Kosova organ ticareti soruşturmasının başına ABD'li diplomat

Abone ol

Amerikalı diplomat John Clint Williamson, Kosova savaşı sırasında isyancılara liderlik eden şimdiki başbakanın organ ticareti yapan şebekelerle ilişkisini soruşturacak.

Kosova'daki AB Hukuk Komisyonu, Başbakanı Haşim Taci'nin, Kosova savaşı sırasında tutukluların organlarını satan bir suç şebekesine başkanlık ettiği yönündeki suçlamaları araştıracak komisyonun başına Amerikalı John Clint Williamson'ın atandığını açıkladı.

Savaş yıllarında Kosova Kurtuluş Ordusu'nun siyasi liderliğini yapan Başbakan Taci ise, Avrupa Konseyi'nin geçen yıl ortaya attığı suçlamaları kesin dille reddediyor.

İki yıllık bir çalışmayla Avrupa Konseyi bünyesindeki soruşturmayı yürüten özel raportör Dick Marty, Haşim Taci ile diğer Kosovalı komutanların 1998-1999 savaşı sırasında, tutuklu merkezlerindeki kişilerden alınan organlarının ticaretiyle ilişkili olduklarını öne sürmüştü.

Raporda, Haşim Taci'nin adı 27 kez geçmişti.

Marty raporunda, Kosovalı isyancıların komutanlarının, Arnavutluk'un Kosova ile olan sınırında gözaltı merkezleri kurdukları ve buralarda alıkonan, aralarında Sırpların da bulunduğu sivillerin öldürüldüğünü ve organlarının karaborsada satıldığı öne sürülüyor.

Raportör Dick Marty, Başbakan Taci'nin organ ticaretinde doğrudan rol oynadığını hiçbir zaman söylemediğini, ama bu konudan tamamen habersiz olduğuna inanmanın da mümkün olmadığını belirtti.

Clint Williamson ve ekibi, şimdi bu iddiaların izini sürecek.

Ekip Kosova'daki Avrupa Komisyonu temsilciliği için görev yapacak ama bilgi sızmasını önlemek amacıyla Brüksel'de çalışacak.

Söz konusu komisyon, geçen Ocak ayında oluşturulmuştu. Komisyon, hem örgütlü suçları, hem de savaş suçlarını soruşturacak.

50 Yaşındaki Williamson, daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda, savaş suçları alanında büyükelçi olarak görev yapmış, yakınlarda da BM'de çalışmıştı.

Günün Önemli Haberleri