Kosova’da seçim heyecanı

Abone ol

Kosova’da 3 Kasım tarihinde yapılacak yerel seçimlere ilişkin kampanya süreci bugün başladı.<br/>2008’de bağımsızlığın ilan edilmesinden son...

Kosova’da 3 Kasım tarihinde yapılacak yerel seçimlere ilişkin kampanya süreci bugün başladı.
2008’de bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra belediye başkanları ile belediye meclis üyelerini seçmek için ikinci kez sandık başına gidecek olan Kosovalı seçmenlerde seçim heyecanı başladı. Kosova Merkez Seçim Komisyonu’nun (KQZ) verilerine göre seçimlerde toplam 108 siyasi parti yarışacak.
1 Kasım tarihinde sona erecek olan seçim kampanyasında 224 belediye başkan adayı ve 7 bin 740 belediye meclis üyeliği adayı ter dökecek. Son olarak 2009 yılının 15 Kasım tarihinde düzenlenen yerel seçimlere kıyasla 3 Kasım tarihinde yapılacak seçimler, Kosova’nın genelinde düzenlenmesi ve ilk defa Kosova’nın kuzeyinde çoğunluktaki Sırpların bu seçimlere katılması büyük önem arz ediyor.
2013 yerel seçimlerine 108 siyasi oluşum katılıyor. Bunlardan 50’si Arnavut, 3’ü Türk, 31’i Sırp, 9’u Boşnak, 3’ü Karadağlı, 2’si Roman, 1’i Goralı, 1’i Hırvat, 1’i Aşkali gibi azınlık toplukulukların siyasi parti diğer siyasi öznelerden oluşuyor.
Seçim kampanları çerçevesinde siyasi partilerin düzenleyeceği tanıtım toplantıların tümü akşam saatlerinde düzenlenecek.
Kosova’nın en büyük 5 Arnavut partisinin seçimlerde 1 buçuk milyon Euro’yu aşan bir bütçe harcayacakaLarı öğrenildi.

YEREL SEÇİMLERE 3 TÜRK PARTİSİ KATILIYOR
Kosova’da 3 Kasım tarihinde yapılacak belediye seçimlerine Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) ve Kosova Türk Birliği (KTB) olmak üzere ilk defa 3 siyasi parti katılıyor.
Mahir Yağcılar’ın genel başkanı olduğu KDTP 3 Kasım seçimlerine Kosova’da Tüğrklerin yaşadığı 8 belediyede 116 meclis üyesi adayı ile katılıyor. En kalabalık liste ile seçimlere karılan KDTP, bir tek Mamuşa’da beleiye başkan adayı ile seçimlerde yarışacak.
Kosova’da e köklü Türk siyasi partisi olan KDTP, Prizren’de 35, Priştine’de 21, Mamuşa’da 17, Gilan’da 15, Mitroviça’da 10, Kuzey Mitroviça’da 3, Vıçıtırın’da 9 ve Lipyan’da 6 aday ile katılıyor.
Geçtiğimiz günlerde kurulan ve Arif Bütüç’ün başında bulunduğu Prizren merkezli Kosova Türk Adalet Partisi yerel seçimlere Türklerin yaşadığı Kosova’nın 6 şehrinde toplam 71 aday ile belediyeler meclis üyelikleri için yarışacak. KTAP’ de Kosova’nın tek Türk belediyesi Mamuşa’da belediye başkan adayını, şimdiki belediye başkanı Arif Bütüç’ü aday gösterdi.
KTAP, Prizren’de 26, Priştine’de 10, Mamuşa’da 17, Gilan’da 9, Vıçıtırın’da 3 ve Lipyan’da 6 aday ile seçim yarışına katılıyor.
2009 yılında kurulan Mamuşa merkezli Kosova Türk Birliği Partisi (KTB) , ikinci kez yerel seçimlere katılıyor.
Reşit Hanadan’ın lideri olduğu KTB, Mamuşa ile Priştine olmak üzere sadece 2 belediyede seçim yarışına katılıyor.
Mamuşa’da 17 aday ile seçimlere katılan KTB Priştine’de tek 1 aday ile seçim yarışmasına giriyor.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri