Köprü ve otoyollar için savaş başlıyor!
Abone olÖnümüzdeki aylar sıcak geçecek, yerli ve yabancı devler köprü ve otoyollar için ter dökecek.
25 yılda yaklaşık 12.5 milyar lira gelir getireceği hesabı
yapılan otoyolların satışında, fiyatın 4-5 milyara dayanması
bekleniyor. 3. köprüden elde edilecek rakamın ise 3 milyar dolar
düzeyini aşabileceği tahminleri yapılıyor
Önümüzdeki haftalar, köprü ve otoyol özelleştirmeleri açısından hayli sıcak geçecek... Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 7 otoyola teklif verme süresi 24 Nisan'da sona eriyor. Üçüncü köprü ve otoyolların yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ihalesi için de şartname almak isteyenler için de son tarih 24 Nisan... Her iki ihaleye yerli ve yabancı çok sayıda şirketin katılması bekleniyor. Koç, Yıldız Holding, Limak, Akfen, Anadolu Grubu, Fiba Holding gibi yerli şirketlerin yanı sıra Astaldi, Posco, Autostrade gibi yabancı devler de ihaleye katılacaklar arasında.
KDV İSTİSNASI İŞE YARAYACAK
3. köprü ve bağlantı yolları ihalesi 10 Ocak'ta yapılmış ancak teklif gelmemesi üzerine iptal olmuştu. Bunun üzerinede harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, projeyi değiştirerek iş dünyası için 'daha cazip' hale getirme kararı amış, Bakan Binali Yıldırım 'Projeyi gözden geçirdik ve ikiye böldük' demişti.
PROJE CAZİP HALE GETİRİLDİ
İlk proje 430 kilometre yol ve bir köprüden oluşuyordu. Yeni proje, köprü ve 90 kilometre yol olarak değiştirildi. Dolayısıyla büyüklüğü 6 milyar dolar olarak tahmin edilen proje 3 milyar dolar düzeyine inmiş oldu. Bakan Yıldırım 'Bu sefer teklif geleceği konusunda oldukça ümitliyiz. Çünkü hem projenin hacmi küçüldü hem geri dönüş süresi, karlılığı daha da artırıldı. Ona göre bazı ilave trafik garantileri verildi' diyor. Projeyi cazip hale getiren bir diğer yenilik ise KDV muafiyeti. 1 Nisan'da TBMM'den geçerek yasalaşan yeni düzenleme göre projeyi üstlenen firmalar inşaata yönelik olarak yapılan mal ve hizmet teslimleri nedeniyle oluşan Katma Değer Vergisi'ni ödemeyecek. Bu maddenin de ihaleye olan ilgiyi artırması bekleniyor.
ŞARTNAME ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
ŞARTNAMEYİ aldıklarını ve üzerinde çalıştıklarını söyleyen Cengiz İnşaat'ın Başkanı Mehmet Cengiz 'İnceliyoruz, çalışıyoruz henüz katılıp katılmama konusunda karar vermedik. İlk ihaleye göre şartlar daha iyi ancak ihale öncesi bir yorumda bulunmak için henüz erken' dedi.
KİMLER ŞARTNAME ALDI?
ŞİRKETLERİN şartname almak için 24 Nisan'a kadar zamanları var. Bugüne kadar
- İTALYAN Astaldi SpA,
- GÜNEY Koreli Posco ile Türkiye'den
- ATLI Makine,
- CENGİZ İnşaat,
- GÜRİŞ İnşaat,
- MAPA İnşaat,
- PARK Holding,
- STFA
- YAPI Merkezi şartname aldı. Yetkililer,
- İSPANYA'DAN Ohl,
- JAPONYA'DAN Mitsubishi, IH, Obayashi, Kajima ve Itochu Corporation,
- AVUSTURYA'DAN Porr,
- İTALYA'DAN Vinci,
- PORTEKİZ'DEN Motogrill,
- RUSYA'DAN Moskovskiy Metrostroy ile
- TÜRKİYE'DEN Gülsan İnşaat'ın da ihale dokümanlarını incelediğini kaydettiler. Varyap'ın da adı geçiyordu ancak şirketin yöneticisi Erdinç Varlıbaş 'İhaleye katılmayacağız, bu nedenle şartname de almadık' dedi.
YERLİ VE YABANCI İKİ KÖPRÜNÜN PEŞİNDE!
Şartname alma süresi 24 Nisan'da dolacak ihalesi ise Özelleştirme İdaresi tarafından 17 Mayıs'ta yapılacak olan ihaleye ilginin daha fazla olduğu görülüyor. Toplam uzunluğu 2 bin 236 km'yi bulan 7 ayrı otoyol, iki çevre yolu ve iki Boğaz Köprüsü tek paket halinde satılacak. Bu ihalenin daha çekişmeli ve kalabalık olması bekleniyor. Zira Ankara'dan yansıyan bilgilere göre en az 20 şirket bu ihaleye hazırlanıyor. İhalenin ulaşacağı bedel hakkında kimse bir rakam telaffuz etmemeye çalışıyor ancak 2011 yılında 349 milyon 847 bin araçtan 732 milyon 681 bin TL gelir elde eden köprü ve otoyolların birkaç milyar doları geçen bir fiyata satılması bekleniyor. Öte yandan dün açıklanan rakamlara göre Köprü ve otoyollardan yılın ilk üç ayında 81 milyon araç geçerken, buradan 186 milyon TL gelir elde edildi.
AKIN: HEYECANLIYIZ
İHALEYE katılacaklarını açıklayan Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın 'Doğuş, Makyol ve İtalya Autostrade ile konsorsiyum oluşturduk, ihaleye katılacağız. Fiyat ne olur bilemiyorum ama biz çok heyecanlıyız. Ortağımız Autostrade İtalya'da tekel konumunda, otoyollar işletiyor. İhale gerçekleşmeden bir şey söylemek doğru değil' dedi. Diğer konsorsiyumlar ise l Limak-Fransız Vinci ortak girişim grubu; l Alarko - Fiba - Nurol - MV Holding ortak girişim grubu; l Akfen Holding - İtalyan Autostrade Per I'Italia, Doğuş Holding ve Makyol İnşaat l Cintra, IC Holding ve STFA konsorsiyumu.
BUNLAR İÇİN YARIŞACAKLAR
OTOYOL ve köprü özelleştirmesinde paketinde 7 büyük otoyol, 2 çevre yolu, 2 köprünün yanı sıra hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleriyle tek paket halinde, 25 yıl süreyle işletme hakkının devrini içeriyor. Paketteki varlıklar şunlar:
- Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu
- Pozantı-Tarsus- Mersin Otoyolu
- Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu
- Toprakkale-İskenderun Otoyolu
- Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu
- İzmir-Çeşme Otoyolu
- İzmir-Aydın Otoyolu
- İzmir Çevre Otoyolu
- Ankara Çevre Otoyolu
- Boğaziçi Köprüsü 11. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu...
YABANCILAR DAHA İŞTAHLI GÖRÜNÜYOR
KÖPRÜ ve otoyolların ihalesi yabancı basında da sıkça yer alıyor. Business Week dergisi 'En az dört grup büyük bankalara 3 milyar dolar kadar satın alma kredisi için başvuru yaptı. Özelleştirme ihalesinden 3 ila 6 milyar dolar getiri elde edilebilir' yorumunu yaptı. Dergiye göre İtalyan Vinci SA, Autostrade per I'Italia SPA, Malezyalı UEM Group Behrad. Malezyalı UEM Group Behrad'ın muhtemel ortakları Türkiye'nin iki büyük devi Koç Holding ve Yıldız Holding olacak. Koç Holding, KAP'a otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesiyle ilgili olarak UEM Group Berhad ve Yıldız Holding iştiraki olan Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı arasında, ortak girişim grubu kurma çalışmalarına yönelik bir mutabakat sözleşmesi imzalandıklarını açıklamıştı.
SON TEKLİF AĞUSTOSA KALABİLİR
OTOYOL ve köprü ihalelerinde 17 Mayıs olan son teklif verme tarihinin ağustosa uzatılması planlanıyor. Reuters'a konuşan sürece yakın kaynaklar, ÖİB'in süre uzatımına yönelik gelen talepleri değerlendirdiğini söylediler. Kaynaklardan biri, 'Olumlu ya da olumsuz karar bu hafta sonuna kadar gelebilir. Ancak eğilim teklif süresinin ağustos sonuna kadar uzatılması yönünde' dedi. ÖİB yetkilileri bu konuda herhangi bir yorumda bulunmadılar. ÖİB 28 Mart'ta otoyol ve köprü özelleştirmelerinde daha önce 5 Nisan olarak belirlenen ön yeterlilik tarihini 24 Nisan'a uzatmış, ancak 17 Mayıs olan teklif verme tarihinde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.