KPSS yüksek puan nasıl alınır? KPSS'de en zor oturum hangisi
Abone olKPSS'yi kazanmak için ne yapmak gerekir? KPSS'de yüksek puan nasıl alınır? KPSS'de atanmak için kaç puan almak gerekir?KPSS hakkında tüm detaylar internethaber.com'da
KPSS'de başarılı mı olmak istiyorsunuz?
Eğer yanıtınız evet ise sizi başarıya götürecek 10 adımı mutlaka çalışma programınıza ekleyin. gazetekamunun haberine göre İşte KPSS başarısı getirecek tüyolar..
1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın
Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış?
Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.
2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın
KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Önce KPSS’yi geçin, daha sonra diğer hedeflerinize odaklanın.
3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin
Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.
4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun
Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.
5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir
KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?
6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin
KPSS’den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ‘’Alim unutur, kalem unutmaz.’’ demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.
7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin
Her kesimden 'bol bol soru çöz’' tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.
8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın
Matematiksiz de yaparım!, Coğrafyadan çakmıyorum. Anayasa çok karışık söylemlerinden vazgeçin.KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.
9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın
Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.
10- Zamanla Yarışın
KPSS’de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.
KPSS'YE KAÇ KİŞİ GİRECEK
2014 yılında hem lisans düzeyinde hem de önlisans ve ortaöğretim düzeyinde yapılacak olan KPSS, özellikle merkezi yerleştirme ile puan üstünlüğüne göre yapılan B grubu memur kadroları atamalarında adaylar için büyük önem taşıyacaktır. Her geçen yıl sınava giren aday sayısındaki artışı düşünürsek bu yıl lisans düzeyinde sınava giren aday sayısının en az 1 milyon, önlisans ve ortaöğretim içinse en az 2 milyon olacağını bekliyoruz.Yani tüm alanlar için en kötü olasılıkla en az 3 milyon aday memur olabilme hayaliyle KPSS’de ter dökecek.
KPSS'DE EN ZORLAYICI TEST HANGİSİ?
Her yıl adaylar sınavda belirleyici olacak dersler konusunda farklı yorumlarda bulunsada bu yıl ki sınav özellikle Türkçe ve Matematik testlerinde geçtiğimiz yıllarda yapılan sınavlardan farklı olarak daha belirleyici olacaktır.ÖSYM, 2013 KPSS ‘den itibaren bu testlerde yapmış olduğu değişiklikle sınav sorularını ALES mantığına göre düzenlemiş ve bilginin dışında aynı zamanda mantığın da devreye girdiği soruları adaylara yöneltmiştir. Sınavlarda yaşanan zamanı iyi kullanamama sorunu özellikle Türkçe ve Matematik sorularında sözel ve sayısal akıl yürütme becerileri şeklinde sorulacak olan sorularla daha belirgin bir hale gelecektir.Alttaki tabloda ÖSYM’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları hakkında yapmış olduğu açıklamanın tablosunu inceleyebilirsiniz .
14-)Sınav öncesi toplamda 40 ve üstü deneme çözmenizi ve roman okumaya devam etmenizi şiddetle öneririm. Çünkü adayların birçoğu sınav zamanını ayarlayamamakta, zamanı iktisatlı kullanamadığından başarısız olmaktadır.