Kök hücrede yasal düzenleme yok
Abone olKök hücre çalışmaları deney aşamasında. Yasal düzenleme olmamasına rağmen insanlarda kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ünüvar, önemli açıklamalar yaptı.
Kök hücre çalışmaları deney aşamasında ama bu konuda yasal düzenleme olmadığı için, Türkiye’ de insanlarda kullanılıyor.
Geçtiğimiz aylarda bir kalp cerrahının kalp krizi geçiren hastasına ölen kalp kasının yenilenmesi amacıyla kök hücre vermesinden sonra, geçtiğimiz günlerde de Gaziantep SSK Hastanesi'ndeki bir ortopedist tarafından hastaya kök hücre tedavisi uygulandı.
Tüm bu uygulamalar etik olmadığı halde, bu konuda etik kuralları, hukuki çerçeveyi belirleyen bir yasal düzenleme ve oluşturulmuş kurul olmadığı için ancak hasta zarar gördüğünde ve doktordan şikayetçi olduğu takdirde işlem yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sagliginsesi.com ' un bu konudaki sorularını yanıtladı.
sagliginsesi.com . : Kök hücre çalışmaları dünyada deney aşamasında ama Türkiye’de insanlarda kullanılmaya başlandı. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Necdet Ünüvar : Geleceğin teknolojisi kök hücre tedavisini beraberinde getiriyor. Tabii sorunlarla birlikte işin hukuki ve etik yönü de gündeme geliyor. Mutlaka olay geliştirilirken bunun tıbbi ve etik yönü de tartışılmalıdır. Toplumda da bu tartışma yapılmalıdır.
sagliginsesi.com . : Dünyada bu tür uygulamalar olmadan önce olayın etik ve hukuki çerçevesi çiziliyor ve yasal düzenleme yapılıyor. Sonra uygulamaya geçiliyor. Bizde iş tersine mi işliyor? Bir kopukluk mu var , ne dersiniz?
Necdet Ünüvar : Belli bir kopukluk yok. Ama ülkemizde bu tür tartışmaların yeterince yapılmadığını düşünüyorum. Yani işin etik ve hukuki yönü yeterince tartışılmıyor. Bunların mutlaka tartışılması gerekir. Gelecekle ilgili adımlar atılırken mutlaka o işin başlangıcından itibaren doğru adımlarla görüşülmesi gerekir.
sagliginsesi.com . : Siz tartışılsın diyorsunuz ama uygulamalar devam ediyor. Bir kalp cerrahından sonra şimdi de bir ortopedist hastasına kök hücre tedavisi uyguladı. Buna dur denilmedikçe uygulamalar devam edecek gibi görünüyor? Ne dersiniz?
Necdet Ünüvar : Bu konuda detaylı bilgim yok.
sagliginsesi.com . : Bakanlığınıza bu konuda etik kurul oluşturulması, işin hukuki ve etik çerçevesinin belirlenmesi hususunda, konusunda söz sahibi kişiler tarafından girişimde bulunuldu. Çalışmaların 6 aydır devam ettiğini de biliyoruz. Peki bu çalışmalar ne aşamada?
Necdet Ünüvar : Doğrudur. Olayın etik ve hukuki yönü önemlidir. Ama şunu da söylemek gerekir ki işi yapanlar hastaya zarar vermek için yapmıyor.
sagliginsesi.com . : Ama daha deneysel çalışmalar bitmedi ki. Ya zarar verirse? Necdet Ünüvar : Tabii sonuçları itibarıyla karşımıza çıkan neticelerin mutlaka hukuki ve etik açıdan tartışılması gerekir.
sagliginsesi.com . : Çalışmalar ne aşamada?
Necdet Ünüvar : Bakanlıkta yeni yapılanma var. İki birimde etik kurulumuz var. İlaç Eczacılık ve Tedavi Hizmetlerinde. Gerek tıbbi uygulamalar, gerekse ilaç uygulamaları ile ilgili etik kurullar iki ayrı şekilde çalışıyor. Bunların tek mantık çerçevesinde yürütülmesi hususunda çalışmalarımız var. Zaten kamuoyunda da kısmen tartışıldı bu. Hem birimi geliştirecek hem de teşhis veya tedavi amacıyla kullanılacak yöntemlerin uygulandığı insanların haklarını koruyacak doğrultuda düzenlemeler oluşturmaya çalışıyoruz.
sagliginsesi.com . : Zaman verebilecek misiniz?
Necdet Ünüvar : Sadece çalışmaların devam ettiğini söyleyebilirim. Zaman veremem.
sagliginsesi.com .