Koalisyon Güçleri Libya'da eridi!

Abone ol

ABD'nin askeri öncülüğünde Libya'ya başlatılan harekatın maliyeti koalisyonu eritiyor

Bir NATO yetkilisi Libya'ya müdahale düzenleyen uluslararası koalisyona üye ülkelere ait gemilerin Libya kıyılarında devriye turlarına başlayacağını açıkladı. Yetkili, bu hamlenin amacının Birleşmiş Milletler'in kararı doğrultusunda Libya'ya silah ambargosu uygulanması olduğunu söyledi.

Diğer taraftan Koalisyon Güçleri'nin Libya'ya müdahalesinin maliyeti her geçen saat çığ gibi büyüyor.

Associated Press ajansının haberine göre adının açıklanmasını istemeyen diplomat, deniz devriye operasyonunun NATO'nun İtalya'nın Napoli şehrinde bulunan operasyonel merkezinden yürütüleceğini söyledi.

Deniz operasyonunun müttefiklerin dün üzerinde anlaştıkları plan doğrultusunda gerçekleştirilmesi bekleniyor. Operasyon kapsamında ili NAYO deniz filosunun Akdeniz'de devriye görevi yapması öngörülüyor. Filolar iki fırkateyn, altı mayın tarama gemisi ve bir tedarik gemisinden oluşuyor.

Associated Press'e konuşan yetkili, birçok ülkenin savaş gemileriyle görev timine katkı yapacağını söyledi. Türkiye'nin deniz operasyonuna katılımının ABD'nin Avrupa'daki güçlerinden sorumlu komutanı James Stavridis'in yarın yapacağı Ankara ziyareti sırasında değerlendirilmesi bekleniyor. Türkiye'nin Libya açıklarında 2 firkateyni, Girit açıklarında da 6 değişik deniz unsuru bulunuyor.

NATO'NUN ROLÜ İÇİN FORMÜL BELİRLENDİ

NATO'nun Libya operasyonunda oynayacağı rolle ilgili yapı üzerinde de uzun görüşmelerin ardından dün uzlaşma sağlandı. NATO'nun süreçteki rolünün hafifletilmesini isteyen Fransa ile NATO'nun uçuş yasağının uygulanmasında rol üstlenmesine karşı çıkan Türkiye'nin itirazlarının etrafından dolanan bir formül ortaya çıktı.

Plana göre, operasyonda NATO'nun askeri donanımı kullanılacak ancak siyasi kararlar Arap ülkelerini de içerecek şekilde uluslararası koalisyona üye ülkeler tarafından alınacak.

 

MALİYET DAĞ GİBİ BÜYÜYOR

Savunma alanında uzman analistler, Libya'daki askeri operasyonun birkaç ay daha sürmesi halinde, Kuzey Afrika ülkesinin hava sahasında oluşturulan uçuşa yasak bölgenin koalisyon güçlerine 1 milyar dolara mal olabileceğini belirtti.

Pentagon'un Stratejik ve Bütçe Değerlendirmeleri Merkezi analisti Zack Cooper, Kaddafi rejiminin hava savunmasını çökertmek için başlatılan operasyonun kısa dönemdeki maliyetinin 400 ile 800 milyon dolar arası olmasını tahmin ettiklerini belirtti.

Cooper, uçuşa yasak bölgede gerçekleştirilecek devriye uçuşlarının haftalık maliyetinin ise 30 ile 100 milyon dolar arasında olacağını ifade etti. Afganistan savaşı için her ay 9 milyar dolarlık bir maliyetin altına giren ABD ordusu, Libya'daki operasyonun bütçesi hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Salı günü itibariyle, Şafak Yolcuğu Operasyonu'nda ABD ve İngiltere tarafından en az 162 Tomahawk füzesi kullanıldı. Tanesi 1 ile 1.5 milyon dolar olan füzelerin toplam maliyetinin 200 milyon dolara geldiğine değinen Cooper, şu ana kadar yapılan askeri harcamalarının tahminlerine paralel rakamlara ulaştığını söyledi. Devriye uçuşları ise saat başına en az 10 bin dolara mal oluyor.

Günün Önemli Haberleri