Konutta yüksek vergi alarmı!

Abone ol

Yeni kanun teklifinin konuttan yüksek vergi alınmasını öngörmesi, sektör temsilcilerini harekete geçirdi

Sektör temsilcileri, konutta daha yüksek vergi alınmasını öngören düzenlemeyle satıcıyla alıcı arasında KDV pazarlığının başlayabileceği uyarısında bulundu.

150 metrekarenin altındaki konutlardan yüzde 1 KDV alınmasını belirleyen yasayı tümden değiştiren, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kabul edildi.

Yasa’nın kabul edilmesi ile birlikte yaşanan değişimde, konutlara uygulanacak olan KDV konusunda, konutun büyüklüğü değil, vergi değeri esas alınacak. Oran belirleme yetkisinin ise Bakanlar Kurulu’na verildiği yeni Kanun’a göre Bakanlar Kurulu, bulunduğu semtlere göre konutlara yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 KDV uygulayabilecek.

Yapılan değişikliklere göre, ‘kentsel dönüşüm ve özelleştirme’ kapsamındaki konutların bu vergi kapsamında tutulmasını içeren madde de değiştirildi. Yasa’nın son haline göre Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşümle üretilmiş konutlara da, konutun bulunduğu yere göre aynı KDV oranlarını uygulayabilecek.

KAYITDIŞI ÜRETİM ARTAR
Gürler Ünlü / GISP Başkanı
KDV artışının, tüketicileri olumsuz etkileyeceğini belirten Ünlü, “KDV artışının önemli bir kısmı tüketicilere yansıyacak ve tüketiciler satın alacakları konutlar için daha yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaklardır. Burada daha vahim olan ise, tüketicilerin artan vergi yükünden kurtulmak için daha niteliksiz ve kayıtdışındaki üretimlere yönelme olasılıkları olacaktır. Bu durum, niteliksiz yapıların rağbet görmesine de yol açacaktır” dedi.

KONUT ÜRETİMİ AZALIR
Ömer Faruk Çelik / Konutder Başkanı
KDV oranının yüzde 18’e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükünün, pek çok aileyi olumsuz etkileyeceğine vurgu yapan Çelik, “Bu durumda yaklaşık 1 milyona yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü mutlaka kesilecektir. Son dört yıldır, üretilen konutların büyük çoğunluğunun yüzde 1 oranında KDV’ye tabi tutulması ve faizlerin aylık yüzde 1 oranının altında seyretmesi sayesinde, sektörümüz çalkantılardan etkilenmedi” diye konuştu.

KDV PAZARLIĞI BAŞLAR
Ersun Bayraktaroğlu / PwC Türkiye Başkanı
Ersun Bayraktaroğlu da, KDV’nin inşaat sektörünün öteden beri sorun yaşadığı bir vergi olduğuna değinerek, “Bireysel üreticilerin de aktif olarak faaliyet gösterdiği konut pazarında artan KDV oranları alıcılarla satıcıları karşı karşıya getirebilecek ve suç olmasına rağmen KDV pazarlıkları başlayabilecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

FİYAT FARKI OLUŞUR
Recep Oram / İş Bankası Bireysel Krediler Müdü
Konut faizlerinin yüksek, konut talebinin ise düştüğü dönemlerde lüks konut talebinin azaldığını ve KDV düzenlemesinin de etkisiyle söz konusu segmentteki konutlara olan talebin daha da düşeceğini dile getiren Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram ise, “Diğer taraftan büyük şehirler dışındaki 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV uygulaması, tüketiciye olumlu bir şekilde yansıyacak. Düzenleme büyük şehirlerdeki yeni konut projelerine olan talebi ise olumsuz etkileyecektir. Uygulama, alınacak yeni ruhsatlar kapsamında inşa edilecek konutları kapsayacağından, devam eden projeler ile aynı nitelik ve konumdaki yeni projelerin fiyatları arasında geçici bir fark oluşmasına sebep olabilecektir” dedi.

PİYASA OLUMSUZ ETKİLENİR
Işıl Dinçer / TSKB Değerleme Genel Müdürü
Kentsel Dönüşüm, 2B ve Mütekabiliyet yasalarının çıkarılmasının ardından sektörde olumlu havanın esmeye başladığını söyleyen Dinçer, “Piyasanın yavaş yavaş canlanacağı konuşulurken, söz konusu KDV düzenlemesi ile birlikte çok ciddi bir vergi ilavesi oluşturuldu. Düzenlemenin etkileri ile konut fiyatlarında meydana gelecek olan artış ile birlikte tüketici tarafının alımları düşecek ve dolayısı ile sektör bu durumdan olumsuz etkilenecektir” dedi.

Günün Önemli Haberleri