Kongoda tecavüz gerçeği

Abone ol

Kongo'da Geçtiğimiz yıl sadece bir eyalette 4 bin kadın tecavüze uğradı.

Üç yıl önce barış anlaşması imzalanmasına rağmen hala bir savaş alanı olan Orta Afrika ülkesi Kongo'da kadınlar durmadan tecavüze uğruyor. Geçtiğimiz yıl sadece bir eyalette 4 bin kadın tecavüze uğradı.

Hem askerler hem de asiler Kongolu kadınlara tecavüz ediyor. Üç yıl önce imzalanan barışla Kongo ordusu mensubu olan bazı isyancılar disiplinli davranmıyor, diledikleri gibi kadınları kullanıyor.

Kadınların pek çoğu bu tecavüzlerde HIV virüsü kapma tehlikesiyle karşı karşıya ve evlerine döndüklerinde ailelerince kabul görmüyorlar.

Her biri üniformalılar tarafından defalarca tecavüze uğrayan Kongolu kadınlar rehabilitasyon merkezinde şarkılar söylüyor ve birbirlerine destek olmaya çalışıyor.

Tecavüz kurbanları:

Tinti (21): Kongo ordusundan 15 kişinin elinde rehin kaldı. 8 gün 8 gece tecavüze uğradı ve sonunda sedyeyle rehabilitasyon merkezine getirildi. Desteksiz yürüyemiyor. Tinti "kadınlığımı alabilirler ama ruhumu yok edemezler" diyor.

Henriette Nyota (28): Üç yıl önce ailesinin önünde tecavüze uğradı. Askerler eşini öldürdükten sonra üç gün boyunca 10 ve 8 yaşlarındaki iki kızına da tecavüz etti.

Bir ay seks kölesi olarak kullanıldıktan sonra bir çocuğu olduğunu söyleyen başka bir kadın ise "bazen kendimi ve kızımı öldürmek istiyorum. Ona bakıyorum ve nefret ediyorum"diyor.

Rehabilitasyon merkezi yetkilileri günde ortalama 12 kadının tedavi için bu merkeze geldiğini söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü, Kongo'da tecavüz mağdurlarının kolaylıkla bulunduğunu vurguluyor ama tek bir tecavüzcünün bile bulunamadığına dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl tecavüz skandalı yaşanmıştı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), geçtiğimiz yıl, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hükümet askerleri ve gerillaların on binlerce kadın ve çocuğa tecavüz ettiğini bildirmişti.

Örgütün raporuna göre, çatışmanın her iki tarafındaki savaşçılar büyük çaplı çatışmaların başladığı 1998'den bu yana kitlesel boyutta tecavüz suçu işlemişti, ancak çok azı cezalandırılmıştı.

Çatışmaların geçtiğimiz ocak ayında yeniden şiddetlenmesinden sonra, Ituri bölgesinde 70 bin sivil yaşadığı bölgelerden kaçmak zorunda kaldı ve sık sık tecavüz haberleri gelmeye başlamıştı.

Kaynak: cnnturk

Günün Önemli Haberleri