Kıyılarda resmen katliam yaşanıyor
Abone olSıcakların artmasıyla beraber vatandaş denize akın ederken uzmanlar uyarıyor. Dikkat!
AKUT Antalya Birim Sorumlusu ve Akdeniz Üniversitesi
Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül,
yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte boğulma vakalarındaki artışa
dikkat çekti.
Meydana gelen bir boğulma vakasına 1 ile 1.5 dakika arasında müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Sevgül, "Burada en önemli nokta bütün sahil şeridinde suda cankurtaran belgesi olan uzman kişilerin çalışması gerekir. Sahil işletmelerinde cankurtaran bulunması lazım. Görüldüğü kadar bu sayı yeterli değil, bunu yeterli hale getirilmesi gerekir. Sadece sahil değil denizin içinde cankurtaran teknesi bulunması da önemlidir. 1 ile 1.5 dakikada olay olup bitiyor" dedi.
BOĞULMALARIN NEDENİ İNSANLARIN YÜZME BİLMEMESİ
Her yıl boğulma vakalarına karşı genelgelerin yayınlandığını ve uyarıların yapıldığına dikkati çeken Sevgül şöyle konuştu:
"Boğulma olaylarında en temel sorunlardan bir tanesi
insanların yüzme bilmemesidir. Tıpkı Avrupa'da olduğu gibi bizimde
yüzmenin ilköğretime indirilmesi ve zorunlu hale getirilmesi
gerekir. Tabi ki burada ekonomik koşullarda önemli. Her
vatandaşımıza yüzme öğrenmeyi zorunlu hale getirmeliyiz. Tehlikeli
olan bölgeleri de kontrol altına almalıyız. Bizim ülkemiz çok kötü
durumda. Biri boğuluyorsa onu kurtarmak için arkasından atlayarak
hayatını kaybeden kişileri görüyoruz. İnsanlar boğulmadan önlemleri
almalıyız. Kıyıdan uzaklaşıyorsunuz giderken enerjiniz güzel ama
geri dönüş enerjinizi de hesaplamamız gerekir. Birazda dalga ve bir
poyraz varsa kıyıya gelmenizi engeller. Açıktaysanız farkınıza
varmazlar. Yüzücünün bunu hesaplaması gerekir. Açığa giden
vatandaşların takip edilmesi gerekir. Sahilde kontrol ipleri var.
Bunlar güzel bir uygulama. Bu ipleri geçmemek
gerekir."
SUYA GİRMEK, YÜZME BİLİYORUM ANLAMINA GELMİYOR
Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu(BESYO) Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Adnan Turgut ise yüzme hocası öğrencilerine branş derslerinin vermesinin yanında mesleki anlamda ise suda can kurtarma, suda boğulma vakaları ile ilgilendiğini söyledi.
Turgut, A.Ü BESYO'da kuruluşundan itibaren suda can kurtarma dersinin verildiğini kaydetti. Türkiye'de boğulma olaylarının büyük problem olduğunun altını çizen Turgut, "Yüzmenin yaşı yoktur. Dünya Sağlık Örgütü'nün tespitine göre 0-4 grubu tehlikeyi algılamayan yaş grubu olarak belirlediği için bir noktada cesaretlendirmeyi engellemek lazım. 0-4 yaş grubundaki çocuklar anne babanın yanında olmadığı zamanda tehlikeyi algılayacağı için boğulabilir. Bizim ülkemizde yüzme yaşı seviyesinin arttırılması lazım ilkokuldan yüzme derslerinin güçlendirilmesi gerekir. 70 milyonluk ülkemizde kaç kişi yüzme biliyor? Kendi derslerimde karşılaştığım öğrenciler bile yüzme biliyorum deyip atlıyor, kurtarmaya gidiyor. Suya girmek, yüzme biliyorum anlamına gelmiyor. Yüzmeyi bilmek, hem kendi canını hem de bir başkasının canını kurtarabilecek kadar iyi yüzme becerisi olmaktır" diye konuştu.
Boğulma olaylarının gerçekleştiği yerlerle ilgili bilgi veren Turgut, "Ortalama 8 bin kilometre sahil şeridimiz olduğunu düşünürsek, gerçekten biraz kötü, biz sahillere sırtımızı dönmüş gibiyiz. İç sularımız da dere, göl gölet, baraj gölü, sulama kanalları gibi yerlerde istenmeyen sonuçlarla karşıya kalıyoruz. Su ortamında boğulma olayları vuku buluyor" dedi. 2011 yılının ilk 6 aylık periyodunda medyaya yansıyan 500'ün üzerinde kişinin boğulma sonucu hayatını kaybettiğini belirten Turgut, "Kavurucu sıcaklarda bu sayı artabilir. İnşallah artış olmaz çünkü bu istenmeyen bir durum" şeklinde konuştu.
YÜZME BECERİSİ İLKÖĞRETİM ÇAĞINDA KAZANDIRILMALI
"Suya giren insanların önce kendilerini bilmeleri gerekir" diyen Turgut sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yüzme biliyor muyum, bir yüzme eğitimi aldım mı, kendimi kurtarabilir miyim bunu tartması lazım. İkincisi ben, şu anda nerde yüzüyorum, nerde serinliyorum, akıntı var mı, derin mi. Sonuçta bilinmeyen sularda çoğu insanımız hayatını kaybediyor. Okullarda öğrencileri bilinçlendirmek ve beden eğitimi derslerinde yüzme derslerinin ön plana çıkarılması gerekir. Bunun yanında Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile spor kulüpleri ile yüzme kursların ön plana çıkarılması gerekir. Yüzme kursları çoğu ailenin bütçesine yetmiyor. Genelge ile bu iş çözülmez. Her ilimizde yüzme havuzu var. Kış sezonunda güzel projeler yapılarak yüzme becerisi kazandırılmalıdır" dedi. Turgut, boğulan bir kişiyi kurtarmak için yüzme bilmeyen kişilerin suya atlaması sonucu toplu ölümlerin olduğunun altını çizerek, yüzme ve kurtarma konusunda daha bilinçlenilmesi gerektiğini vurguladı.
KIYIDA YÜZÜYORUM
9. sınıf öğrencisi Döndü Tekin, Ankara'dan Antalya'ya tatile geldiğini söyleyerek, "Yüzmeyi çok iyi bilmiyorum. O nedenle kıyıda yüzüyorum. Yüzmeyi iyi bilmeyen insanlar derinlere gitmemelidir. Yüzmeyi bilmeden derinlere gitmek tehlikeli. Ben, derinlere gitmiyorum, boğulacağımı biliyorum. Kıyıda yüzüp eğleniyorum" derken, İstanbul'dan tatile gelen Hanife Turan ise, bir kaç boğulma olayına şahit olduğu için, yüzme bildiği halde açılamadığını söyledi. Turan, yüzme bilmeyen insanların dikkatli olması gerekir, uyarısında bulundu.