Konutta milyarlık tüyolar
Abone olPazarlama ve emlak gurusu Mehmet Akif Gürkan, 30 yıllık deneyimini paylaştı.
Metrekare Gayrimenkul"ün CEO"su Mehmet Akif Gürkan, krediyle konut almak isteyenlerin mortgage"ı beklemeleri gerektiğini söyledi. Gürkan, "Yasa çıktıktan sonra faizler düşecek. Kredinin yüzde 3-8"i kadar tutan dosya masrafı da alınmayacak" dedi. Gürkan mortgage"dan sonra emlak fiyatları artacağı için peşin parası olanların ise hemen ev alması gerektiğini savundu
Pazarlama ve emlak gurusu Mehmet Akif Gürkan, 30 yıllık deneyimini gayrimenkul emlak sektörüne taşıdı. Eskidji Gayrimenkul"ü kuran Mehmet Akif Gürkan, şimdi de Metrekare Gayrimenkul"ün CEO"luğunu üstlendi. Türkiye"de depremin yaşandığı 1999"dan, ekonomik krizlerin yoğunlaştığı 2003 yılına kadar ertelenen bir konut talebi olduğunu ardından faizlerin düşmesiyle bir furyanın başladığını söyleyen Gürkan, bugünlerde kredi ile gayrimenkul almak isteyenleri acele etmemeleri konusunda uyardı.
FİYATLAR ŞİŞTİ
Konut fiyatlarının çok şişirildiğini söyleyen Gürkan, konut projelerinin hepsinin aynı fiyata mal edildiğini belirterek, "Bugün devam eden konutların metrekare maliyeti ilk başladığında 250 dolardı. Bugün maliyetler arttı diyorlar, 300 dolar oldu. En lüks konutun bile maliyeti budur. 200 dolar da arsa payı koyun, toplam maliyet 500 dolara çıkar. Şu anda satılan konutlar, metrekaresi 1.500 ile 2.200 dolardan satılıyor. Dolayısıyla fiyatları aşağı çekmek zorundalar. Çünkü tıkandılar. Müteahhitler, bugün sattıkları konutlardan hiç faiz almasalar bile iyi para kazanırlar" dedi.
YASAYI BEKLEYİN!
MORTGAGE yasanının çıkmasını beklemek gerektiğini de söyleyen Gürkan, "Şu anda bankalar, uzun vadeli konut kredisi verdiklerini söylüyorlar ama işin doğrusu konuta dayalı tüketici kredisi veriyorlar. Dosya bedeli diye kredi miktarının yüzde 3 ile 8"i arasında dosya diye bir şey alıyorlar. Mortgage çıktığında bu ortadan kalkacak. Şu anda bankalar faizler düştükçe dosya paralarını yükseltiyorlar. Yani aslında faizler düşse de krediyi alanın kárı olmuyor. Faizleri düşürerek müşteriye "gel gel" yapıyorlar" dedi. Mortgage çıktığında bankaların konut kredisi faizlerinin de yüzde 0.30 ile yüzde 0.70 puan daha ucuzlayacağını söyleyen Gürkan, "Bir de dosya parası kalkacağı için oldukça avantajlı bir durum ortaya çıkacak" dedi.
Şu anda elinde peşin parası olanların konut almaları için ortamın olduğunu söyleyen Mehmet Akif Gürkan, krediyle ev alacakların da biraz beklemesi gerektiğini söyledi.
PEŞİNİ OLAN KRAL
MORTGAGE çıktığında 3 yıl boyunca fiyatların yükseleceğini belirten Gürkan, "O nedenle şimdi peşin parayla almanın tam zamanı. Yine mortgage çıktığında dosya parası, tapu harcı gibi birçok kesinti olmayacak ve kredi faizleri düşecek. Krediyle ev almak isteyenler beklesin ve de mutlaka sabit faizli krediyi tercih etsinler" dedi. Kredi alanların, bankaların sabit ücretlerini araştırıp, hesabını ona göre yapması gerektiğini söyleyen Gürkan, "Çünkü yüzde 0.99 ile faiz aldığını düşünen birisi, bu tip ek ödemelerle krediyi yüzde 1.40 faizle almış oluyor" dedi. 4 milyar liralık bir tüketici kredisi için 350 milyon lira dosya parası istendiğini bunun da yüzde 9"a karşılık geldiğini söyleyen Gürkan, aynı durumun konut kredileri için de geçerli olduğunu söyledi.
iNŞAATTA FiYAT ARTIŞI iFLASIN EŞiĞiNE GETiRDi
EGEÊBölgesi Sanayi odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Taşkın, inşaat malzemesi fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerin zor duruma düştüğünü belirterek, sektör için ayrı bir enflasyon endeksinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Taşkın, "Özellikle kamuya iş yapan birçok şirket zor günler geçiriyor. İflasın eşiğine gelen şirketler var" dedi.
DEMİRE YÜZDE 60 ZAM
TEDBİR alınması gerektiğini söyleyen Taşkın, "Enflasyonla, inşaat malzemelerine gelen zam arasındaki fark absorbe edilmelidir. Bu ya fiyat farkı kararnamesiyle ya da inşaat malzemeleri için farklı bir endeksle düzeltilmeli" dedi. EBSO Üyesi Osman Atalay Ermiş de, demire yüzde 60, betona yüzde 30 zam geldiğini belirterek, ortalama artışın yüzde 60-70 olduğunu ileri sürdü.
Haber:İBRAHİM ACAR
Kaynak:Star