Konsey karar verdi

Abone ol

Basın Konseyi, ressam-yazar Bedri Baykam'ın Reha Muhtar'ı şikayet etmesinin sonucunu karara bağladı.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, ressam ve yazar Bedri Baykam'ın başvurusu üzerine, Sabah Gazetesi Yazarı Reha Muhtar ve Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ali Bayramoğlu hakkında ''şikayetin yersizliğine'', Hürriyet Gazetesi Yazarı Hadi Uluengin'in ise ''uyarılmasına'' karar verdi.

Konsey'den yapılan açıklamada, Hürriyet Gazetesi'nin 20-24 Aralık 2005 tarihli nüshasında yayınlanan Hadi Uluengin imzalı ''Pamuk ve O Takım'' ve ''Neden Pamuk'' başlıklı yazılarda, Bedri Baykam'ın, Orhan Pamuk'u mahkeme önünde protesto etmesinin eleştirildiği, Baykam hakkında ''Dava adamlığıyla ortaya çıkan kolajcı ressam'' yolunda ifadelere yer verildiği belirtildi.

Açıklamada, Sabah Gazetesi'nin 17-18 Aralık 2005 tarihli nüshalarında yayınlanan Reha Muhtar imzalı ''Orhan Pamuk'a Ne Yaptınız?'' ve ''Bak Sevgili Bedri!'' başlıklı yazılarda da Baykam'ın Pamuk'u mahkeme önünde protesto etmesinin eleştirildiği, ''Baykam'ın bir yazar olarak bir başka yazarı protesto eden kalabalığın arasında bulunmasının yanlış olduğu, bunun yerine görüşlerini basında yazması gerektiğinin'' belirtildiği bildirildi.

Yeni Şafak Gazetesi'nin 17 Aralık 2005 tarihli nüshasında yayınlanan Ali Bayramoğlu imzalı ''Şişli'de Utanç Günü'' başlıklı yazıda ise Orhan Pamuk'u mahkeme önünde protesto edenlerin eleştirildiği, ''Kızıl Elmacılar da oradaydı. Bedri Baykam, onlar adına konuşma yapıyordu. Önceden hazırlanmış pankartlarda yazar ve çizerler misyoner olmakla suçlanıyordu'' yolunda ifadelere yer verildiği anlatılan açıklamada, şikayetçi Bedri Baykam'ın ise Basın Konseyi'ne yaptığı başvuruda, ''yazılarda, kendisinin Pamuk'a ve diğer yabancı gözlemcileri karşı taciz eden ve belirli oranda şiddet kullanan göstericilerden biri olarak tanıtıldığını, böylece asılsız
suçlamalarla küçük düşürüldüğünü'' öne sürüp ''gereğinin yapılmasını''
istediği kaydedildi.

Şikayet edilen Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ali Bayramoğlu'nun Basın Konseyi'ne gönderdiği cevapta, ''yazısında kullandığı 'Kızıl Elmacılar da oradaydı. Bedri Baykam onlar adına konuşma yapıyordu' şeklindeki ifadenin aşağılama sayılamayacağını, 'Kızıl Elmacılık' nitelemesinin bir hakaret olmadığını'' belirttiği ifade edilen açıklamada, Hürriyet Gazetesi Yazarı Hadi Uluengin ve Sabah Gazetesi Yazarı Reha Muhtar'ın ise cevap göndermediği bildirildi.

KARAR

Açıklamada şunlar kaydedildi: ''Durumu değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu, yazarlardan Reha Muhtar ve Ali Bayramoğlu'nun şikayetçi Bedri Baykam hakkındaki sözlerinin eleştiri sınırları içinde kaldığının görüldüğü, kamuoyuna malolmuş Bedri Baykam gibi bir ressamın politik tavrı nedeniyle eleştirilmesinin normal karşılanması gerektiği, Muhtar ve Bayramoğlu'nun eleştirilerinde Baykam'ı aşağılayıcı nitelikte herhangi bir unsur bulunmadığı gerekçesiyle, Reha Muhtar ve Ali Bayramoğlu hakkında, Basın Meslek İlkeleri'nin 'Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez' şeklindeki 4. maddesinin ihlal edilmediği sonucuna varmış ve 'şikayetin yersizliğine' oybirliği ile karar vermiştir.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, yazarlardan Hadi Uluengin'in ise kullandığı 'kolajcı (parçaları yapıştıran) ressam' nitelemesinin Bedri Baykam'ı küçük düşürdüğü gerekçesiyle, Basın Meslek İlkeleri'nin 'Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez' şeklindeki 4. maddesinin ihlal edildiği sonucuna varmış ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Hadi Uluengin'in 'uyarılmasına' oybirliği ile karar vermiştir.''

Günün Önemli Haberleri