Kırmızı ışıkta araçlar benzin tüketmeyecek
Abone olMersin'de "Girişimcilik Haftası" kapsamında İçel Anadolu Lisesi'nde "Girişimcilik" adı altında bir sohbet toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kasım Tanrıöver, inovasyonun bir yeniliğin ticarete uygulanması olduğunu ifade ederek, firmaların hedef kitlenin ihtiyaçlarını görerek buna göre pazara ürün sunduğunu ve böylelikle de sürekli kar elde ettiğini söyledi.
'Girişimcilik Haftası', Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta kapsamında İçel Anadolu Lisesi'nde 'Girişimcilik' adı altında bir sohbet toplantısı gerçekleştirildi. Yoğun ilginin gösterildiği etkinlikte konuşan Kasım Tanrıöver, inovasyonun bir icat olmadığını aksine bir yeniliğin ticarete uygulanması olarak öne çıktığını belirterek, bu duruma da patlamayan lastik, akıllı boyayı örnek olarak verdi. Tanrıöver, "Hepimiz bavul kullanıyoruz. Ama bavula tekerlek takılmasıyla ortaya yeni bir ürün çıkıyor ve bu fikri bulan kişi bugün her bavul başına 50 cent para kazanıyor. Tekerlekli bavulun ne kadar yaygın kullanıldığını düşündüğünüzde bu fikrin değeri ortaya çıkıyor" dedi.
Cep telefonlarının piyasaya çıktığından bu yana bin 500 dolardan başlayan fiyatlardan alıcı bulurken, bugün söz konusu rakamın 100 dolara kadar düştüğünü anlatan Tanrıöver, ancak buna rağmen üreticilerin her defasında yaptıkları yeniliklerle fiyatları bin 500 dolara çıkarmayı başardığını dile getirdi. Firmaların, hedef kitlenin ihtiyaçlarını görüp ona göre pazara ürün sunduğunu kaydeden Tanrıöver, bugün yaygın olarak kullanılan birçok ürünle ilgili yeni şeyler düşünen insanların var olduğunu, eğer yetenek, cesaret ve bilgisini kullanarak risk alıyorsa o kişinin aynı zamanda bir girişimcinin tüm niteliklerine sahip olduğunu ifade etti.
"KIRMIZI IŞIKTA BENZİN TÜKETİMİNİ KESEN ARAÇLAR TÜRKİYE'YE GELECEK"
Aile olarak 1975'ten beri otomotiv sektörünün içinde olduklarını belirten Mersin Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Alper Gürsoy ise ilk zamanlarda araba almak için isim yazdırmanın şart olduğunu hatırlatarak, eskiden 3-4 ay bekledikten sonra araba sahibi olunabildiğini söyledi. Gürsoy, aradan geçen 35 yıllık zaman diliminde fabrikaya sipariş verilerek istenilen özellikte ve renkte araca sahip olunabildiğini, bununla birlikte söz konusu zaman diliminde de hava yastığından klimaya kadar birçok yeniliğin de otomobillerde yer aldığını vurguladı.
Otomobil dünyasında gelişmelerin hiç durmadan baş döndürücü bir hızla devam ettiğine dikkat çeken Gürsoy, konuşmasını da şöyle sürdürdü: "Mesela, arabamızda kullandığımız benzinin yüzde 11'inin kırmızı ışıkta beklerken tüketildiği ortaya çıktığında, dünyaca ünlü bir marka hemen çalışmalara başladı ve yeni modeller için bir sistem geliştirdi. Yakın zamanda Türkiye'ye de gelecek olan otomobiller kırmızı ışıkta benzin tüketimini keserek yakıt tasarrufu sağlıyor."
35 yıl önceki modellerdeki sistemlerin bugün ne kadar eski geliyorsa, bugünkü sistemlerin de yakın gelecekte ortadan kalkacağını söyleyen Alper Gürsoy, "2012 yılında yakıt piliyle çalışan arabalar piyasaya çıkacak. Benzin istasyonlarında artık pillerimizi de şarj edeceğiz. 2020'den itibaren ise benzin istasyonlarının ortadan kalkacağı öngörülüyor. Her yenilik otomobil modellerine uyarlanıp, rekabette öne geçiliyor" dedi. Toplantıda söz kolan Mersin Genç Girişimciler Kurulu'nun bir diğer üyesi Erkut Özyıldırım da öğrencilere kendi deneyimlerini anlatıp cesaretli, sosyal girişimci olmalarını, bir şeyler yapmak için gayret etmeleri gerektiğini hatırlattı.