Kobani: IŞİD saldırısı şiddetleniyor
Abone olKobani'ye saldıran Irak Şam İslam Devleti militanlarının kentin güneyine yöneldikleri, doğudan kente girmeye çalışan militanların ise püskürtüldüğü bildirildi. Erdoğan, 'Kobani düştü düşüyor' derken, hava saldırılarının yetmeyeceğini söyledi.
Kobani'ye saldıran Irak Şam İslam Devleti militanlarının kentin güneyine yöneldikleri bildirildi.
Amerikan ve Hollandalı savaş uçaklarının IŞİD mevzilerine ve zırhlı araçlarına hava saldırısı düzenledikleri haberleri geliyor. Ancak, Kuzey Suriye'de etkin olan PYD yetkilileri, hava operasyonlarının yeterli olmadığını söylüyor.
Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Kobani'nin 'düşmek üzere'' olduğunu, sadece havadan bombalamakla 'bu terörün' sonlandırılamayacağını belirterek, ''Kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava saldırıyla bu iş çözülmez'' dedi.
BBC'ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise, Türkiye'nin kendisine Ankara'da "destek sözü" verip tutmadığını söyledi. Müslim, "Türkiye'deki yetkililer telefonlarıma yanıt vermiyor" dedi.
Kobani'de son üç haftadır yaşanan çatışmalarda en az 400 kişinin hayatını kaybettiği, 160 bin Suriyelinin de bölgeden kaçtığı ya da tahliye edildiği bildirildi.
Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD; eğer Kobani'yi ele geçirirse, Suriye-Türkiye sınırında 'uzun bir hattı'' kontrol altına almış olacak.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD'in Kobani'nin güneyinden kente girdiğini ve bazı binaları ele geçirdiğini; doğusundan ise şiddetli çatışmalar sonunda püskürtüldüğünü duyurdu.
Gözlemevi, bazı IŞİD militanlarının ise, Suriyeli Kürt savaşçılar tarafından pusuya düşürüldüğünü de bildirdi.
BBC Türkçe, şu anda Kobani'de bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'a ulaştı.
Asya Abdullah, akşam yaşanan çatışmalarda "15 Kobanili sivilin hayatını kaybettiğini" belirtti.
IŞİD'in Kaniya Kurda ve Botan mahallelerine girdiğini kaydeden PYD Eş Başkanı Abdullah, mahalledeki sivilleri YPG kontrolündeki bölgelere taşıdıklarını söyledi.
Abdullah, rakam vermemekle birlikte hala çok sayıda sivilin Kobani'de bulunduğunu ifade etti.
IŞİD'in ağır silahları yok edilmezse, katliam tehlikesi devam edeceğini söyleyen PYD Eş Başkanı "IŞİD, ele geçirdiği köylere Arapları yerleştiriyor ve cephelerde bize karşı Arapları zorla savaştırıyor" dedi.
Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan Kobani'deki Kürt yetkililerden İdriss Nassan, pazartesi gecesi yaşanan şiddetli çatışmaların ardından IŞİD'in Doğu'dan ilerleyişini durdurduklarını, ama örgütün saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.
Nassan da, Batı'dan silah istediklerini yinelerken, hava saldırılarının daha etkili olması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan: Kobani düştü düşecek
ABD ve Hollandalı savaş uçakları bu sabah Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenledi.
Suruç'ta bulunan BBC ekibinden Paul Adams, akşam saatlerinde Kobani üzerinde savaş uçakları gördüğünü söyledi.
Türkiye ise, hava saldırılarının yeterli olmayacağını söylüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep ve İslahiye'de mültecilere hitaben yaptığı konuşmalarda, Cardiff'te geçen ay yapılan NATO toplantısında ittifak üyelerine ''Bu iş sadece hava saldırılarıyla olmaz, kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava saldırıyla bu iş çözülmez'' dediğini aktardı.
Erdoğan, Kobani'deki durumla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Şu anda Kobani düştü, düşüyor. Üç şey istedik. Bir, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki, o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Ve eğit donat anlayışıyla Suriye'de ve Irak'ta orada ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım."
Türkiye'nin Kobani'ye müdahale etmekte gönülsüz davranması pazartesi gecesinden bu yana protestolara neden oldu.
Türkiye'nin müdahale koşulları
Suruç'tan bildiren BBC muhabiri Paul Adams ise, son durumu şöyle değerlendirdi:
"Bir bölgesel güç olan ve önemli bir askeri yapılanması bulunan Türkiye, Kobani'ye askeri bir müdahale konusunda oldukça çekingen görünüyor. Oysa Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kobani'nin düşmemesi için ellerinden geleni yapacakları sözünü vermişti.
Türkiye öncelikle ABD ile bazı koşullarda anlaşmak istiyor. Bu koşullar, "uçuşa yasak bölge ilan edilmesi", "Suriye'de tampon bölge oluşturulması" ve en önemlisi, "Suriye Başkanı Esad'ın devrilmesi konusunda anlaşılması".
Türkiye, Esad'ın devrilmesini ilkesel bir koşul olarak koruyor.
Ancak Ankara ile Washington, bu konuda uzlaşamamış görünüyor.
Ayrıca geçmişte Türkiye ile PKK arasındaki silahlı çatışma da, Türkiye'nin müdahaledeki isteksizliğini açıklayan nedenlerden biri olarak görülüyor."