Kral Abdullah'ın İstanbul'daki dev projesi neydi?
Abone olCumhurbaşkanı Erdoğan'ın cenaze töreni için planını değiştirdiği Kral Abdullah'ın ömrünün yetmediği İstanbul projesi neydi İşte o dev İstanbul projesi...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cenaze törenine katılmak için Somali programını ileri saatlere ertelediği 91 yaşında vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in İstanbul'da gerçekleştirmeyi planladığı dev projesi neydi? İşte KRal Abdullah'ın ömrünün yetmediği o büyük proje...
Yaşamı boyunca birçok proje gerçekleştiren Kral Abdullah’ın gerçekleştiremediği projelerden biri İstanbul'daki muazzam manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan Sevda Tepesi projesiydi. Kral Abdullah, doğa harikası olan Sevda Tepesi'nde yaptırmak istediği oteli gerçekleştiremeden hayata veda etti.
KRAL SEVDA TEPESİNİ NASIL SATIN ALDI?
Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz’e 30 yıl önce satılan Boğaz’daki Sevda Tepesi’ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından verilen imar iznine bilirkişiden veto gelmişti.
2012’de İBB meclisinde Sevda Tepesi için imar planı değişikliği aleyhinde Şehir Plancıları Odası (ŞPO) dava açmıştı.
BirGün’den Olgu Kundakçı’nın haberine göre bilirkişi heyeti, korunun imara açılmasını 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 3’üncü maddesinin ‘toplum yararını gözeterek doğal alanların korunmasını’ hedefleyen bentlerine aykırı bulmuştu.
TURİZM TESİSİNE İZİN VERİLMİŞTİ
Biilrkişi raporunda, Sevda Tepesi’ne verilen 2,5 katlı turizm tesisi öngören imar planı değişikliğinin bölgenin doğal ve özgün yapısını bozarak yapı yoğunluğunu artırıcı nitelikte olduğu belirtilmişti. Boğaz’a nazır 1’inci derece SİT alanı olan arazinin, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yapılaşma eğilimlerini tetikler yönde emsal teşkil edeceği de ifade edilmişti.
İBB Meclisi’nin araziye ilişkin 2012 tarihli kararına, ‘Koruya katılacak alanda konaklamaya yönelik turizm tesisleri yer alabilir’ notu eklemişti.
SEVDA TEPESİ NEREDE?
Sevda Tepesi, İstanbul'un Boğaziçi'nde, Anadoluhisarı ile Kandilli arasında, Boğaz'ı bütün haşmeti ile gören bir tepe...
İBB'DEN BAKANLIĞA 'İMAR BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAYACAK ŞEKİLDE YAPILANMA HAKKI' NOTUYLA PLAN...
Kral Abdullah 2012 yılında tepeye bir otel yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin istemesinin ardından Bakanlık'tan teklif planı geldi. Bakanlık tarafından 31 Mayıs 2012'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gönderilen teklif plan yazısında 'imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde yapılanma hakkı verilmesi' notu yer aldı.
TMMOB İMAR PLANLARINI İPTAL ETTİ
Bakanlık'tan gelen teklif planı İBB Meclis İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nca 16 Haziran 2012 tarihinde yapılanma hakkı verdi fakat 24 Aralık 2014 tarihinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Sevda Tepesi ve Şişli Meslek Lisesi'nin ayrıcalık imar planlarının iptal edildiğini açıkladı.
SEVDA TEPESİNİN İSİM HİKAYESİ NEDİR?
Doğal güzelliğiyle dikkat çeken Sevda Tepesi'nin isminin nerden geldiğine ilişkin en yaygın rivayet tutkulu bir aşk hikayesinden dolayı bu ismi aldığı üzerine kuruludur...
İşte Sevda Tepesi'nin isim hikayesi:
Birbirlerine delicesine aşık olan Vahit Efendi ve Belkıs Hanım Kandilli Tepesi’ne çıkarlar. Bütün aşk mektuplarını yanlarına almışlardır. Mektupları kimsenin okuyamayacağı şekilde küçük parçalar halinde yırtarlar. O küçücük mektup parcacıklarından iki küçük tepecik yaparlar. Ardından Vahit Efendi, beylik tabancasını çıkarır ve Belkıs Hanım’ı kalbinden vurur. Sonrada kendi ağzına sıkar. Kurşun, başından çıkar. Kandilli Tepesi böylelikle bir çift aşığa mezar olur. Ve bu yüzden de artık Kandilli Tepesi’nin adı Sevda Tepesi’dir.