Kitabın kırsala yolculuğu
Abone olManisalı öğretmen, 12 köy kütüphanesinde 45 bin kitaplık zincir oluşturdu.
Annesine 2001'in son günlerinde dil kökü kanseri tanısının konulmasından sonra girdiği arayışla Ege Bölgesi'nde ulusal markaya dönüşen Manisalı öğretmen, 12 köy kütüphanesinde 45 bin kitaplık zincir oluşturarak, ''kitabın kırsala yolculuğunu'' sürdürüyor.
3.5 yıl önce annesi Rasime Şeyhoğlu'nun hastalığını öğrendikten sonra adını yaşatmak üzere arayış içine giren öğretmen Recai Şeyhoğlu, köy çocuklarına bilimin ışığını götürme amacıyla başladıkları yolculukta önemli mesafe aldıklarını bildirdi.
Şeyhoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa ve İzmir'in köy ve beldelerinde başlattıkları kütüphane kurma çalışmalarında 9 köy, 3 beldede yerde 45 bin kitaplık bilgisayarlı kütüphaneler oluşturduklarını, bu arada kısa adı Rasime-Der olan ''Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri Geliştirme Kültür ve Dayanışma Derneği''ni kurarak, kurumsallaştıklarını bildirdi.
Recai Şeyhoğlu, ilk kütüphaneyi 3 bin 600 kitapla İzmir'in Bergama İlçesi'ne bağlı Hacıhamzalar Köyü'nde açarak başladıkları kütüphane kurma çalışmalarında TÜBİTAK, dünya ve Türk klasikleri, felsefe sözlükleri, araştırma ve incelemenin yanı sıra çocuk kitaplarının yer aldığını, bütün kütüphanelerin bilgisayarlı olduğunu söyledi.
''SİNEMAYA, OPERAYA GİTMEZ OLDUM''
Şeyhoğlu, köylerden muhtarlar aracılığıyla yoğun talep aldıklarını, Erzurum, Kayseri, Diyarbakır illerinden bile kütüphane açılması isteğinin geldiğini belirterek, ''Biz Bergama'da başladık, Ege'de yayılıyoruz ve Anadolu'ya doğru adım atacağız'' dedi.
Recai Şeyhoğlu, şunları kaydetti:
''Bilim, sanat, edebiyat kokan kitapların köyde bulunduğunu düşünmek, çocukları okurken görüyor olmak bizi çok mutlu etti. Annemin onulmaz denilen hastalığı, iyi bakımın da etkisiyle geçti. Hatta annem bağlama derslerine başladı, açılışlarda türküler söylüyor. Kitap terapi de denebilir. Biz çok mutluyuz. Bu mutluluğumuzu da bazı fedakarlıklara borçluyuz. Örneğin kütüphane açtığımız günlerden beri ben sinemaya, tiyatroya, operaya gitmiş değilim. Oralara gidiyor olmak, sağda solda birşeyler yemek, bir bedel ödüyor olmak, bunlardan ne kadar uzakta durursak her köy kütüphanesine daha fazla kitap alırız diye düşüncenin oluşmasına yol açtı. Bu fedakarlıkların köy çocukları ve gençlere yönelik aydınlanma çabasına döndüğünü gördükçe çok seviniyoruz.''
Ülkede 1500 civarında kütüphane bulunduğunu hatırlatan Recai Şeyhoğlu, bu konuda herşeyin devletten beklenmemesi gerektiğini, holding, plaza sahiplerinin de benzer imkanlar sunabileceğini söyledi.
Recai Şeyhoğlu, yazarları köy çocuklarıyla buluşturmaya, müziğin evrensel değerlerini dağdaki köylüye kadar uzatmaya çalıştıklarını ifade ederek, bu çalışmaya ''Köylerde Rönesans'' veya ''Kitabın Kırsala Yolculuğu'' adını verdiklerini söyledi.
Şeyoğlu, çalışmalarda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim'in yanı sıra Bilgi ve Koç üniversitelerinin kitap bağışıyla katkı verdiklerini, İzmir Büyükşehir ve bazı ilçe belediyelerinin de ulaşım için yardım ve kitap sağladığını söyledi.
Şeyhoğlu, 48 kitap bağışında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan dernek çalışmaları için bir büro tahsis edilmesini isteyerek, ''Böylece çalışmalarımızı ikiye, üçe katlama şansımız olacak'' dedi.
''HEDEF BÜYÜTTÜK''
Recai Şeyhoğlu, çalışmalara başladıklarında ilk hedefin tarihteki 200 bin cilt kitabın bulunduğu Pergamon Kütüphanesi'ni bir aşmak olduğunu kaydederek, ''Ancak Türkiye'ye kuş bakışı baktığımızda bunun yetmediğini görür gibi oluyorum ve hedefi büyütüyorum. Biz 200 bini çok geçeceğiz'' diye konuştu.