Kilonuz değil bel kalınlığınız
Abone olKilo normal bile olsa bel çevresi 102 santimetreyi geçen erkekler ve 88 santimetreyi aşan kadınların şeker hastası olma riski çok yüksek
Kilosu normal bile olsa bel çevresi 102 santimetreyi geçen erkekler ile 88 santimetreyi aşan kadınların şeker hastalığına yakalanma riskinin çok yüksek olduğu bildirildi.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilgün Güvener Demirağ, Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ''Şeker Hastalığı'' konulu konferansta diyabet konusunda bilgi verdi.
İnatçı şeker yüksekliğinin, şeker hastalığı ile ilgili bazı belirtilere yol açtığını ifade eden Demirağ, şöyle konuştu:
''Bu açıdan hastalık, sık aralıklarla idrara çıkma, aşırı susama, bulanık görme, halsizlik, bitkinlik, beklenmedik kilo kaybı, acıkma, mide bulantısı, adetten kesilme, kuru ve kaşıntılı deri, nefes kokusu, erkeklerde iktidarsızlık, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Herhangi bir hastada diyabet olup olmadığına mutlaka bakmak gerekir. Kilolu kişilerin sık aralıklarla açlık, tokluk şeker tahlilleri yapılmalı, 45 yaş itibariyle de 3 yılda bir Glikoz Tolerans Testi uygulanmalıdır.'' Şeker hastası sayısının giderek arttığını kaydeden Demirağ, ''Dünyada 2000 yılında 151 milyon hasta varken, 2010 yılında bu sayının 221 milyon, 2020 de ise 300 milyonu geçmesi beklenmektedir'' dedi.
YAĞLI BESLENME RİSKİ ARTIRIYOR
Diyabette beslenmenin büyük önem taşıdığını dile getiren Demirağ, şunları kaydetti:
''Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek diyabet için en önemli risklerdendir. 'Konya bu konuda risk altındadır' diyebiliriz. Vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Ailede ve kan yakınlarında şeker hastalarının bulunması, kilo fazlalığı ve şişmanlık, yağın vücutta daha çok nerede toplandığı diyabet için ipucu verebilir.
Kilo normal bile olsa bel çevresi 102 santimetreyi geçen erkekler ve 88 santimetreyi aşan kadınların şeker hastası olma riski çok yüksek. Bu yüzden bel çevresi 94 santimetreyi aşan erkeklerle, 80 santimetreyi geçen kadınlar, dikkat etmek zorundadır.'' ''Ne kadar hareketsizseniz o kadar risk altındasınız'' diyen Demirağ, ''Yüksek tansiyonlularda, kolesterol sorunu olanlarda, gebeliğinde şeker sorunu yaşayanlarda şeker hastalığı daha çok görülüyor. Son risk faktörü de yaş. Yaş arttıkça risk de artıyor'' dedi.
Demirağ, hastalığın önlenebilmesi için diyete özen gösterilmesi, egzersiz yapılması, tansiyonun kontrol altında tutulması, kolesterol değerlerinin düşürülmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiğini söyledi.