Kilo almak kişiliği etkiliyor mu?
Abone olKilo almanın kişiliğe olan etkileri kanıtlandı. Kilo değiştikçe kişilikte değişiyor...
Kişilik özelliklerinin kilo almaya katkıda bulunduğu
biliniyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırmada kilonun
değişmesinin, beraberinde kişilik özelliklerinin değişmesini de
getirdiği ileri sürüldü.
Ne kadar kilo alıyorsanız kişilik özellikleriniz de o kadar değişiyor. Bu iddia ABD'de bir grup bilim insanının yaptığı araştırmadan sonra ortaya atıldı. Uzmanlar kilo almanın insanın kişilik özelliklerine döngüsel bir etki yaptığını ileri sürüyor. Onlara göre kilo almak insanın kişilik özelliklerini değiştiriyor ve diyet iradesini ortadan kaldırıyor.
İTİCİ VE ZAYIF OLUYOR
Florida Eyalet Üniversitesi Tıp Okulu'ndan uzmanlar Baltimore'da ikamet eden 1900 kişinin verilerini inceledi ve onları on yıllık bir periyortta takibe aldı. Uzmanlar vücut ağırlıklarının en az yüzde 10'u kadar kilo alanların yüzündeki cazibenin fiziksel görünüşünde bir değişiklik olmayan insanlara göre daha itici ve zayıf olduğunu bulduklarını söylüyor.
Ayrıca uzmanlara göre insanlar daha kilolu olduklarında daha
fazla içine kapanık ve karar vermede daha az yetenekli oluyor.
Araştırmaya öncülük eden ve aynı zamanda Ulusal Sağlık Ensititüsü
çalışan Angelina Sutin tüm yaş ve sosyoekonomik düzeylerini de
içine katan iki çalışmayı analiz ederek bu sonuca vardı.
Birinci çalışmada katılımcıların kiloları ölçüldü, diğerinde başlangıçta ve takip eden klinik ölçümlerde kilolar rapor edildi. Her iki durumda da kişilikler değerlendirildi. Araştırmayı yapan Sutin amaçlarının kilo dalgalanmaları durumunda kişiliklerdeki değişimi izlemek olduğunu söyledi. Sutin "Kilo bir tür duygusal konu; kilonun uzun vadede psikolojik işlevlerde değişiklik yaptığını düşünüyoruz" dedi.
Ancak bulguların düşüncesizliğin artmasının kilo almanın bir sonucu mu yoksa nedeni mi olduğunu tam olarak anlatmadığı belirtildi. Uzmanlar kişinin pizyolojisi ile psikolojisi arasında bir yakın ilişki olduğunu ileri sürüyor.
Psikolog Sutin "Eğer akıl ve vücut iç içe geçmişse sonra eğer biri değişiyorsa diğeri de değişmeli. Bizim bulgularımız da bunu öne sürüyor" dedi.
Araştırma Psikoloji Bilimleri Birliği'nin çıkardığı Psychological Science dergisinde yayımlandı.