Kızılırmaktan son rapor!

Abone ol

Kızılırmak suyu polemiği bitecek gibi değil. Hıfzısıhha Enstitüsü'nden gelen son rapor tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı

Hıfzısıhha Merkezi sudaki arsenik miktarının AB standartlarını çok altında olduğunu açıkladı.

Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, bilimsel kurul toplantısının ardından, Ankara'nın içme suyunun analiz sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Başkan Ertek, 13 Haziran itibarıyla Kesikköprü Barajı'ndan gelen su ile beslenen Ankara şehir şebeke suyunun, "İvedik arıtma tesislerinde gerekli arıtma ve dezenfeksiyon işlemleri yapıldıktan sonra mevcut mevzuat, AB, Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) normları dikkate alındığında, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden ilgili standartlara uygun olduğunun tespit edildiğini" söyledi.
 
ASKİ'nin, Kesikköprü Barajı'nın Ankara şehir şebeke suyuna karıştırılma oranlarını Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirdiğini kaydeden Ertek, 8 Mayıs tarihinden bu yana Kesikköprü Barajı'nın Ankara şehir şebeke suyuna karıştırılma oranlarının yüzde 10 ile 20 arasında değiştiğini söyledi.
 
MHP: "Tereddütler ortadan kaldırılmalı"
 
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kızılırmak'tan Ankara'ya su verilmesi konusunda vatandaşların sağlık konusunda endişe duyduğunu söyledi, "Ankara insanının sağlığıyla ilgili tereddütlerin ortadan kaldırılması gerekir" dedi.
 
"Vatandaşlarımızın ve bizim endişelerimizi haklı kılacak belgeler elimizde mevcuttur" diyen Serdaroğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun soru önergesine verdiği cevapta, Kızılırmak suyunun bazı parametrelere göre "kirli, az kirli ve çok kirli" olduğunu bildirdiğini kaydetti.
 
Serdaroğlu, "Suyun içilebilir hale gelmesi için mevcut tasfiye veya arıtma tesislerinde bu suyu arıtacak teknik donanımın var olup olmadığına bakılmalıdır. Şayet yoksa, arıtma tesislerine gerekli teknik donanım temin edilmelidir" dedi.
 
MHP'li Serdaroğlu, "Kızılırmak havzasını kirleten sanayi tesisleri varsa, süratle bu tesislerin başka bir yere nakli sağlanmalıdır. Bizim sularımızın hiçbirisinden zehir akmamalıydı. Millet olarak yapmamız gereken, sularımızı zehir akmaz hale getirmektir" diye konuştu.
 
Ankara'da Kızılırmak suyu tartışması büyüyor
 
Ortadoğu Teknik Üniversitesi 11 Haziran'da, ''ODTÜ'den temiz raporu aldım'' diyen ASKİ'yi (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) yalanlamış, üniversiteden "Belediye bizden su analizi istemedi, arıtılmamış Kızılırmak suyunda limitin neredeyse iki katı arsenik var" açıklaması gelmişti
 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da dün yaptığı açıklamada, Ankara şebeke suyunun sürekli kontrol altında tutulduğunu ve standartları zorlayan kimyasal madde içermediğini açıklamıştı

Günün Önemli Haberleri