Kosova'nın kuzeyinde gerilim: 1 ölü
Abone olKuzeyde yaşayan Sırplarla Kosova güvenlik birimleri arasında yaşanan çatışmada bir kişi öldü, iki kişi yaralandı.
Kosova’nın kuzeyinde, Sırplar ve Arnavutlar arasında yaşanan çatışmada bir kişinin öldüğü iki kişinin de yaralandığı bildirildi.
AFP haber ajansına konuşan Mitroviça emniyetinden bir yetkili kurşun yaraları sebebiyle hayatını kaybeden kişinin 29 yaşında Sava Mojsiç isimli bir Sırp olduğunu söyledi.
Şehrin Sırpların denetiminde olan mahallelerinde yaşanan olay, Kosova hükümeti tarafından sert şekilde kınandı.
1990'lardan bu yana Sırplar ve Arnavutlar arasında bölünmüş mahallelerden oluşan Mitroviça’da gerilim son dönemlerde yükselmiş durumda.
Kosova hükümetinin Sırbistan sınırında daha sıkı denetim oluşturma amaçlı girişimleri sonrasında başlayan olaylarda Kosova güvenlik güçleriyle bölgede yaşayan Sırp azınlık arasında sık sık gerilim yaşanıyor.
Kosova'daki Sırpların siyasi liderlerinden Kısrtimir Pantiç son olayların kabul edilemez olduğunu ve bölgede görevli Avrupa Birliği güvenlik ve adalet birimlerinin olayı hızla aydınlatmasını istedi.
Reuters haber ajansına konuşan Pantiç son dönemde yaşanan olaylar sebebiyle Kosova'daki Sırpların ''denetlenmesi güç, öfkeli bir hissiyata sürüklendiklerine'' dikkat çekti.
Bir kişinin hayatını kaybettiği ve iki kişinin yaralandığı olaylar sonrasında açıklama yapan Kosova hükümetinin başkanı Atifete Jahjaga ise yaşananların kabul edilemez olduğunu ve bu olayın Kosova'daki barış ve istikrarı hedef aldığını belirtti.
Sınır kapısı meselesi
Kuzeyde Sırp azınlığın denetimindeki iki gümrük kapısına AB ve Kosovalı Arnavut yönetimin gümrük görevlilerinin yerleştirilmesi, bölgede gerginliği tırmandıran son gelişme olmuştu.
Bölgede Temmuz ve Ağustos aylarında aynı sebeple yaşanan etnik gerginliklerde Kosovalı Arnavut bir polis hayatını kaybetmişti.
Kosova'nın kuzeyinde yaklaşık 60 bin Sırp yaşıyor.
Priştine hükümeti, Belgrad'a bağlı olduklarını ilan eden bu bölgedeki Sırp nüfusu kontrolüne almak istiyor.
Sırbistan, Kosova'yı kendi topraklarının parçası olarak görürken, 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı ABD ve AB'nin büyük bölümü dahil 80 ülke tanıyor.
NATO, 1999'daki hava bombardımanından sonra Kosova'da halen beş bin asker bulunduruyor.
Avrupa Birliği'nin de Kosova'da halen 650 kişilik polis kuvveti var.
Belgrad yönetimi AB adaylık statüsü kazanabilmek için Kosova ile ilişkilerini güçlendirme baskısı altında.
Sırbistan'da gelecek yıl yapılacak parlamento seçimlerinde Kosova'nın önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.