Koronavirüse 2. kez yakalanılabilir mi? Bilim Kurulu Üyesi Ahmet Demircan açıkladı
Abone olYeni yılda tüm dünyanın baş belası olan ölümcül salgın koronavirüs ile ilgili akıllara takılan bir soru daha yanıt buldu. Sağlık Bakanlığı coronavirüsü Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, 'virüse yakalanan bir kişinin iyileştikten sonra tekrar yakalanabilir' dedi.
Koronavirüse ikinci kez yakalanılabilir mi? sorusu akılları
meşgul ediyordu. Bu soru yanıt buldu. Sağlık Bakanlığı
coronavirüsü Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi
Prof. Dr. Ahmet Demircan, virüse yakalanan bir kişinin iyileştikten
sonra tekrar enfekte olabileceğini açıkladı.
Demircan, corona virüsün belirtilerini, bulaşma yollarını, tedavisini ve tedavide kullanılan ilaçları anlattı.
Demircan, virüsün en belirgin belirtilerinden birinin yüksek ateş olduğunu ancak bu durumun bazen önce bazen de sonra çıktığını ayrıca boğaz ağrısı, geniz akıntısı ve kuru öksürük şeklindeki bulguların daha çok ön planda olduğunu söyledi.
Demircan, karın ağrısı ishal gibi şikayetlerin ise daha geç ve az sayıda görüldüğünün altını çizdi.
Bazı hastalarda tat ve duyu kaybının da görülebildiğini
vurgulayan Demircan, “Vakalarda çıktıkça görüyoruz. Bu yeni bir
hastalık olduğu için tecrübeleniyoruz. Daha önce bilinen bir
hastalık olmadığı için bunlarında eklendiği söyleniyor. Ama primer
ve asıl bulgulardan değil. Şu durumda boğaz ağrısı ve kötü öksürük
varsa veya buna temas ekliyoruz. Yurt dışından gelen biri var mı?
Yurt dışından gelen biriyle temas var mı? Çünkü temaslının
temaslısı da çıkmaya başladı. Bu bulgulardan 3'ü varsa o zaman
şüpheleniyoruz” dedi.
“İyileşenler tekrar enfekte olabilir''
Korona virüse yakalanan birinin iyileşip taburcu olduktan sonra tekrar enfekte olarak hastalığa yakalanabileceğini ifade eden Demircan, “Maalesef bağışıklık tek bir seferle kalmıyormuş. Tekrardan yakalanma riski varmış. O yüzden virüsten korunmaya devam edelim” şeklinde konuştu.
Demircan, şunları söyledi:
Daha çok beklediğimiz ve olmasını planladığımız havalar ısınınca insanların birbiriyle daha yakın teması uzaklaşacaklarını dolasıyla mesafelerle açılınca da birbirlerine bulaştırmanın azalacağını düşünüldüğü için beklenen şey bu.Bunların hepsi yan tedbirler.
Bunların hepsinin değişik faydaları vardır ama. Bu virüsle mücadelenin ana unsuru değil. Çayı Türkiye'nin büyük bir bölümü içiyor. Doğu illerine girmemesi lazımdı ama oralarda da var. Destek olarak boğazımızı nemlendirmek ve onun kurumasını ve tahriş olmasını engellemek amacıyladır
Kronik hastalıklar
Demircan, Akciğer hastalığı, Koah, astım, hipertansiyon, diyabet gibi vücut direncini düşürecek hastalığa sahip insanlarda virüse daha çok rastlandığını belirtti.
Virüsün eşyalar üstünde yaşama süresinin değişiklik gösterebileceğini aktaran Demircan, “Bunlar değişiklik gösterebilir 2- 3 saat ve 2 günde olabilir. Önemli olan elinizi yıkadınız mı? Devamlı aralıklarla dokunduğunuz zaman bunları yaptınız mı? Gitgide virüsler azalacak. Yoksa hiçbir şeye dokunamaz hiçbir şeye değemez hale geliyoruz. Yoksa bir süre sonra paranoya ve panik oluyoruz. Yani virüsten çok insanları bu rahatsız edecek hale geldi. Bir kutu geldiyse dikkatli bir şekilde açmalıyız. Daha sonrasında ellerimizi yıkamalıyız” ifadelerini kaydetti.
Şu dönemde en önemli şeyin korunmak olduğunu vurgulayan Demircan, “Türkiye, gümrük kapılarını erken kapatmak ve uçuşları yasaklamak gibi bazı tedbirleri çok önceden almakla virüsün ülkeye gelmesini geciktirdi. Çok gelişmiş dediğimiz Avrupa ülkelerinden çok daha iyi bir konumdayız” dedi.
Tıklayıp verileri görün
ABD'de bulunan John
Hopkins University'nin verilerine göre; Türkiye'deki corona virüsü
(Covid-19) bağlantılı vaka ve ölüm sayısını anlık olarak
görebilirsiniz. Aşağıdaki canlı grafiğin sağ ve sol altındaki
okları kullanarak dünya genelindeki veri ve istatistiklere
bakın