'Kraliçe'nin Nazi selamı' yayınına Saray'dan tepki
Abone olİngiltere'de yayınlanan Sun gazetesi, Kraliçe 2. Elizabeth'i çocukken Nazi selamı verirken gösteren video kaydını yayınladı. Saray, yayını görüntülerin 'istismarı ve hayal kırıklığı' olarak niteledi.
Buckingham Sarayı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in
çocukluğunda Nazi selamı verirken görüntülendiği filmin
yayınlanmasını 'istismar ve hayal kırıklığı' olarak niteledi.
Tabloid Sun gazetesinin yayınladığı görüntülerde Kraliçe yedi yaşındayken, annesi, kızkardeşi ve amcasıyla birlikte görülüyor.
Saray'dan yapılan açıklamada, ''Seksen yıl önce çekilen bu görüntülerin ele geçirilip istismar edilmesinin hayal kırıklığı yarattığı'' belirtildi.
Gazete ise, 'önemli ve ilginç bir haber' olarak nitelediği filmi nasıl ele geçirdiğini açıklamadı.
17 saniye süren görüntülerde Kraliçe, İskoçya'da Balmoral
Kalesi'ndeki sarayın bahçesinde bir köpekle oynarken görülüyor.
Aynı görüntülerde daha sonra önce Kraliçe'nin annesi Elizabeth, ardından annesini taklit eden Kraliçe 2. Elizabeth, 'Nazi selamı' verir şekilde kolunu kaldırıyor. Son olarak amca Prens Edward da, kolunu kaldırıyor.
Videonun Hitler'in Almanya'da iktidara geldiği 1933 ya da 1934 yılında çekildiği sanılıyor.
Saray'dan bir yetkili, ''Çoğu kişi bu görüntüleri o zamanın uygun bağlamında görecektir. Burada, oyun oynarken bir anda, o sıralarda çok sayıda kişinin de görmüş olabileceği, haber bültenlerinden yansıyan görüntülere atıf yapan bir aile var'' dedi.
Yetkili, ''Kraliçe'nin ve ailesinin bu ülkeye hizmetleri ve tahtta bulunduğu 63 yılda halklar ve uluslar arasında ilişki kurulması için gösterdiği çaba başka bir açıklamaya ihtiyaç bırakmayacak kadar net'' diye konuştu.
BBC'nin Kraliyet muhabirlerinden Sarah Campbell, Buckingham Sarayı'nın kaydın orijinal olduğunu reddetmediğini, ancak 'video kaydının nasıl yayınlanmış olduğu konusunda sorular bulunduğunu' aktardı.
'Nazi sempatizanı Prens'
Görüntülerdeki Prens Edward, Kraliçe'nin Elizabeth'in amcası.
Kendisi 1936'da kısa bir süreliğine kral olan Edward, Amerikalı Wallis Simpson'la, kilise ve hükümetin gelin adayının dul olması gerekçesiyle karşı çıkmasına rağmen evlenince 326 gün sonra tahttan kardeşi George lehine feragat etmek zorunda kalmıştı.
Ekim 1937'de eşiyle birlikte Nazi Almanya'sını ziyaret eden Edward, Hitler'le buluşup, yardımcısı Rudolf Hess'le akşam yemeği yemişti.
Nazi sempatizanı olduğu suçlamalarına hedef olan Edward'ın ziyareti sırasında kurulmasından hemen sonra bir toplama kampını ziyaret ettiği yönünde kanıtlar da var.
Ancak, Edward'ın bu kamplarda kitlesel ölümlerden haberdar olduğu düşünülmüyor.
Edward, savaşın sona ermesinin ardından eşiyle birlikte taşındığı Fransa'da 1972'de öldü.
Sun: 'Toplumsal tarihin parçası'
Sun Gazetesi Genel Yayın Yönetmenji Stig Abell, görüntülerin 'istismar edildiği' iddialarını redderken, kamuoyu için önemli olduğunu vurguladığı görüntülerde Prens Edward'ın da yer alıyor olmasının kayda 'tarihsel bir önem kattığını' söyledi.
Abell, haberlerinde Kraliçe ve annesini suçlayıcı bir ifadelerinin olmadığını belirtirken, görüntülerin Britanya aristokrasisinin, bu olayda Prens Edward'ın 1930'larda faşizme duyduğu sempatinin boyutlarını ortaya koyduğunu söyledi.
Sun yöneticisi, kaydın 'toplumsal tarihin' bir parçası olduğunu ve Kraliçe 2. Elizabeth ve annesi Kraliçe Elizabeth'in ikinci dünya savaşı kahramanları olduklarını da haberlerinde anlattıklarını vurguladı.