Kocam 11 yıl boyunca beni...
Abone olJandarma Genel Komutanlığı'nın yayınladığı kocasından dayak yiyen kadınların ifadeleri çok çarpıcı.
Jandarma Genel Komutanlığının yardım ettiği şiddete
uğrayan kadınlardan birisi yaşadıklarını "11
yıl boyunca beni demir çubukla döven kocama dayandım, 'Benim hatam'
dedim, şiddetine katlandım, katlandım, katlandım. Katlanamadığım
yerde evden kaçtım, ormanda yok olmak istedim" sözleriyle
anlattı.
Jandarma Genel Komutanlığının verilerine göre, bu yıl ocak-ekim döneminde 4 bin 145 şiddet mağduru kadın için koruma tedbiri kararı aldırıldı, aynı tarihlerde 20 bin 163 kadına da taleplerine göre yardım edildi.
Komutanlık personelinin şiddete maruz kaldığı için yardım ettiği kadınlardan birisi, ailesinin karşı çıkmasına rağmen sevdiği kişiyle evlendiğini anlattı. Şiddet mağduru kadın yaşadıklarını "Bu yüzden 11 yıl boyunca beni demir çubukla döven kocama dayandım, 'Benim hatam' dedim, şiddetine katlandım, katlandım, katlandım. Katlanamadığım yerde evden kaçtım, ormanda yok olmak istedim" şeklinde dile getirdi.
ORMANDA ÖLMEYİ GÖZE ALDIM
Evden kaçtıktan sonra jandarmayı aradığını, güvenlik
güçlerinin eve ulaştığında, kocasının iki çocuğunu av
tüfeğiyle rehin aldığını, çevreye ateş ettiğini aktaran
kadın, "Ben eve dönmedim, ormanda ölmeyi göze aldım, ta ki jandarma
72 saat sonra yarı baygın halde bulup hayatıma dokunana kadar.
Jandarma bana yeni kanunu anlattı. Ev çocuklarıma ve bana tahsis
edildi. Kocamı da koruyucu tedbir kararıyla
uzaklaştırdılar" şeklinde anlattı.
Jandarmayı aradığında, kendisini 3 çocuğuyla bir odaya kilitlediğini söyleyen mağdur başka bir kadın da kocasıyla arasında geçenleri şöyle anlattı:
"Kocam elinde koskoca bir ekmek bıçağıyla beni öldürmekle tehdit ediyordu. Jandarma çok kısa zamanda yanıma geldi duruma müdahale etti. Mahkeme ertesi gün kocama 6 ay boyunca bana ve çocuklarıma yaklaşmama cezası verdi. Hatta çok şaşırdım bizi arayıp sorması bile yasakmış. Yasağa uymazsa hapis kararı çıkartacaklardı."
Mağdur bir diğer kadın da kocasından gördüğü şiddetin bir gece dozunun arttığını dile getirerek, "Kocam beni dödükten sonra kapıyı çarptı gitti. 156'yı aradım, jandarma hemen geldi. Artık şiddete dur demenin vakti gelmişti. Tekrar gelirse çocuklarıma bir şey yaparsa diye eve dönmek istemiyordum. Karakola gittik, ardından kadın sığınma evine.." sözleriyle acısını paylaştı.
JANDARMANIN ŞİDDETİ ÖNLEME EĞİTİMLERİ
Jandarma Genel Komutanlığının eğitim faaliyetleri kapsamında, şu anda 14 olan 'Kadın ve çocuk kısım amirliği' başlatılan yeni "Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi projesi" ile 81 ile yayılacak. Jandarma bünyesinde "Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü", "Çocuk ve Kadın Suçları İşlem Astsubaylığı", ilçe jandarma komutanlıkları ve jandarma karakolları görev yapıyor.
Jandarma, 20'si uzman eğitici olmak üzere kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele konusunda toplam 250 eğitim personeli yetiştirecek. Ayrıca 2 bin subay, astsubay, uzman jandarma çavuş, 10 bin de erbaş ve er toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddetle mücadele, jandarmanın görevi ve sorumlulukları konusunda eğitim görecek.
Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) ülkerindeki iyi uygulama örneklerinin yerinde incelenmesi için 4 AB ülkesine çalışma ziyareti yapılacak, eğitimcilerden 5 kişi uluslararası staja katılacak, farkındalığın geliştirilmesi için seminerler düzenlenecek.