KOBİ’lere bir EKO-sistem lazım
Abone olTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "KOBİ’lerin büyüyebilecekleri ve büyük şirketler tarafından silinmeyecekle...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "KOBİ’lerin büyüyebilecekleri ve büyük şirketler tarafından silinmeyecekleri, onlarla eşit şartlarda rekabet edebilecekleri bir EKO-sistem lazım. Kamu alımlarında da KOBİ’ler lehine düzenleme yapılmalı" dedi.
TOBB 70.Genel Kurulu TOBB ETÜ Üniversitesi’nde düzenlendi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Genel Kurulda yaptığı konuşmada Soma maden kazasına değinerek, "Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Kaderi ailelerin acısını yürekten paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyorum. Facianın ilk günü Soma’daydık. Her şeylerini bırakıp, kurtarma ekibine katılanları gördük. Pek çok kahramanlık hikayesine de şahit olduk. İnsanlık dersi aldık. Bir arkadaşı daha orada kalmasın diye dönüp, yeniden madene giren cesur insanları tanıdık. Şehit maden işçilerimizin aileleri artık bizlere emanetine. TOBB olarak başlattığımız yardım kampanyasına katılan ve katılacak Oda ve Borsalarımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum. Tüm iş namazı da bu kampanyaya katılmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
Müteşebbislerin üretimin, istihdamın kahramanları olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, çalışmalarının iki sütun üzerinde yükseldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, müteşebbislerin ve hükümetin, Meclisin kendilerine destek verdiğini söyleyerek, çalışmalarında yanlarında olan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, Bakanlara, siyasi partilere teşekkür etti.
2013 yılınd özel sektör olarak gelecek için umut veren bir tablo gördüklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün pek çok alanda rekor kırdığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Geleceğe dair umutla, ülkemize yeni girişimcileri kazandırmaya devam ettik. Faal iş yeri sayısı 77 bin artışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine bir milyon 576 bine ulaştı. Milletimize iş ve aş sağlamaya devam ederek, istifam da Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Sadece kayıtlı çalışan sayımızı 620 bin arttırarak, 12 milyona yükselttik diğer yandan Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik. Özel sektörümüzün makina ve techizat yatırım harcamaları 86 milyar dolara ulaştı".
Dünyada 2014 ve sonrasındaki 7 trendden bahseden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Birincisi küresel finansman iklimi değişiyor. Küresel kriz sonrasında parasal genişleme ve bol likidite dönemi başlamıştı. Ülkeler, şirketler ve hatta bireyler rahatça borçlanıp, yatırım ve harcama yapıyorlardı. Ama bu dönem sona eriyor. FED, piyasaya verdiği parayı azaltır, tamamen sonlandoracak. Şimdi hem şirketlerimiz hem de vatandaşlarımız daha temkinli, daha tedbirli hareket etmek zorunda. İkincisi küresel ticaret vefatının ortamı değiliyor. Dünyada bölgeselleşmeler hız kazanıyor. Bunda ABD öncülük yapıyor. Önce Pasifik ülkeleri ile ’Transpasifik’ Ortaklık Anlaşması yaptı. Şu an bizim ürettiğimiz ürünler 220 Volta göredir. Eğer bu ülkeler 110 voltun standart olmasına karar verirse, bu pazarlara mal satamayacağız. Üçüncü önemli trend değişen enerji haritası. Gelişen teknoloji sayesinde ’Kaya Gazı’ giderek daha ucuz ve daha fazla üretir hale geliyor. Bu sayede ABD’deki doğalgaz fiyatı son 5 yılda yüzde 60 geriledi. Dördüncü küresel trend ülkelerarası rekabette ’girişimciliğin’ ana unsur maline gelmesidir. Amerika’da Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerin yüzde 52’si Amerika dışında doğmuş. Tüm dünyadan yenilikçi girişimcileri kendine çekiyor"
Hisarcıklıoğlu, beşinci trend olarak internetin ekonominin bel kemiği haline geldiğini aktararak, "Özellikle KOBİ’ler için internet, maliyetleri düşürme ve dünyaya açılma fırsatıdır. İnternet sayesinde her KOBI, dağıtım ağına muhtaç olmadan tüm dünyaya ulaşabilir. Altını küresel trend tüm dünyada ’orta sınıfın’ büyümesidir. Her yıl dünyada orta sınıfa 150 milyon kişi dahil oluyor. Yedinci küresel trend ’şehirlerin’ öne çıkması. Büyüyen orta sınıf şehirlerde toplanıyor" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların önemine işaret ederek, "İlk 5 öncelikli alan şunlardır: Vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, istihdam teşviki, girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün bankalara çalışma ortamının iyileştirilmesi. Vergi reformu iş dünyasının en öncelikli meselesi. Vergi reformcuyla, sadece ’yakalandığından’ değil, herkesten daha adil vergi toplayan bir sistem kurmalıyız. Gelin vergisini aksatmayacak ödüllendirelim. Vergisini hakkıyla ödeyene sahip çıkalım. Cari açığın azaltılması daha sağlıklı ve istikrarlı büyüme için şart. Bunun yolu sanayimizin büyümesinden geçer. Ihracatımız içinde orta teknoloji ürünlerin payı artıyor, ama ileri teknoloji içeren ürünler azalıyor"
Hisacıklıoğlu ’istihdam prim indirimi’ sayesinde kayıtlı istihdamın ve prim gelirinin arttığına dikkat çekerek, hem işçi hem işveren hem de devletin kazandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık konusunda ise şunları kaydetti:
"küreselleşme, ekonomi mantığı gereği büyüklere avantaj sağlıyor. Eğer bu süreç doğru yönetilmezse rekabet ortamı bozuluyor. Piyasalar, tamamen büyük şirketlerin kontrolüme giriyor. KOBİ’lerin büyüyebilecekleri ve büyük şirketler tarafından silinmeyecekleri, onlarla eşit şartlarda rekabet edebilecekleri bir EKO- sistem lazım. Kamu alımlarında da KOBİ’ler lehine düzenleme yapılmalı. Mevzuatta bazı hükümler var ama uygulaması zayıf. Son dönemde müteşebbisin canını yakan hususlardan biri de bankaların bize yüklediği maliyetler. Zaten küresel finansman koşulları yüzünden özel sektörün kredi maliyetleri arttı. Bunun üstüne de, bankaların her yıl artan işlem ücretleri biniyor"
Hisarcıklıoğlu, küçük şirketlerin bir araya gelerek güçlü olmalarını isteyerek, başarılı iş adamları için yeşil pasaport uygulamasına değindi.
(İHA)