Köpeğinizi aracınızda unutmayın
Abone olAracın penceresini aralık bırakmak veya aracı gölgeye parketmiş olmak da hayvanlar için hiçbir fayda sağlamıyor.
Hayvanseverler, araç içinde sıcakta bırakılan köpeklerin
adeta ölüme terk edildiğini belirterek, "Lütfen, gündüz vakti
köpeklerinizi araçta bırakmayın. Köpekler vücutlarını solunum
yoluyla serinlettiği için aşırı sıcakta araç içinde birkaç dakikada
ölmektedir" dedi. PETA ise vatandaşları uyarmak için afişler
bastırıp dağıttı.
Uzmanlar, köpeklerin araçta unutulmasının hayvanın sıcaktan ve havasız kalarak ölmesine yol açtığını söyledi. PETA yetkilileri, birçok köpeğin araç içinde bırakıldıkları için feci şekilde öldüğünü dile getirdi. Hayvan sahiplerini köpeklerini araç içerisinde bırakmamaları konusunda uyaran PETA Kampanya Yöneticisi Magdalena Scherk, hayvanseverlerin köpeklerini yanlarında bulundurmasını önerdi. Scherk, "Bir yaz günü park halindeki bir aracın içerisindeki ısı kısa bir zamanda 70 dereceye kadar yükselmekte.
Aracın penceresini aralık bırakmak veya aracı gölgeye parketmiş olmak da hayvanlar için hiçbir fayda sağlamamaktadır. Geçen yıl Ankara'da bir öğle yemeği sırasında aracın içerisinde bırakılmış olan 6 polis köpeğinin kısa sürede aşırı sıcaktan feci ölümü hala hatırdadır. Bu tür trajediler maalesef çok sık yaşanmaktadır. Bu sebeple Türk halkının bu tür hayvan eziyetine karşı gözleri daima açık olsun" dedi.
Vatandaşları ve hayvanseverleri uyarıcı bir afiş hazırladıklarını anlatan Magdalena Scherk, "Bu afişi mümkün olduğu kadar çok yere, örneğin alışveriş merkezleri, veteriner muayenehaneleri gibi mekanlara asın. Köpeklerde ter bezleri olmadığından ve vücutlarını sadece solunum yoluyla serinletmeye çalıştıklarından, birkaç dakika gibi çok kısa bir süre içerisinde sıcaktan ölebilmekte ya da beyinleri tedavisi mümkün olmayacak şekilde hasara uğrayabilmektedir" diye konuştu.
Sıcaktan etkilenen hayvanlarının hızlı nefes alıp verdiğini
belirten Scherk, "Araçta bırakılan köpekler kısa aralıklarla ve
hızlı hızlı nefes alıp verir. Çok çabuk sıcaktan etkilenirler.
Belirtiler kusma, ishal, titreme ya da kramplar şeklinde kendini
göstermektedir. Baygınlık da görülebilir. Bir aracın içerisinde
yalnız bırakılmış bir köpek gördüğünüzde vakit kaybetmeden polisi
arayınız. Belki de bu şekilde onun hayatını kurtarmış olacaksınız"
diye konuştu.