Koç Ayasofyayı sararttı

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Koç'un Ayasofya'yı sarıya boyayacağını söylemesi tartışma yarattı.

Ayasofya'nın şimdi de rengi tartışılıyor. AKP'li Atilla Başoğlu'nun 'Gülkurusu, Ortodoks kilisesinin rengi' iddiasından sonra Bakan Atilla Koç da müzenin sarıya boyanacağını söyledi. Uzmanlar ise sarıya da, kırmızıya çalan gülkurusuna da karşı!

Koç'un açıklamalarının ardından Ayasofya Müzesi uzmanlarına rengin değişmesine yönelik bir bilgi ulaşmadı. Ancak İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.

Müzenin boyasının dış etkenlerle bozulduğunu, yeni bir boya yerine derzli orijinal haliyle kalmasının daha doğru olacağını savunan uzmanlar, şunları söyledi:
"Renk değiştirerek tartışmalara yeni bir boyut kazandırmaktansa, yapıyı orijinal haline döndürmek daha doğru olur. 1982-1988 yılı onarımlarında Ayasofya'nın cephesinin sıva yerine mermerle kaplanması düşünüldü. Ancak doğu yönüne yerleştirilen iki mermer plak çirkin bir görünüm oluşturunca bundan vazgeçildi. Sonunda dış duvarların sıvayla korunmasının daha doğru olacağı kararlaştırıldı ve gülkurusu rengine boyandı."

Sarı-kırmızıya boyanmıştı
Uzmanların verdiği bilgilere göre, Sultan Abdülmecid döneminde İtalyan mimar G.T. Fossati, Ayasofya'nın dış cephesini iki kez baştan başa sarı ve kırmızı şeritler halinde boyamış. Cumhuriyet döneminde ise yapının rengi soluk sarıya dönüştürüldü. Uzun yıllar bu renkte kalan Ayasofya'nın cephesi 1982-88 yılları arasındaki onarımda gülkurusuna boyandı. Bu renk aynı dönemde kilise rengi olduğu iddiasıyla tartışmalara yol açtı.

Kaynak:www.milliyet.com.tr

Günün Önemli Haberleri