Klima keyfi hasta etmesin

Abone ol

Medicalpark Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, yaz mevsiminin gelmesiyle klima kullanımında artış yaşandığını belirterek,...

Medicalpark Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, yaz mevsiminin gelmesiyle klima kullanımında artış yaşandığını belirterek, sıcak ortamdan bir anda soğuk ortama maruz kalınmasının ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini söyledi.
Yaz aylarının gelmesi ile aşırı sıcaklarda klima kullanımının arttığını belirten uzmanlar, boyun, bel, göğüs ve sırt ağrısı şikayetlerinin de baş gösterdiğini belirtti. Klima karşısında serinlemek isteyenleri bilinçsiz kullanım konusunda uyaran Medicalpark Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, klimaya bağlı hastalıklar, korunma yolları ve tedavisi konusunda bilgiler aktardı. Yıldız, "Klimanın ortamı aşırı soğutmasına bağlı olarak aşırı soğuk ve kuru havaya sürekli maruz kalınması, ani ısı değişiklikleri kişinin vücut direncinin düşmesine ve kolaylıkla üst solunum yolu hastalıklarına hatta zatürreye kadar giden akciğer hastalıklarına yakalanılmasına neden olur. Klimanın bulunduğu ortamdaki sıcaklık çok düşük olduğunda insan organizması üzerinde doğal olarak bir takım değişikliklerde meydana geliyor. Bu da lokal savunma mekanizmalarının zayıflamasına yol açıyor. Normal koşullarda hastalık etkeni olmayan etkenlerinde bu koşullar altında fırsatçılık yapıp yeniden enfeksiyon açması mümkün olabiliyor. Ayrıca klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkiler. Ödem ve yüz felci yapar. Kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabilir. Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikler. Alerjik bünyesi olanların ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları gerekir. Özellikle yoğun kullanılan klima filtrelerinin 2-3 ayda bir temizlenmesi gerekir. Merkezi klimalarda ya da tek tip üniteli klimalarda çeşitli mantarlar ve bakteri ürünleri birikebiliyor. Klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda birtakım bakteriler birikir, çoğalırlar ve ortam havasına dağılırlar. Bu bakterilerin solunması ile ölümle de sonuçlanabilen hastalıklara neden olmaktadır” diye konuştu.

KORUNMA YOLLARI
Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şikayetlerin basit tedbirlerle asgariye indirilebileceğini belirten Yıldız, özellikle havanın çok sıcak olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, klimanın zararlarından korunma yollarını ise şöyle sıraladı:
“Klimaların bakım ve temizliği her yıl yapılmalıdır. Bakteri filtresi kullanılmalıdır. Ortam için en ideal sıcaklık 22-25 derecedir. Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Klimaların sıcaklığını dış ortamdaki sıcaklığa göre kademe kademe indirerek ayarlamalıdır. Klima ve sulardan numune alınıp düzenli aralıklarla laboratuarda tahil ettirilmelidir.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri