Komisyon polisleri dinledi!

Abone ol

Meclis Araştırma Komisyonu'nda Şemdinli Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ayık ve polis müdürleri dinlendi

Şemdinli'deki olaylar sırasında patlamanın meydana geldiği Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz hakkında Jandarmanın istihbarat çalışması yaptığının, “patlamadan birkaç gün sonra Emniyet Müdürlüğü'ne bildirildiği” belirtildi.

Meclis Araştırma Komisyonu'nda Şemdinli Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ayık, Hakkari Emniyet Müdürü Yaşar Ağdere, Hakkari Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hüseyin Keskinkılıç ve Hakkari Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Halil Bağcı dinlendi.

Edinilen bilgiye göre, Başsavcı Ayık, olaylar nedeniyle halkın ”polise tepkili olduğunu” belirterek, aracın etrafını saranların devlet aleyhine slogan attıklarını söyledi.

Şemdinli'de 4 yıla yakın görev yaptığını belirten Ayık, bu sürede jandarmadan herhangi bir istihbarat çalışması konusunda kendisine bilgi gelmediğini bildirdi.

Hakkari Emniyet Müdürü Ağdere ise terör örgütü PKK'nın, “2004 Haziran ayından itibaren aktif hale geçeceğini, saldırılar yapacağını öğrendiklerini” ifade etti. 2004 ve 2005'de terör örgütünün eylemlerine ilişkin bilgi veren Ağdere, 2005'deki 18 patlamadan 4'ünün il merkezinde, 8'inin Yüksekova'da, 6'sının ise Şemdinli'de meydana geldiğini söyledi.

Ağdere, patlamanın meydana geldiği Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz'a ilişkin bir kayıtları bulunmadığını da ifade etti. Ağdere, ”Jandarmanın kendileriyle istihbarat paylaşımı yapmadığını” sözlerine ekledi.

“HABERDAR DEĞİLDİK”

Hakkari Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hüseyin Keskinkılıç, 2005 Eylül ayında göreve başladığını; eşinin doğum yapması ve bir toplantı nedeniyle olayların meydana geldiği tarihlerde Ankara'da bulunduğunu söyledi.
Keskinkılıç, ildeki patlamalarda artış olmasının dikkatini çektiğini, bu nedenle çevre illerdeki patlamaları da soruşturduğunu bildirdi. Keskinkılıç, “teröristlerin, korucularla aralarındaki husumet nedeniyle veya 'vergilendirme' adı altında istedikleri parayı alamadıkları takdirde eylem yapabildiklerini” söyledi.

Patlamanın olduğu kitapevinin takiplerinde bulunmadığını, Jandarmanın, kitabevi sahibi ile ilgili çalışmasından da haberleri olmadığını belirten Keskinkılıç, “Böyle bir çalışma yaptıkları bilgisi, olaydan birkaç gün sonra bize geldi” dedi.

1600 SAYFALIK RAPOR

Hakkari Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürü Halil Bağcı ise bölgedeki terör olaylarına ilişkin 1600 sayfalık raporu komisyona sundu. Raporda, 2004'ten itibaren bölgede meydana gelen olayların yer aldığı bildirildi.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, yarın yapılacak toplantıda, olay hakkında görgü ve bilgi sahibi kişilerle görüşmek için Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'ya gidecekleri tarihi belirleyeceklerini söyledi.

Komisyonun yarınki toplantısında ayrıca, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Erhan Kubat ile İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Sefer Resuloğlu'nun bilgisine başvurulacak.

Günün Önemli Haberleri