Kimler astım olmaya aday? Astım tedavisi

Abone ol

Kimler astım hastası olmaya aday, astım tedavisi nasıl olmalı? Doç. Dr. İsmet Bulut astım hakkında merak edilenler her soruya yanıt verdi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği tarafından Bakırköy Belediyesi’nin desteğiyle Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen Astım Konferansı’nda Doç. Dr. İsmet Bulut astım hakkında merak edilenleri açıkladı.

Astım’ın hava yollarının değişik nedenlerle daralması ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ve ataklar halinde belirti verdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. İsmet Bulut,”Astım genellikle kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltılı-hışırtılı solunum ve göğüste baskı hissi ile ortaya çıkar.Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası var. Ülkemizde her 100 erişkinden 5-7 arasında, her 100 çocuktan da 13-15’inde astım hastalığı görülmektedir. Astım hastalığının nedenleri arasında kişisel faktörler, çevre faktörleri ve tetikleyiciler bulunmaktadır. Annesi-babası astım hastası olan bir çocuğun astım hastası olması riski 2/3’dür. Alerjenler, sigara, hava kirliliği, bazı meslek grupları, evin nemli ve rutubetli olması gibi ev ve aile özellikleri, diyet, obezite, egzersiz, gıda katkı maddeleri, reflü, bazı ilaçlar risk faktörleri,tetikleyici faktörler arasındadır. Alerjenler de iç ortam alerjenleri arasında ev tozu akarı ve evde kedi/köpek beslemek önemlidir. Dış ortam alerjenleri arasında polenlere ve küf mantarlarına dikkat etmek gerekir.” şeklinde konuştu.

ASTIM TEDAVİSİ

Astım tedavisinin nedenine bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirten Doç. Dr. İsmet Bulut,”Astım’ın tedavisini nedenine bağlı olarak, tedavi amaçlı, koruyucu amaçlı, alerjenlerden korunma, enfeksiyonla mücadele ve ortam kontrolü şeklinde yapabiliriz. Astım tedavisini yaparken hekim olarak amacımız normal günlül yaşantıyı sağlamayı, astım ataklarını önlemeyi, tedavide en az yan etkili ilaçları seçmeyi, akciğer fonksiyonlarını normale getirmeyi, hasta ve ailelerinin beklentilerini karşılamayı sağlamaktır.” dedi.

HASTALARIN MERAK ETTİKLERİ

Doç. Dr. İsmet Bulut astım hastalarının kendilerine en sıklıkla sordukları sorulara da sunumunda açıklık getirerek, ”Astım ilaçları kilo aldırmaz. Ancak sık sık atak geçiren ve bu ataklar sonrasında iğne veya hap şeklindeki kortizonlu ilaçları uzun süre kullanan hastaların iştahları açıldığı için kilo alınabilir. Astım ilaçları bağımlılık yapmaz. Ancak ilaç kullanmadan yapamıyorsanız biliniz ki; astımınız kontrol altında değildir, kullandığınız ilaçlar yetmiyordur. Astımda mağara tedavisinin yararlı olduğuna yönelik bulgu yok. Hatta bazı hastaları sıkıntıya bile sokabilir.Astımda akapunkturun bilimsel olarak yaralı olduğuna yönelik bulgu yoktur. Astımda alerjiniz olmayan gıdaları tüketebilirsiniz. Ama uzun raf ömrü olan paketlenmiş yiyecek ve içecekleri tercih etmeyin. Astım ilaçları başka ilaçlar veya gıdalarla etkileşmez. Ağır astımı olan hastalara her yıl grip aşısı öneriyoruz. Astımlı hastaların bir kısmında ev hayvanı alerjisinin gelişmemesi için özeklikle evde kedi ve köpek beslemeyin. Astımlı hastaların denize girmesinde bir sakınca yoktur. Ancak çok sıcak ve nem herkesi rahatsız ettiği gibi astımlıları biraz daha fazla etkileyebilir. Hamile iken bazı astım ilaçlarını doktor kontrolünde kullanabilirsiniz. kullanılabilir. Alerji uzmanı önermedikçe aşı tedavisini önerilmez ve yarar sağlamaz. Astım ilaçları aspirin ve antiromatizmal ilaçlardan etkilenebilir ve bu ilaçları astım hastalarına önermiyoruz. Doktor kontrolünde kullanılan astım ilaçlarının çocukların boylarının uzamasına engel durumu yoktur. Yurt dışındaki astım ialçlarının ülkemizdeki astım ilaçlarından bir farkı yoktur. Astım hastalığı çocuklarda ergenlikle beraber geçebilir ama yetişkinlerde kronik hale gelir. Aynı bir yanardağ gibidir. Tetikletleyicilerin etkisi ile hayatın bir döneminde tekrarlanabilir. Astım belirtilerinizde artış var ve birbirini takip eden 2 gün hala rahatlamıyor iseniz doktorunuza mutlaka gitmelisiniz.Astım hastalığınız var ise en fazla 3 ayda bir doktorunuza gitmelisiniz. Bulgulara göre ilaç tedavisinde değişiklik olabilir. Astım KOAH’a dönmez. İkisi Farklı hastalıktır. Odanızda petek arasına su kabı koyma çoğu zaman yeterlidir. Hepa filtreli makinelerle evinizi süpürün. Evdeki ideal nem oranı %45-55 arasıdır. Bir de astımlı hastalara spor olarak yüzme, bisiklet, jimnastik ve aerobiki öneriyoruz. Su altında dalma ve havuzu, halı sahayı önermiyoruz. Spor öncesi ısınma hareketleri yapın. Gerekirse spor öncesi nefes açıcı ilaç kullanınız.” şeklinde açıuklamada bulundu.

KİMLER ASTIM HASTASI OLMAYA ADAY

Doç. Dr. Bulut konuşmasının sonunda kimlerin astım hastası olmaya aday olduğunu da sözlerine ekleyerek, ”Aile bireylerinde astımve/veya alerjik bir hastalığı olan kişiler varsa, sigara içiyorsanız, alerjik nezleniz varsa, bir şeye karşı alerjiniz varsa, uzun süreli öksürük yakınmanız oluyorsa ve bunun nedeni izah edilemiyorsa, kronik öksürüğünüz var ve bunun tek tedavisi olarak doktorunuz size astım hastalarının da kullandığı astım ilaçlarını kullandırıyor ve bu ilaçlarla çok rahatlıyorsanız o zaman siz astım hastası olmaya adaysınız.” dedi.

Günün Önemli Haberleri