Köstebekler üreticilerin sevincini kemirdi

Abone ol

Türkiye’nin en iyi enginarını yetiştiren Doğanköy’de çiftçilerin başı köstebeklerle belada. Yağmurların etkisiyle verimli bir yıl geçirmenin...

Türkiye’nin en iyi enginarını yetiştiren Doğanköy’de çiftçilerin başı köstebeklerle belada. Yağmurların etkisiyle verimli bir yıl geçirmenin mutluluğunu yaşayan çiftçiler, enginar tarlalarına yüzde 30 oranında kalıcı zarar veren köstebeklere savaş açtı.
Türkiye’nin en iyi enginarının yetiştiği Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesine bağlı Doğanköy köstebeklerin istilasına uğradı. Enginar ekilen bir tarlanın 5 yılın ardından 30 sene nadasa bırakılması üretimi azalttı. Eskiden 3 bin dönümden fazla alanda yetiştirilen enginar üretimi, tarlaların ömrünü bitirmesi üzerine 500 dönümlere kadar geriledi. Bu yılki bahar yağmurları sayesinde üretimin yüzde yüz artması çiftçinin yüzünü güldüremedi. Tarlalara dadanan köstebeklerin verdiği zarar yüzde 30-35’lere ulaştı. Köstebeklerle savaş için her yolu deneyen çifti, şimdi mutluluklarını kemiren köstebekleri düşünüyor.
Bu yılki mahsulün ilkbahar yağmurları sebebiyle çok iyi olduğunu ifade eden Doğanköy’ün tecrübeli enginar üreticilerinden 60 yaşındaki Mehmet Fidan, “Normalde bir kök 3 baş enginar verir. Bunlar biri baş, ikisi de koltuktur. Ama bu yıl bir kökten beşten fazla enginar kestik. Mahsulümüz iyi. Yalnız bu enginarın bir düşmanı vardır, o da köstebektir. Köstebekle başımız dertte. Köstebek olmaza çok iyi olacak. Köstebek bize çok zarar veriyor. Bunları tabancayla vuruyoruz. Tabancayı kuruyoruz, halk dinlemiyor, tarlaya giriyor, tabanca patlıyor. Onun için tabanca da kuramıyoruz. İşimiz zor” dedi.

“ONLARLA SAVAŞ İÇİN HER YOLU DENEDİK”
Bu yıl köstebeğin enginara yüzde 30-35 oranında zarar verdiğini ifade eden Fidan, “Onlarla baş edemiyoruz. Gaz salıyoruz, hap yapıyoruz, olmuyor, bitiremiyoruz. Enginar bayırda oluyor, düz yerde mahsul iyi olmaz. Ama bayırı köstebekler de seviyor. Köstebek bir tarlaya girdi mi, yürüdüğü yoldaki sıranın tamamını yok ediyor. Enginarın kökünü yediği için, ertesi yıl da mahsul olmuyor. Sonra köstebek bir tane de değil. Çok yavrusu olur. Bitiremezsin. Tarlan ufaksa etrafına hendek kazarsın. Köstebek yerin 25 santim altından gelir. Hendek 25 santimden derin olursa tarlaya giremez. Ancak o zaman kurtarırsın. Ya da köstebeğin yuvasını açarsın, onu kapatmaya gelir. Beklersin. Ancak öyle imha edersin, başka türlü yok edemezsin" diye konuştu.
Enginar yetiştiriciliğinin zorluğundan dert yanan Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu enginar öyle bir mahsuldür ki, bir enginarı ekersin o tarlaya, 30 yıl bir daha enginar ekilmez. Eksen de olmaz. Toprağın kuvvetini alır. 20-25 santimdeki tüm gücü bitirir. Başka mahsul olur, ama enginar bir daha olmaz. Bundan 10 yıl evvel, köyümüzde 3 bin dönüm enginarımız vardı. Ekile ekile tartalar bitti. Şu anda çok azıldı. 300-500 dönüm kaldı. Köstebekte başımız çok dertte, ne yapacağımızı bilemiyoruz”.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri