Komşuda parasızlık sokakları vurdu
Abone olYunanistan'da hayat durma noktasına geldi. Ekonomik önlem paketleri, tüm ülkede protesto ediliyor.
Hükümetin, çalışanların primlerinde kesinti, ek vergi uygulamaları ve maaşların dondurulması gibi konuları içeren "ekonomik önlem paketini" protesto etmek üzere kamu ve özel sektör çalışanları birçok kentin ana meydanlarında gösteriler yaptı.
Başkent Atina'da, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GESEE) çağrısıyla tüm çalışanlar saat 12.00'den başlayarak mesai bitimine kadar iş bırakma kararı aldı.
Çalışanlar saat 13.00'de Yunanistan Parlamentosu'nun da bulunduğu Sindagma meydanında protesto gösterisi düzenlemek üzere toplandı.
Parlamento binası önünde göstericilerin güvenlik güçlerine çeşitli cisimler atmasıyla başlayan gerginlikte Çevik Kuvvet (MAT) ekipleri gruba göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.
Bir grup gösterici ise polis engelini aşarak parlamento bahçesine, ekonomik önlemleri protesto eden bir döviz astı.
Bu arada bir grup gösterici, önlemlere ilişkin konuşma yapan GESEE Başkanı Yannis Panagopulos'a, "hükümet yanlısı olmak ve çalışanların haklarını desteklememekle" itham ederek saldırdı. Yüzünden yaralanan Panagopulos, hastaneye sevk edildi.
Göstericilerden ayrılan, kendilerini "iktidar karşıtı" ve "anarşist" olarak adlandıran, maskeli şahıslardan oluşan bir grup ise çevredeki işyerlerinin camlarını kırarak büyük maddi hasara yol açtı.
Atina Üniversitesi önünde "anarşistler" ile çevik kuvvet arasında çıkan arbede de ise bir polisin yaralandığı öğrenildi.
Öte yandan Yunanistan Gazeteciler Sendikası'nın (ESİEA) çağrısıyla kamuya ait basın yayın kuruluşlarında çalışan medya mensupları, saat 06.00'da 24 saatlik grev başlattı.
Devlet televizyonu NET, Atina Haber Ajansı (ANA), Basın Bakanlığı ve meclis kanalı çalışanlarının greve katılması nedeniyle haber bültenleri yayımlanmadı, basın toplantıları yapılamadı. Özel basın yayın kuruluşları çalışanları da greve 3 saatlik iş durdurma eylemiyle destek verdi.
Öğretmenlerin de greve katılmasıyla okullarda dersler boş geçerken, doktorlar ve sağlık çalışanları da bugün işbaşı yapmadı.
Hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik birimleri hazır bulundu.
Sol İttifak partilerinin desteklediği Mücadeleci Sendikalar Birliği'nin (PAME) 24 saatlik grev çağrısına Devlet Elektrik ve Su işleri Teşkilatları çalışanlarının yanıt vermesiyle müşteri hizmetlerinde aksamalar oldu.
Başkentin yanı sıra Pire kentinin de yer aldığı Atika bölgesinde ise hiçbir toplu taşıma aracı sefere çıkmadı. Havaalanları kontrol kulesi çalışanlarının da 12.00-16.00 saatleri arasında iş durdurma kararı almalarıyla çok sayıda iç ve dış seferin iptal edildiği açıklandı.
ADEDY ile GESEE'nin ülke genelinde 11 Mart'ta 24 saatlik grev yapılması konusunu gündeme taşıdıkları Yunanistan'da birçok iş kolunda her geçen gün yeni bir iş durdurma veya grev kararı alınıyor.
Polis teşkilatı, vergi dairesi ve temizlik çalışanlarının da gösteri yapacakları tarihleri açıklamaları bekleniyor.
Bu arada, ekonomik önlem paketinin "halkı yoksulluktan sefalete götüreceğini" belirten çalışanlar, "Bütçe açığına zenginlerin neden olduğunu ve onların yerine bedeli kendilerinin ödemeyeceğini" belirterek, hükümet önlemleri geri çekinceye kadar protestolarını sürdürmekte kararlı olduklarını duyurdu.
Ekonomik önlemler, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ile 8 cent arasında zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulaması ve tutarı 35 bin euro'yu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulmasını kapsıyor.
Önlemler çerçevesinde Yunanistan'da "13. maaş" olarak nitelendirilen Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve "14. maaş" olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapılması, halkın "ayaklanmasında" ilk nedeni teşkil ediyor.