Kırım'da neler oluyor? İşte beklenen açıklama SON BİLGİLER

Abone ol

Ukrayna İçişleri Bakanı, Rus güçlerinin havaalanlarını ele geçirdiği duyurdu. Ülkesinden kaçan cumhurbaşkanı da Rusya'da basının önünde.

Ukrayna’dan kaçan devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’da basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının yeri bile son ana kadar saklanmıştı. Yaklaşık bir hafta sonra kamuoyunun karşısına çıkan Yanukoviç, Putin'in Ukrayna konusunda sessiz kalmasına şaşırdığını söyledi.

"UKRAYNA İÇİN SAVAŞACAĞIM"

Rus kenti Rostov-na-Donu'daki basın toplantısında konuşan Yanukoviç, "Ukrayna’nın geleceği için savaşacağım. Kimse beni iktidardan indirmedi. Kendi ve ailemin hayatı tehdit edildiği için Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kaldım" dedi.

Yasa dışı olarak tanımladığı 25 Mayıs seçimlerinde aday olmayacağını söyleyen Yanukoviç, "İktidar faşist azınlık tarafından ele geçirildi. Savaşmaya devam edeceğim" diye konuştu. Devrik lider, "Maidan eylemlerinden sonra terör, kaos, kanunsuzluk Ukrayna’ya geldi. Şu anda iktidarda olanlar korku ve şiddeti teşvik ediyor" dedi.

İşte dünyanın kilitlendiği açıklamadan flaş notlar:

"ATEŞ EDİN TALİMATI VERMEDİM"

*Güvenlik güçlerine kalabalıklara ateş açması için kesinlikle talimat vermedim.. İktidar için tek bir damla kan akıtmaya değmez. Kimse akan kanı durdurmayı benden çok isteyemezdi.

*Rusya'dan askeri destek istemeyi düşünmüyorum. Ülkede Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri yasa dışıdır.

*Putin ile telefonda konuştum, yüz yüze de görüşeceğim ama ne zaman olacağını bilmiyorum

*Ailemin ve kendi can güvenliğimden emin olduğum anda ülkeme geri döneceğim.

"KAÇTIM ÇÜNKÜ AİLEM..."

*Güvenlik kuralları yüzünden başkenti terk etmek zorunda kaldım, gitmek benim tercihim değildi. Güçsüzlüğüm yüzünden Ukrayna halkından özür diliyorum. Ülkemi yakınlarıma ve kendi can güvenliğime yönelik tehditler yüzünden terk ettim.

*Kırım'da yaşananlar ülkede radikallerin gücü ele geçirmesine karşı doğal bir tepkidir. Şu anda Ukrayna meclisi meşru değildir, militanların baskısıyla kararlar almaktadır. Ukrayna'ya hukuksuzluk, terör ve kaos gelmiştir. Ukrayna'da güç faşist azınlık tarafından ele geçirilmiştir.

*İktidar faşist azınlık tarafından ele geçirildi. Savaşmaya devam edeceğim. Maidan eylemlerinden sonra terör, kaos, kanunsuzluk Ukrayna’ya geldi. Şu anda iktidarda olanlar korku ve şiddeti teşvik ediyor

KIRIM'DA NELER OLUYOR?

Rus haber ajansı Interfax ve Ukrayna haber ajanslarının görgü tanıklarına dayandırdığı haberlere göre, Rus askerleri Kırım'a girdi. Asker üniformalı bir grup silahlı kişi başkent Akmescit'teki havaalanına baskın yaptı.

Ukrayna'nın özerk bölgesi Kırım'da havalimanlarının kontrolünün askeri üniformalı ve silahlı kişilere geçtiği belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı bu kişilerin "Ruslar" olduğunu iddia etti.

BBC'nin haberine göre, Ukrayna'nın Kırım bölgesindeki en büyük havalimanında askeri üniformalı ve silahlı kişilerin devriye gezdiği belirtiliyor.

KIRIM KÖKENLİ ÜNLÜ İŞADAMI ÜLKER KAHROLDU (TIKLAYIN)


DAVUTOĞLU'NDAN FLAŞ KIRIM AÇIKLAMA

Davutoğlu açıklamasında Ukrayna’nın yeni Dışişleri Bakanıyla bir görüşme yaptığını, Ukrayna ziyaretinde de tüm taraflarla temaslarda bulunacağını belirtti.

Davutoğlu açıklamasında “Ukrayna'da barış olmadan istikrar olmadan Avrasya'da olması güç. Kırım'da olmadan da Ukrayna'da ve Karadeniz'de istikrar çok güç. O bakımdan Kırım'daki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kırım'daki Tatar ve Türklerle de yakın temas içinde olduklarını da belirten Davutoğlu, “Sürekli büyükelçimiz kendileriyle görüşüyorlar. Ümit ederiz ki Kırım'da değişik etnik ve dini geçmişe sahip olan bütün Kırımlılar barış içinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yaşarlar. Son 20 sene içinde bu anlamda Kırım çok önemli bir gelişme kaydetmiştir” dedi.

KIRIM'DA 150 KİŞİLİK RUS ASKERİ BİRLİĞİ

Ukrayinska Pravda haber sitesine göre, yaklaşık 150 kişilik silahlı grup koyu bir Rus aksanı ile konuşuyordu.

Reuters'in bildirdiğine göre, Simferopol Uluslararası Havalimanı'nda silahlı kişiler kontrol kulesine de girip çıkıyor.

Şahitlerin Interfax-Ukraine ajansına aktardığına göre, Rus donanma bayrakları taşıyan 50 kişi, uçuşların normal seyrinde gerçekleştirildiği havalimanına geldi.

Vladimir adlı bir kişi Reuters'e, "Kırım Halk Milisleri ile birlikteyim. Bizler basiz insanlarız, gönüllüleriz" dedi ama silahlı kişilerin nereden geldiğini bilmediğini söyledi. Vladimir, havalimanında normal düzeni sağlamak için gönüllü olduğunu sözlerine ekledi.

Sivastopol havalimanında da durumun aynı olduğu belirtiliyor.

KIRIM'A GİDEN TÜRK UÇAĞI DÖNDÜ (YENİ HABER)


"BU BİR İŞGALDİR!"

Ukrayna'nın geçici İçişleri Bakanı Arsen Avakov, silahlı kişilerin "Ruslar" olduğunu öne sürerek, bunun bir "silahlı işgal" anlamına geldiğini duyurdu.

Kırım parlamentosuna dün baskın düzenleyen bir grup çatıya Rus bayrağı asmıştı.

Parlamentodan daha sonra yapılan açıklamada, bölgenin özerkliğinin geliştirilmesi için 25 Mayıs'ta referandum yapılacağı duyuruldu.

Haberin fotoğrafları için TIKLAYIN 

KIRIM'IN STATÜTÜSÜ

Kırım bölgesi 1954 yılında Sovyet Rusya tarafından Ukrayna'ya verilmişti. O dönemde Ukrayna da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin parçasıydı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ukrayna'nın toprak bütünlüğü 1994 yılında Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından garanti altına alındı.

Kırım'da Rusça konuşanların çoğunlukta olmasına karşın, Ukraynalıların çoğunluğu ve Kırım Türkleri, Moskova yönetimine karşı soğuk hislere sahip.

Ukraynalıların çoğu, 1932-33 yıllarında yüz binlerce kişinin öldüğü ve Holodomor olarak adlandırılan kıtlık olayından Sovyet Rusya yönetimini sorumlu tutuyor.

KIRIM'DA NE KADAR TÜRK VAR?

Kırım Türklerinde ise bazı Türk-Tatar liderlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle yüz binlercesinin Orta Asya'ya sürülmesinin acıları unutulmuş değil. 1990'larda geri dönüş hakkı elde etmelerine rağmen Kırım Türkleri özerk bölgede nüfusun sadece yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

KIRIM'A RUS YANLISI BAŞBAKAN

Ukrayna'daki kriz Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde ayrılık tartışmalarını da tırmandırdı. Yerel parlamento, Başbakan Anatoliy Mogilov'un görevden alındığını duyurdu. Mogilov, Ukrayna Parlamentosu'nun görevden aldığını açıkladığı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e bağlı bir isim olarak biliniyor fakat Kırım'daki Rus milliyetçilerinin tepkisini çekiyordu.

Geçtiğimiz günlerde, Batı yanlılarının Ukrayna Parlamentosu'nda denetimi ele geçirmelerinin ardından, Kırım'ın Ukrayna Parlamentosu'nun kararlarına bağlı olacağını açıklamış ve bu, Kırım'daki Rus milliyetçilerinin sert tepkisini çekmişti.

Yeni başbakan olarak Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'un seçildiği açıklandı.

Aksenov ilk açıklamasında, "Viktor Yanukoviç'i yasal başkanımız olarak kabul ediyoruz" dedi.

Kırım Ukrayna'da Rusların çoğunlukta olduğu tek bölge. Kırım'daki Ruslar, olayların başladığı günden bu yana Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i destekliyor. Kırım Tatarları ise Avrupa Birliği'ne yakın duran protestocuların tarafında.

RUS PARLAMENTERLER REFERANDUM KARARI ALDI

Kırım parlamentosu sadece Rus kökenli milletvekillerinin katıldığı oturumda Kırım'ın bölgesel statüsüyle ilgili 25 Mayıs'ta referandum yapma kararı aldığını duyurdu. Bu tarihin, Ukrayna Parlamentosu’nun aldığı kararla yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle aynı tarihe denk gelecek olması dikkat çekti.

Çevresinde yüzlerce Rusya yanlısının eylem yaptığı parlamentodan yapılan açıklamada,"Ukrayna’da kanunsuz şekilde radikal milliyetçiler tarafından silahlı çete desteği ile devlet ele geçirildi. Bunun sonucunda Kırım’daki huzur tehlikeye girdi. Dün (Çarşamba) parlamentonun yakınında yapılan miting ölümlerle sonuçlandı. Ukrayna tam bir kaos, anarşi ve ekonomik felakete sürükleniyor. Bundan dolayı kanunun verdiği yetki ile Kırım genelinde referandum yapmaya karar verdik. Eminiz ki özerklik statüsünün daha belirgin hale gelmesi için yapılacak referandumla Kırımlılara yönelik dış baskıların yolu kapatılacaktır" dendi.

Parlamentonun oturumuna sadece Rus kökenli milletvekilleri çağrıldı. Nüfusun yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturan Tatarlar ve yüzde 24'ünü oluşturan Ukraynalı temsilciler davet edilmedi. Kırım yerel parlamentosu halen silahlı kişilerin kontrolü altında.

KIRIM YEREL PARLAMENTOSUNUN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu (MSK) ise Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin hukuken referandum yapma yetkisine sahip olmadığını, dolayısıyla referandumun meşru olmayacağını bildirdi.

Cihan Haber Ajansı'nın haberine göre MSK üyesi Yuriy Donçenko, ülkedeki bölgelerin bağımsız şekilde referanduma gitmesi için yasal zeminin olmadığını söyledi.

Diğer taraftan, yüz sandalyeli Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nda perşembe günkü kararların 40'ın altında milletvekili tarafından alınmış olması, kararların geçerliliğine itirazlara neden oldu.

Kırım Parlamentosu'nun Tatar ve Ukraynalı milletvekillerinden bazıları, parlamentonun toplantı yeterlilik sayısının 40 olduğunu belirterek, kararların hükümsüz sayılması gerektiğini söylüyor.

Günün Önemli Haberleri