Konyadan yat geber yemeği

Abone ol

Konya'da uzun kış gecelerinde gelen misafirlere ilginç yemekler sunuluyor.

Selçuklu'ya uzanan yemek kültürüne sahip Konya'da uzun kış gecelerinde gelen misafirlere evlerde pastırma, sucuk, kaymak, peynir, kaymak, bal, tahin, reçel ve böreğin bulunduğu ''yat geber yemeği'' hazırlanıyor. Türk Mutfağı Uzmanı Dr. Nevin Halıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın davet, düğün, ramazan ve kış sofraları gibi çok zengin yemek kültürüne sahip olduğunu söyledi.

Konya'da halen Selçuklu dönemine ait yemek kültürünün izlerinin görülebildiğini dile getiren Halıcı, Selçuklu'ya başkentlik yapmış Konya'nın günümüzde etli ekmek, arabaşı, saçarası tatlısı, etli pilav ve su böğeri gibi birçok çeşitte yemeği ile bilindiğini bildirdi. Halıcı, uzun kış gecelerinde farklı yemek kültürünün ön plana çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Kış aylarında gece gelen misafire arabaşı çorbası ve pişmaniye sunulması adettir. Pişmaniyeyi evin erkekleri ile misafir erkekler hazırlar. Sohbetin uzaması durumunda gece geç saatlere ''yat geber yemeği'' denilen yemek yenilir. Bu yemek genellikle kahvaltılık yiyeceklerden oluşur.''

ÇOK ESKİLERE DAYANAN BİR KÜLTÜR...

Konya kültürüyle ilgili yazılarıyla bilinen araştırmacı-yazar, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Arslan ise, uzun kış gecelerinde samimi arkadaşlar arasındaki misafirliklerde yenilen ''yat geber yemeği''nin sohbetin daha da koyulaşmasına vesile olduğunu kaydetti. Bugün birçok ev ve lokantada sürdürülen bu geleneğin çok eskilere dayandığını dile getiren Arslan, ''Aslında gece gelen misafire İç Anadolu mutfağının önemli yemeklerinden, dost sohbetlerin vazgeçilmez yiyeceği olan arabaşı çorbası verilir. Sohbet derinleşince bal, sucuk, reçel çeşitleri ile tahin, pekmez, turşu ve küflü peynirin bulunduğu sini ortaya gelir ve bu yemekten sonra genellikle de uyulur'' dedi.

Konya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa ise, ''yat geber yemeği''nin genellikle yatsı namazından sonra yenildiğini kaydetti. ''Yat geber yemeği''nin kahvaltı ile normal yemeğin bir karışımı olduğunu ifade eden Özkafa, ''Pastırma, sucuk, su böreği, kavurma gibi yiyeceklerin bulunduğu yat geber sofrasında ceviz, kayısı kurusu ve taze meyveler de verilebiliyor. Sürekli yenilen bir yemek değil. Dostane misafirliklerde, sohbetin bitmeden keyifli hale geldiği anlarda bu yemek salonun ortasına siniyle getirilir. Eskiden olduğu gibi bugün de çok sıklıkla değil haftada en fazla 2 kez yenilen bir yemek türüdür'' diye konuştu.

''ZARARLI OLDUĞU İÇİN BU İSMİ ALMIŞ OLABİLİR''

Selçuklu Belediye Başkanı Doç. Dr. Adem Esen ise, Selçuklu'ya uzanan yemek kültürüne sahip Konya'da ''yat geber yemeği''nin yıllardır süren gelenek olduğunu belirtti. Yenilen gıdalara bakıldığında geç saatlerde tüketilen bir yemeğin çok da sağlıklı olmasının beklenemeyeceğini belirten Esen, ''Genellikle kahvaltılık veriliyor ancak, zengin bir sofra olduğu için o saatte yemek kesinlikle sağlık açısından zararlıdır. Zararlı olduğu için bu ismi almış olabilir'' dedi. Köşk Mutfağı Lokantasının yetkilileri ise, lokantalarda ''yat geber yemeği''nin, evlerden farklı olarak tavuk, hindi ya da tavşan etinden yapılan ekşili ve acılı arabaşı çorbası ile tatlı olarak saçarası ya da 40 kat baklava verildiğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri