KKTC Meclisi’nde bomba paniği
Abone olKKTC’de hükümeti düşürmeye yönelik verilen gensoru önergesi sırasında yapılan bomba ihbarı Meclis’te hareketli saatlerin yaşanmasına neden o...
KKTC’de hükümeti düşürmeye yönelik verilen gensoru önergesi sırasında yapılan bomba ihbarı Meclis’te hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu.
Meclis acil şekilde boşaltılırken güvenlik güçleri aramalara başladı. Diğer yandan verilen önergeye göre Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 21 Temmuz, muhalif kanadın ise 29 Eylül olarak verdiği her 2 önergede kabul edildi. Gelecek hafta yapılacak olan görüşme ile oy çokluğu ile seçim tarihine karar verilecek.
Meclis siyasi komitesi 28 Temmuz tarihine erken seçim kararı alırken alınan karar meclise sunulacak ve oylama kabul edilirse erken seçimin 28 Temmuz’da gerçekleşecek. Diğer yandan oylama sona ererken meclise bomba konulduğu ihbarı yapıldı ve polis ile bomba imha ekibi mecliste arama gerçekleştirdi. Meclis bir yandan da Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı tartışmasına sahne oldu. Tezkere konusunda lehte söz alan Çakıcı, Başbakan İrsen Küçük hükümetinin bittiğini ifade ederek, 27 milletvekilinin güvensizlik önergesi ve 29 Eylül tarihinde erken seçime gidilmesi konusunda mutabakata vardığını söyledi. Cumhuriyet Meclisi’nin işlevini yitirdiğini, ülkede tüm sektörlerin isyan noktasında olduğunu savunan Çakıcı, bunun böyle devam edemeyeceğini belirtti. Ülkenin birkaç aile ve zümrenin elinde olduğunu savunan Çakıcı, “Bu yapıyı devam ettiren İrsen Küçük hükümeti, ülke tarihinin en kötü hükümetidir. Halk siyasetçiye güvenini yitirdi, bunu nedeni de bu hükümettir” dedi. Başbakan İrsen Küçük’ün Amerika ziyareti dönüşü, ‘Arkamdan kuyumu kazdılar’ şeklinde açıklamalar yaptığını anımsatan Çakıcı, “Küçük, hem memleketin kuyusunu kazmıştır, hem kendi hem partisi ve arkadaşlarının kuyusunu kazdı” diye konuştu.
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş ise yarın olağanüstü toplantı yapılarak güvensizlik önergesinin süratle görüşülmesini istedi ve bu amaçla 10 imzalı dilekçe sunduklarını açıkladı. Denktaş, hükümetin güven oyu da alabileceğini kaydederek, komitenin bugün öğleden sonra toplanacağını, meclisin de yarın toplanmasını istediklerini söyledi. Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, güvensizlik önergesine anayasa gereği ivedilik alınamayacağını; önergenin gelecek pazartesi görüşülebileceğini kaydederek anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’nün dikkate alınmasını istedi. Yektaoğlu, Meclis Başkanlık Divanı’nın başkanının Meclis Başkanı Hasan Bozer olduğunu hatırlattı.
Güvensizlik önergesinin gerekçesi ise şöyle açıklanıyor, “Kıbrıs Türk halkının güvenlik, refah ve mutluluğu Cumhuriyet Meclisi için esas olup, Anayasamıza göre hükümet görev ve yetkilerini Anayasa ve yasalara uygun olarak kullanır ve yerine getirir. Görevini layıkıyla yerine getiremeyen, desteğini yitiren bir hükümetin görevine devam etmesine izin verilmesi Anayasamıza ve demokrasiye terstir. Mevcut hükümet icraatları yüzünden şu anda ülkemiz insanı mutsuz ve umutsuzdur. Bunun başlıca nedenleri arasında mevcut hükümetin hükümet programında öngörülenleri, söz verilenleri ve ortaya çıkan sorunların aşılması için yapılması gerekenleri yapmamış olmasını sayabiliriz. Bundan dolayıdır ki halkımızın mevcut hükümetin sorunları çözeceği yönünde inancı kalmamıştır. Son zamanlarda sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere halkımızın geniş bir kesimi hükümetten şikayet etmekte ve medyaya da yansıyan şekliyle hükümete istifa çağrısı yapmaktadır. Ayrıca iktidar partisi içinde yaşananlar, hükümetin arkasındaki desteği yitirdiğini açıkça ortaya koymaktadır. Böylesi bir hükümetin halkımıza ve ülkemize hizmet vermesi mümkün değildir. Yukarıda belirtilenler ışığında mevcut hükümetin halkımıza daha fazla zarar vermesini önlemek amacıyla ülkemizdeki siyasi istikrarın yeniden inşa edilmesi ve toplumumuzun Meclis’e olan güveninin yeniden sağlanması ve seçimin önünü açmak acına mevcut hükümete güvensizlik önergesi verilmesi zaruri olmuştur.”
(İHA)