Körfez ülkelerine neden silahlanıyor?
Abone olİran ile yaşanan gerilim, ABD ve bazı Avrupalı ülkelerin Körfez ülkelerine silah satışlarını artırdı. Bu ülkelerin insan hakları sicilleri de oldukça kabarık.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sadece son iki ayda Katar ve
Kuveyt gibi Körfez ülkeleriyle toplam 11.3 milyar dolar hacminde
silah satış anlaşmalarını Kongre'nin onayına sundu.
BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya ile İran arasındaki nükleer görüşmelerden sonuç çıkmaması silah satışlarının daha da artmasına neden oldu.
Merkezi Dubai'de bulunan Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü'nden bölgesel güvenlik uzmanı Theodore Karasik, ABD ve Körfez ülkelerinin İran'a karşı birleşik bir cephe olduklarını göstermeye çalıştığını söyledi. AP'ye konuşan Karasik, "Körfez ülkeleri endişeli ve bunu sürekli silah satın alarak belli ediyorlar" dedi.
Kuveyt: İran'ın uzun menzilli füzeler geliştirmesi karşısında Kuveyt'te etkili bir hava sava savunma sistemi olan 60 Patriot füzesi ve fırlatma mekanizması almak için harekete geçti. Pentagon, 4.2 milyar dolarlık alımı Kongre'nin onayına sundu.
Kuveyt ayrıca helikopter ve insansız hava araçlarından da
fırlatılabilen 300 adet Hellfire II füzesi için 49 milyon doları
gözden çıkardı.
Katar: ABD'nin komuta merkezlerinden birine ev sahipliği yapan, Türkiye ve İsrail'in ardından füze kalkanının üçüncü ayağının konuşlandırılacağı söylenen Katar da 24 adet AH-64D Apache taarruz helikopteri, 12 Blackhawk helikopteri ve 22 Seahawk helikopterinden oluşan 6,6 milyar dolarlık bir paketin onaylanmasını bekliyor.
Suudi Arabistan: Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, geçen yıl ABD ile 80 yeni F-15SA taarruz uçağı, füze, radar uyarı sistemi ve diğer askeri malzemelerden oluşan 60 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.
ASKERİ ORTAKLIK DA ARTIYOR
Washington, Kuveyt'te en az 13.500 asker bulundurmayı ve buradaki gücünü bölge için potansiyel bir çevik kuvvet haline getirmeyi planlıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da hava üsleri olan ABD'nin, diğer Körfez ülkelerinde de çok sayıda savaş uçağı ve askeri personeli var.
ABD donanması, İran'ın artan yaptırımlara misillime olarak Körfez'in girişindeki Hürmüz Boğazı'ndan petrol tankerlerinin geçişini bloke etme tehdidine karşı bölgede Eylül ayında yapılacak mayın tarama tatbikatına öncülük edecek.
Bahreyn'deki 5. Donanma tarafından yönetilen Körfez filosunu geliştiren ABD, Körfez'de sürekli iki uçak gemisi bulunduracak.
AVRUPA DA SATIYOR
Alman hükümeti sözcüsü Georg Streiter, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Katar'ın 200 Leopard II tankı almak istediğini belirtmişti. Alman basın organları, geçen yıl da Suudi Arabistan'ın Leopard tankları almak için anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Suudi Arabistan, Mayıs ayında da 72 Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak için İngiltere ile 3 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.
HÜRMÜZ KAYGISI
İran yönetimi, dünya petrollerinin beşte birinin geçtiği Basra Körfezi'nin çıkışı olan Hürmüz'ü olası bir saldırı durumunda bloke etmeyi planlıyor. Tahran yönetimi bu amaçla, körfeze bakan stratejik noktalara füzeler yerleştiriyor.
Hürmüz üzerindeki bu restleşmenin nedeni ise Körfez ülkelerinin İran'a yönelik saldırı tehditlerinin sinyallerini veren ABD ile yakın ilişkileri. Dahası bu ülkeler, Tahran yönetiminin tehdit olarak algıladığı ABD üslerine ev sahipliği yapıyor.
SURİYE'DE RESTLEŞME
İran ile Körfez ülkelerinin karşı karşıya gelmesinin tek nedeni ABD üsleri değil. Suudi Arabistan ve Katar, İran'ın bölgedeki müttefiklerine karşı yürütülen kampanyanın finansörleri olması da tarafların arasındaki gerilimin tırmanmasına neden olan bir diğer etken.
Suudi Arabistan ve Katar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı muhalif gruplara para ve silah sağladığını inkar etmiyor.
İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey bir komutan, geçen hafta Esad rejimini devirmeyi amaçlayan Arap ülkelerinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını belirtmişti.
Ayrıca Suudi Arabistan ve Katar, Lübnan'da Hizbullah örgütünün yok edilmesi için bu grubun düşmanı olan Selefi örgütleri maddi ve siyasi olarak destekleyerek, Tahran'a Akdeniz kıyısında darbe indirmeye çalışıyor.
İNSAN HAKLARI ÖNEMSİZ
ABD ve Avrupa ülkelerinin bu satışları insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyor. Nitekim Körfez ülkelerinin tamamının insan hakları sicilleri son derece kötü.
Krallığa karşı isyanın devam ettiği Bahreyn'e ABD sadece Mayıs ayında 50 milyon dolarlık silah sattı ve bu silahların arasında sivillerin protesto gösterilerine karşı kullanılması muhtemel olan 44 adet Humvve marka zırhlı araç da bulunuyor.