Kızamığın çaresi 1 yaşında...

Abone ol

Kızamık aşısının ilk dozu bebeklere dokuz aylıkken değil, artık bir yaşına geldiklerinde yapılacak.

Çocukların aşılanmalarına hastalıklara karşı hassas oldukları en erken dönemde başlanarak, aşı takviminde yer alan difteri, boğmaca, tetanos, polio, kızamık, tüberküloz ve hepatit-B'ye karşı en kısa sürede tam bağışık hale getirilmeleri amaçlanıyor. 
 
2003-2005 yıllarında kademeli olarak uygulanan 'Kızamık Aşı Günleri'nin ardından 15 yaşın altında yaklaşık 18.5 milyon çocuk aşılanarak, yüzde 95 aşılama oranına ulaşıldı. 
 
Bağışıklama Danışma Kurulu, kampanyanın ardından ortamda kızamık virüsünün azalması ve etkinliğinin çocuklar büyüdükçe daha da artması nedeniyle ilk doz uygulama yaşını 12 aylığa çıkardı. 
 
Aşılamanın ilk dozu 13'üncü aydan gün alındığında ikinci doz ise ilköğretim birinci sınıfındayken yapılacak.  
 
Kurulun kararlarına göre bu yıl içinde çocukluk çağı aşılama takvimine eklenen kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı ile menenjite karşı haemophilus influenza tip b aşısının uygulanmasına da başlanacak. 
 
Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının mart, menenjit aşısının ise eylül ayında Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. 
 
Aşıların kontrolleri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nden yapıldıktan sonra aşı takvimi doğrultusunda uygulamaya konulacak. 
 
Aşı takvimi:
 
Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine göre aileler bebeklerine doğar doğmaz hepatit B, iki aylık olunca BCG verem, difteri-boğmaca-tetanos karma, ağızdan çocuk felci ve hepatit B, üç ve dört aylık olunca difteri-boğmaca-tetanos karma ve ağızdan çocuk felci, 12 aylık olunca kızamık ve hepatit B, 16-18 aylık olunca ise difteri-boğmaca-tetanos karma ve ağızdan çocuk felci pekiştirme aşılarını ücretsiz yaptırabiliyor.

Günün Önemli Haberleri