişmekte olan ülkelerde ilave yapısal reform ihtiyacı var
ama siyasi belirsizlik engel oluyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş,
dolardaki güçlenme, jeopolitik gerginlikler gelişmekte olan ülkeler
için sorun yaratıyor. Bunları sınırlamanın bir tek yolu var,
reformlara güçlü şekilde sarılmak. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu
siyasi istikrar, güçlü hükümet ve reformların yeniden
başlamasıdır" şeklinde konuştu. Şimşek, Türkiye cari açık
ve yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıya olmasaydı maliye
politikasının bir miktar rahatlatılabileceğini belirterek
"Maliye politikasını güçlü tutarsak Merkez Bankası'nın
elini güçlü tutarız" dedi.
''ENİNDE SONUNDA NORMALLEŞME YAŞANACAK''
Fed'in faiz artırımı konusunda ise Şimşek, eninde sonunda para politikasında bir normalleşme yaşanacağını, piyasalar ve söylemlere bakılırsa yakın dönemde adım atılabileceğini söyledi.
Şimşek şöyle devam etti:
"Bu durum nedeniyle sermaye akışında azalma olursa bu büyümeyi olumsuz etkiler, zaten bu durumu kısmen yaşıyoruz. Tüketime alan açılması bu konjonktürde bizi zorlar" Özelleştirme konusunda ise Şimşek, "Özelleştirmede arz kadar talep de önemli ama bu sene hedefleri tutturma konusunda sıkıntı yaşamayız. Gelecek sene için çok rahat 10 milyar TL'yi tutturabiliriz" dedi. OVP çalışmalarının son hızıyla devam ettiğine dikkat çeken Şimşek, bu sene bütçeyi yapacaklarını, bütçeyi 17 Ekim'den önce parlamentoya sunacaklarını ve OVP'yi güncelleyeceklerini ifade etti. Mehmet Şimşek, Aralık ayında Meclis'in mutlaka geçici bütçe kanununu çıkarması gerektiğini söyledi.
''KURDAKİ EN ÖNEMLİ ETKEN SİYASİ BELİRSİZLİK''
Şimşek, kurun öngörülebilir olmadığını, kur konusunda bir çok faktör olduğunu, kur konusunda en önemli konunun siyasi belirsizlik olduğunu söyledi. Kurun etkilerini değerlendiren Şimşek "Elektrik dağıtım şirketlerinin TL satıp dolar yükümlülüğü olması bir risk, EPDK ve Enerji Bakanlığı sistemin işlemesi için düzenlemeyi yapmalı" dedi.
''TAKSİT SINIRINDA GEVŞEME ALANI YOK''
Taksit sınırı konusundaki bir soruya ise Şimşek, son birkaç yılda makro ihtiyati tedbirleri başarıyla uyguladıklarını ve bunlardan birinin taksit sınırlaması olduğunu belirterek "Makro ihtiyati çerçevenin devam etmesi gerekiyor. Burada henüz gevşemeye alan yok. Çok uzun zamandır dış talep zayıf. Büyümek için herkes ilave çaba göstermek zorunda kalıyor. Krediyi gevşetirseniz çok hızlı büyüme eğilimi olduğunu gördük. Daha ılımlı bir kredi büyümesi ve ekonomik büyüme ülkenin menfaatinedir" diye konuştu.