Kirazın fiyatı acı verecek

Abone ol

Kuraklık ve arılar kiraz üretimini etkiledi. Kirazda rekolte düştü. Fiyatların artması bekleniyor.

Geçen yıl yaşanan kuraklık, bu yıl çiçek döneminde havaların sıcak gitmesi ve arıların çalışamaması gibi etkenler yüzünden kirazda rekoltenin 70 bin ton civarında olması bekleniyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçen yıl Türkiye uygun iklim şartlarına bağlı olarak aşırı meyve tutumuyla kiraz üretiminde adeta bir rekora imza attı. Normal şartlarda yıllık 150 bin ton kirazın üretildiği Türkiye'de geçen yıl üretim 200 bin tona yaklaştı.

Ancak ihracatçı firmaların ağaçların yükünün hafifletilmesi yolunda yaptığı uyarılara rağmen çiftçi bu konuda bir çalışma yapmayınca kiraz, düşük kalitede kaldı. Bu yüzden yaz döneminde kirazın toptan kilosu 30 YKr ile 2,5 YTL arasında satıldı. Bu yıl ise rekoltenin düşeceği beklentisi fiyatların yükseleceği anlamına geliyor. Bu yaz yurt dışından da yoğun talep olması halinde iç piyasada kiraz yüksek fiyattan satılabilecek.

Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, napolyon kirazıyla ünlü Akşehir'in normal şartlardaki yıllık üretiminin yaklaşık 13 bin ton olduğunu belirterek, ''Geçen yıl üretim 16 bin ton olmuştu. Bu yıl ise 1000-1500 ton üretim bekliyoruz. Akşehir ile Sultandağı'nı içine alan bölgedeki üretimin ise 3-4 bin tonu geçmeyeceğini düşünüyoruz. Bölgenin yıllık üretimi 20 bin ton civarındaydı'' dedi.

Karaman, bu yıl kirazın çiçek döneminde havaların çok sıcak olduğunu vurgulayarak, ''Hava sıcaklığı 28 dereceye kadar çıktı. Bu sıcaklık dişicik tepesinin hemen kurumasına yol açtı ve meyve tutumunu olumsuz etkiledi. Arılar da sıcak nedeniyle çalışmayınca bu yıl kirazda verim düşük olacak'' diye konuştu.

GEÇEN YILIN KURAKLIĞI DA ETKİLİ OLDU

Alara Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Dış Ticaret Direktörü Arif Güney ise geçen yıl aşırı meyve tutumunun ağaçları yorduğunu buna bir de kuraklık eklenince kirazda bu yıl rekoltenin çok düşük beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Meyve gözleri normalde bir yıl önce oluşur. Geçen yıl aşırı sıcak ve kurak geçince meyve gözleri oluşmadı. Ağaçlar zaten geçen yıldan aşırı yorgun. Bu yıl da çiçek dönemindeki sıcaklar ve arıların verimsizliği kirazda verimi doğrudan etkiledi. Normalde 150 bin ton olan Türkiye kiraz üretiminin bu yıl 70 bin tonu geçeceğini sanmıyorum. Türkiye'de kirazın üretildiği tüm bölgeleri gezdik. Üretimin azlığı çiftçiler kadar biz ihracatçıları da üzdü. Ürün az olacağı için kirazda istenen kalite bu yıl yakalanır.''

KİRAZ İHRACATI DA DÜŞECEK

Güney, geçen yıl 56 bin ton civarında olan kiraz ihracatının rekolte az olacağı için düşeceğini, istenen rakamların yakalanamayacağını bildirdi.

Bu yıl iç piyasa ile ihracat arasında rekabet oluşacağını ifade eden Güney, ''En azından iç piyasanın napolyon türü kiraz dışında alternatif çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitler bile çiftçiye kazandıracak. İhracata napolyon dışında başka çeşit gönderemiyoruz'' dedi.

Günün Önemli Haberleri