Kraliçeye aşiretlerden Mısır uyarısı!

Abone ol

Tunus ve Mısır'da iktidara yönelik halk ayaklanmalarının ardından bir uyarı da Ürdün'e geldi.

Ürdün'ün Filistin asıllı kraliçesi Rania'nın devletin parasını kullanarak imaj çalışması yapması, Ürdünlü aşiretleri kızdırdı. Aşiret liderleri bir tabuyu yıkarak hanedanı uyardı: "sözlerimizi dikkate almazsan ülke Mısır'a benzer"

Arap-İsrail savaşları sonrası Ürdün nüfusunun üçte ikisini oluşturan Filistinlilerin, devletin güç odaklarında ağırlık kazanmasıdan endişe eden Doğu Şeria aşiretleri Kral Abdullah'a görülmemiş bir 'mektuplu ültimatom' verdi.

Haşimi Krallığı'nın belkemiğini oluşturan 36 aşiret lideri tarafından imzalanan mektupta, Kraliçe Rania, Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali'nin ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in eşleriyle karşılaştırıldı.Aşiret liderleri, "Kraliçe Rania, sıradan Ürdünlülerin yaşadıkları ekonomik güçlükleri dikkate almadan, kendisinin yurtdışındaki imajını güçlendirmek için devlet fonlarını kullanıyor. Bu, devletin ve ulusun yapısı, politik yapı ve taht için tehlikeli. Bu uyarıların dikkate alınmaması ülkeyi Tunus ve Mısır'da olanların benzeriyle karşı karşıya bırakacaktır" sözleriyle Kral Abdullah'ı açıkça tehdit etti.

Mektup, doğrudan Abdullah rejimine bir karşı çıkıştan ziyade, milliyetçi Doğu Şerialı Ürdünlülerle ülkenin çoğunluğunu oluşturan Filistinliler arasındaki derin ayrılığı ortaya koydu.

FİLİSTİN DOĞUMLU POPÜLER KRALİÇE

Aslen Filistinli olan Kraliçe Rania, 1970 Kuveyt doğumlu. 1990 yılında Irak Devlet Lideri Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e girmesi üzerine ailesiyle Ürdün'e kaçtı. Burada Kral Hüseyin'in büyük oğlu Prens Abdullah ile tanışan Rania, 1993 yılında kraliyete gelin gitti. Kral Hüseyin'in ölmeden hemen önce veliaht göstermesi üzerine Prens Abdullah Kral olurken, Prenses Rania da Kraliçe Nur'dan sonra yeni kraliçe oldu. Modern dünya bakışıyla uluslararası arenada da popüler olan Kraliçe'nin 2005-2010 yılları arasında 78 bin Filistinli göçmene vatandaşlık hakkı tanınmasında etkili olduğu söyleniyor. Ürdünlüler ise ülkelerinin Filistinliler için ikinci bir vatan haline gelmesinden endişe duyuyor.

BİR TABU YIKILDI

Ürdün'de kraliyete kamuoyu nezdinde eleştiride bulunmak büyük bir tabuydu. Mektubu yazanlar Hz. Muhammed'in soyundan geldiğine inanılan Haşimi monarşisinin yasallığının kendilerine bağlı olduğunu söyledi. Aşırı milliyetçi Doğu Şeria'lılar Filistin kökenli Rania'nın erkek egemen toplumda baskın hale gelmesinden büyük rahatsızlık duyuyor. Filistinlilere vatandaşlık verilmesini savunan Rania, aşiretlerin boy hedefi olmuş, hatta bir futbol maçında "Abdullah karını boşa" diye tezahürat yapılmıştı.

Günün Önemli Haberleri