Korsan pazar payı rekora gidiyor
Abone olKorsan ürün pazarının en geniş olduğu ülkelerden biri de Türkiye. Hemen her ürünün takliti üretiliyor. Bu ayrı bir sektör haline geldi. Korsan pazar payı şöyle:
Türkiye'nin sahte ve taklit ürün pazarı yaklaşık 4 milyar doları buluyor. Bu pazarda faaliyet gösteren binlerce korsan firma, kayıt altında çalışan birçok şirketin zarar etmesine, hatta kapanmasına yol açıyor.
Korsanlar, devleti de milyarlarca dolarlık vergi kaybına uğratıyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Saruhan Tan'ın "Birçok uluslararası marka, ‘ürünlerimi taklit ederler' diye Türkiye'ye yatırım yapmak istemiyor." sözleri, korsan üretimin ülke ekonomisine verdiği zararı gözler önüne seriyor. Dünyada korsan ve taklit ürünlerin yol açtığı yıllık kaybın değeri ise tahmini olarak 240 milyar dolar.
Tan, korsan ürünlerin yabancı markaların Türkiye'ye yatırım yapmasını engellediğine dikkat çekiyor. Tan, korsanın azaltılamamasını ise yeterince denetim yapılamamasına bağlıyor. Sony Music Türkiye eski Genel Müdürü A. Melih Ayraçman, Türkiye'de son 3 yılda korsan kaset ve CD satışlarından dolayı devletin 200 milyon dolara varan kaybı olduğunu söylüyor. Türkiye'de korsan üretimin en yaygın olduğu alanlardan biri de yazılım sektörü. Kısa adı BSA olan İş Yazılımcıları Birliği Avrupa Başkan Yardımcısı Beth Scott, Türkiye'de 2003'te yüzde 58 düzeyinde bulunan yasadışı yazılım kullanım oranının, geçen yıl yüzde 66'ya tırmandığını belirtiyor. Genpa'nın sahibi Zeynel Abidin Erdem ise Türkiye'deki en büyük kayıp kaçaklarından birinin cep telefonunda yaşandığına dikkat çekiyor. Erdem, devletin sadece cep telefonundan yılda 2,5 milyar dolarlık zarara uğrayacağı uyarısını yapıyor. Erdem'in verdiği bilgiye göre, piyasadaki her iki cep telefonundan biri kaçak. Yaklaşık 35 milyon kişi cep telefonu kullanırken, yılda ortalama 6 milyon yeni cep telefonu piyasaya sürülüyor. Telekomünikasyon Kurumu da, kullanımdaki 33 milyon cep telefonunun en az 12 milyonunun kaçak olduğunun tespit edildiğini açıklamıştı.
Haber : Ercan Baysal
Kaynak :