Koronavirüs aşısı bulduğunu söyleyen Rusya'da şoke eden istifa
Abone olRusya hafta başında ilk koronavirüs aşısını buldu. Aşıyla ilgili eleştiriler temkinli açıklamalar peş peşe gelirken Rusya Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu'nun önemli üyelerinden Profesör Alexander Chucalin'in istifa etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin koronavirüs aşısı
ile ilgili çok kritik açıklamalarda bulundu ve ülkesinin ilk
Covid-19 aşısını geliştirdiğini dünyaya duyurdu. Rusya Devlet
Başkanı Vladimir Putin, Moskova Gamaleya Enstitüsü tarafından
yapılan ve 2 aydan kısa süren insan denemelerinin ardından dünyanın
ilk koronavirüs aşısına sağlık bakanlığının onay verdiğini ve
tescillendiğini duyurdu.
Bu önemli gelişmenin çok çarpıcı bir boyutu daha bulunuyor. Bu onay güvenlik ve etkinlik testleri devam ederken dahi toplu aşılamanın önünü açıyor. Putin kısa sürede elde edilen aşının toplu üretimine geçileceğini de duyurdu. Putin ayrıca kızının da aşılandığını açıkladı.
Rusya tarafından haber ajanslarına gönderilen son dakika duyurusuyla aşının ilk fotoğrafları da paylaşıldı. Rusya Sağlık Bakanlığı, onaylı koronavirüs aşısının ilk partisinin 2 hafta içerisinde kullanıma hazır olup sunulacağını açıkladı.
Rusya'da aşı istifası
Rusya'nın flaş aşı hamlesinin yarattığı yankı sürerken dünya
bugün gelen şok istifa haberiyle sarsıldı. Rusya Sağlık Bakanlığı
Etik Komisyonu'nun önemli üyelerinden Profesör Alexander Chucalin,
istifa ettiğini açıkladı.
Chucalin, Sputnik V adı verilen aşıyla ilgili tıpkı batıdan gelen
eleştiriler gibi aşının tüm kontrolleri yapılmadan onaylandığını ve
bu durumu engelleme çabaları sonuçsuz kalınca Etik Komisyonu'ndaki
görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Chuchalin, istifa açıklamasını yaparken aşının arkasında olduğu bilinen iki ismi özellikle işaret etti. Bu isimler aşının geliştirildiği Gamaleya Araştırma Merkezi'nin direktörü Prof. Alexander Gintsburg ve Rus Ordu'sunda albay olarak da görev yapan virolog Prof. Sergey Borisevich.
Tüm etik ilkeler çiğnendi
Chuchalin açıklamasında bu iki isme gerek Rusya gerekse uluslararası olarak kabul edilmiş kontrol protokollerinin uygulanıp uygulanmadığını sorduğunu ve hayır cevabını aldığını belirtti.
Chuchalin, bu durumu kabul edemeyeceği bildirerek tıp biliminin en önemli parçası olan 'Hiçbir cana zarar vermeme' etik ilkesinin çiğnendiğini söyledi. Chuchalin ayrıca meslektaşlarının bu tavırları karşısında büyük üzüntü yaşadığını da aktardı.
"Aşı koronavirüsün yayılımını artırabilir"
Rusya'nın aşısına çok ağır bir eleştiri de Sibirya'da bulaşıcı
virüslerle çalışan bir laboratuvarın eski başkanı Prof. Alexander
Chepurnov'dan geldi. Rusya'nın en ünlü virologlarından olan
Chepurnov, aşıyla ilgili çok büyük bir tehlikeyi dile getirdi.
Chepurnov, yaptığı açıklamada aşıda bulunan antikorlarla ilgili
çarpıcı bir gerçeğe dikkat çekerek aşıyı kullanmaya başlamadan önce
daha çok zaman ve çalışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Uzman bilim insanına göre aşılarda yer alan bazı antikorlar virüsü artırarak hastalığı yok etmek yerine daha da güçlenmesine sebep olabilir.
Chepurnov, Covid-19 için bunun büyük bir tehdit oluşturabileceğini, aşı üzerinde daha fazla çalışma yapılmadan uygulanmasının koronavirüsü artırmak yerine daha da yayabileceği tehlikesini işaret etti.
Chepurnov'a göre aşıyı geliştiren bilim insanları konunun bu boyutuyla ilgili hiç bir açıklama yapmadıkları gibi herhangi bir bilimsel makale de yayınlamış değiller.
"İnsanlar üzerinde denenemez"
Rusya Bilimler Akademisi'nden Vladimir Chekhonin de aşının Rus ordusundan askerler üzerinde denenmesinin yanlışlığını belirterek insan deneylerinin yapılmaması gerektiğini, bu durumun Nuremberg Kodu'nu ihlal etmek anlamına geldiğini açıkladı.
Aşının fiyatı belli oldu
Rusya'dan geliştirilen aşının piyasa fiyatıyla ilgili de bilgi
en sonunda geldi.
Rus yetkililere göre aşı için iki dozluk dış pazardaki piyasa
fiyatı 10 dolar olacak.
Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko da ülkesinin aşısıyla ilgili uluslararası eleştirilere cevap veren bir açıklama yaptı. Mihail Muraşko, eleştirilerin nedeninin "rekabetçilik duygusu" olduğunu savundu.
Muraşko, eleştirilere şöyle yanıt verdi: "Aşımızın avantajları karşısında rekabet duygusuna kapıldıkları anlaşılan bazı yabancı meslektaşlarımız, bizim tamamen temelsiz bulduğumuz bazı fikirler beyan etmeye çalışıyor."
Kendisinin de bu aşıyı yaptıracağını belirten Muraşko, "İlk aşılar, gönüllülük esasına göre risk grubundaki doktorlara yapılacak. Bazı doktorların zaten hastalığa karşı bağışıklığı var. Bunların oranı yüzde 20 civarında ve aşıya ihtiyaçları yok" dedi.
Önceliklerinin Rusya'nın ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Muraşko, aşının ülke dışına da gönderileceğini kaydetti.