Kliması olmayan cami cemaatsiz kaldı
Abone olAdana’da bulunan Sabancı Merkez Camisi’ne klima sistemi olmaması nedeniyle ramazan ayında cemaatin gelmediği bildirildi.
İl Müftüsü Arif Gökce, 1988’de temeli atılan fakat ödenek sıkıntısı nedeniyle 1996’da yapımı bir süre bekletilen Sabancı Merkez Camisi’nin Sabancı ailesinin o zamanın parasıyla 1 milyon 140 bin lira bağışta bulunmasıyla 1998’de açıldığını söyledi.
Camide ısıtma-soğutma sistemi bulunmadığını, böyle bir cami için bunun büyük sorun teşkil ettiğini ifade eden Gökce, ”İki yıldır ramazanın yılın en sıcak ayına denk gelmesi nedeniyle bu eksiklik daha fazla hissedilmeye başlandı. Cami şu an teravih dahil bütün vakitlerde az sayıda cemaate ev sahipliği yapıyor” dedi.
Göreve geldiği 6 aydır 3-4 defa teşebbüste bulunmuş olmasına rağmen yazın soğutma konusunda, kışın ısıtma konusunda caminin güzelliğine zarar vermeden çalışma yapamadıklarını kaydeden Gökce, ”Bölgenin en büyüğü olma özelliğini koruyan ve ’Selimiye’nin eşi, Sultan Ahmet’in kardeşi’ diye adlandırılan Sabancı Merkez Camisi’nin 20 bin kişilik kapasitesiyle cemaatini kucaklaması için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.
PROJELER HAYATA GEÇİRİLMEDİ
Teknik eleman sıkıntısından dolayı çok ciddi çalışma yapmadıklarını ifade eden Gökce, bugüne kadar yapılan çoğu çalışmanın da ısıtma ve soğutma konusunda yetersiz kalacağı düşünülerek hayata geçirilmediğini söyledi.
Müftülüğün tek başına bir şey yapamadığını, vatandaşın da müftülüğe destek vermesi gerektiğini ifade eden Gökce, ”Zamanında camideki fil ayakları tabir edilen sütunlarda bulunan ısıtma-soğutma kanallarının betonla doldurulmasından dolayı maalesef bugün birçok çalışma çözümsüzlükle sonuçlandı” dedi.
Daha önce büyük boy klimalardan konulması konusunda çalışma yapıldığını kaydeden Gökce, ”150 klimanın o camide nasıl bir görüntü oluşturacağı herkes tarafından bilinmektedir. Caminin büyüklüğüne, şanına, şöhretine ve güzelliğine yakışır bir ısıtma-soğutma sistemini en güzel şekilde planlayarak projelendirmek ve olumsuz bir şeyle karşılaşmadan sonuçlandırmak istiyoruz” diye konuştu.
ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDEYİZ
Camide yeni bir organizasyon ve yeni bir ekiple yeni keşifler yaptıklarını belirten Gökçe, ”Caminin güzelliğini bozmayacak, estetiğine zarar vermeyecek, azami ısıtma ve soğutmayı sağlayabilecek bir çözüm arayışı içerisindeyiz” dedi.
Çalışmaların ramazan ayında sonuçlanmayacağını söyleyen Gökce, şunları kaydetti:
”Kışı huzur içerisinde, rahat içerisinde asgari bir ısıtma temin ederek geçireceğimiz ümidini taşıyorum. Ümit ederim ki yazın da ikinci yarısına yetişmiş olsun ve Sabancı Merkez Camisi bu ayıbından kurtulmuş olsun. İnşallah neye mal olursa olsun bu sıkıntının altından kalkacağız. Başlangıçta yapılan hataların sonradan telafisi çok zor oluyor. Aslında zamanında düşünülen ısıtma-soğutma projesi cami yapımında uygulanmaya başlansaydı şimdi böyle bir sorunla karşılaşmazdık.”
TEMEL SÜTUNLARDA SOĞUTMA SİSTEMİ İÇİN YER AYRILDI
Sabancı Merkez Camisi’nin mimarı Necip Dinç, cami mimarisinde temel ve sütunlarda yer alan kanallarda ısıtma-soğutma için yer bırakıldığını fakat imkansızlıklardan dolayı iptal edildiğini belirtti.
Dinç, ”O dönemde imkansızlıklar içerisinde yöneticilerden birisi ’Benim bir arkadaşım var, yeni bir sistem çıkmış, Seyhan Nehri’nden suyu zerrecikler halinde yoğunlaştırıp cami içerisine püskürtürüz’ dedi. Bu bir kurtuluş reçetesi gibi göründü. İleride yaparız diye maalesef bıraktığımız bütün kanallar doldurularak projeler iptal edildi” dedi.