Kozmik oda müsvedde kağıt kurbanı
Abone ol1. Ordu Karargahı’ndan çalınan kripto çözme özelliğine de sahip 2 bilgisayarın nasıl çalındığı ortaya çıktı.
1. Ordu Karargahı’ndan çalınan kripto çözme özelliğine
de sahip 2 bilgisayarın çantalarının içine müsvedde kağıt
doldurulmuş. Bilgisayarlar, Balyoz Planı ortaya çıktıktan sonra
çalınmış.
Star gazetesinin haberine göre, 1. Ordu Komutanlığı envanterinde
kayıtlı özel yapım iki dizüstü bilgisayarın kaybolmasının
ayrıntıları ortaya çıkıyor. Elektronik Harp Komuta Kontrol Merkezi
aracı olarak kullanılan kapalı kasa MAN araçta yaşanan hırsızlığın
zimmet devir teslimi sırasında tesadüfen ortaya çıktığı
öğrenildi.
Hırsızlar tarafından ağırlık hissi verilmesi için cihazların
saklama kabı içine kağıt parçaları yerleştirildiği ve haftalık
sayımların kılıflar üzerinden yapıldığı belirtilirken,
bilgisayarların telsiz ve kriptolu görüşmeleri deşifre etme
yeteneğine sahip Süratli Emniyetli Mesaj Aktarma Cihazı (SEMAC)
özelliği de barındırdığı ve TSK tüm kriptoların değiştirmesinin
gündeme geldiği ifade edildi. YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanı
olması beklenen Orgeneral Hasan Iğsız’ın komutanlığını yaptığı 1.
Ordu’daki kozmik hırsızlık olayının perde arkasını star
araladı.
BALYOZ’DAN SONRA ÇALINMIŞ
Kozmik hırsızlığın Taraf gazetesinin 20 Ocak 2001 günü 1. Ordu Karargahı’nda hazırlanan Balyoz Darbe Planı’nı manşetinden yayınlamasının ardından yaşandığı ortaya çıktı. Aselsan tarafından özel yazılımlar yüklenerek Komuta Kontrol Merkezi (KKM) ve Yazılım Yükleme Techizatı (YCT) haline getirilen özel yapım dizüstü bilgisayarların çalınmasının da tesadüfen ortaya çıkarıldığı öğrenildi.
ÇANTANIN ÜZERİNDEN KONTROL
İki diz üstü bilgisayarın 31 Mart 2010 günü zimmet devir teslimi işlemi yapıldığı sırada yerinde olmadığı tespit edildi. Bilgisayarların bulunduğu taşıma çantalarının içinin, bilgisayarların yokluğu anlaşılmasın diye müsvedde kağıtlarla doldurulduğu belirlendi. Bilgisayarlar zimmetindeyken kaybolan Üstçavuş Levent Erkan’ın haber vermesinin ardından tüm bölükte ve arazide arama yapıldı ancak bilgisayarlar bulunamadı. Daha önce laptopların çanta üzerinden kontrol edildiği de belirlendi. Üstçavuş Erkan bilgisayarların kaybolduğunun ortaya çıkmasından 12 gün sonra 12 Nisan 2010 günü ‘şüpheli’ sıfatıyla verdiği ifadede şunları söyledi:
EN SON 18 MART’TA GÖRÜLMÜŞLER
“Bilgisayarları en son 18 Mart 2010’da gördüm. 23-24 Mart tarihlerindeki sayımda ise bulundukları kapalı MAN aracın içinde taşıma kılıflarını gördüm, içinde olduklarını düşünerek kontrol etmedim. Kaybolduklarını tespit ettiğimde gördüm ki taşıma kılıflarının birinin içinde bilgisayar kalınlığında ve ağırlığında muhtelif müsvedde kağıtla dolu bir klasör vardı” dedi.
Kripto çözme özellikleri var
Çalınan kozmik bilgisayarların, ASELSAN tarafından geliştirilen özel yazılımlarla desteklendiği ve SEMAC (Süratli Emniyetli Mesaj Aktarma) ve 9600 modeli telsizleri komuta etme yeteneğine sahip olduğu öğrenildi. Havadan kriptolu olarak gönderilen mesajları çözme özelliğine de sahip olan cihazların kaybolmasıyla TSK’nın bu alandaki tüm kriptolarının güvenilirliğini yitirdiği belirtiliyor. Yönetmelik gereği bütün kriptoların ve yazılımların değiştirilmesi ve faturasının suçlu personele ödettirilmesi gerekiyor.
Çalınan laptoplarda bulunan sistemle Komuta Kontrol ağına sızılabileceği öğrenildi. SEMAC’lar kriptolu mesaj aktarma cihazı olarak kablosuz olarak kullanılıyor. Çalınan laptoplar, SEMAC’ların bulunduğu yeri tespit edilebiliyor. Bu durum yüksek güvenlik riski anlamına geliyor. Sözkonusu cihazlardan her piyade taburunda bir adet bulunuyor. Bilgisaylarların ne zaman çalındığı tam olarak tespit edilemediği için, kriptolu görüşmelerin ne kadar zamandır takip edilme riskiyle karşı karşıya olduğu da kestirilemiyor.
Güvenlik zaafiyeti itirafları
Üstçavuş Levent Erkan şüpheli sıfatıyla verdiği ifadede TSK’ya alınan araçlardaki büyük bir güvenlik açığını ortaya çıkardı. Çalınan cihazların bulunduğu MAN araçlarına girmenin zor olmadığını belirten Erkan, “Aracın arkasına girebilmek için kapı kilidine gerek yok. Aracın yan camları kızaklı cam olduğundan dışarıdan itilip açılabiliyor. Dolapların açılması ise kötü niyetli kişilerin becerisine bağlı olarak zorlanmadan hasar vermeden açılabilir. Benim aracımdaki söz konusu durum, TSK’daki tüm emsal kapalı MAN araçları için geçerlidir” dedi.
2 tatbikatta kullanıldı ve silinmedi
Kaybolan Komuta Kontrol Merkezi (KKM) ve Yazılım Yükleme Techizatı (YCT) bilgisayarların içinde ayrıca “hizmete özel” üç adet harita ve harita paftalarının bulunduğu da öğrenildi. Kritik bilgisayarların son olarak Şereflikoçhisar ve Gökçeada’da yapılan tatbikatlarda kullanıldığı bilgisayarı son olarak kullanan Muhabere Kıdemli Çavuş Mustafa Namık Dikici’nin ifadelerine yansıdı. Astsubay Dikici, tatbikatlarda oluşturulan bilgilerin çalınan cihazlardan silinip silinmediği sorusuna ise “silmedim” cevabını verdi.